• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Se pot crește găini și rațe împreună? Condiții de îngrijire

    Violina Gorcinschi -

    Găini și rațe crescute împreună. Care sunt regulile pentru ca într-o gospodărie să fie ținute în același adăpost diferite specii de păsări domestice, precum găinile și rațele.

    Păsările domestice sunt de nelipsit într-o gospodărie, în special găinile. Acestea sunt o sursă bună de carne și ouă și nu sunt greu de îngrijit, având nevoie doar de hrană, apă și adăpost. Ce se întâmplă, însă, dacă crescătorii vor să creeze un efectiv mixt de găini și rațe? Apar întrebări legate de modul în care acestea pot conviețui, având în vedere că fac parte din specii diferite. În acest articol veți afla despre creșterea găinilor și rațelor la comun.

    Rațele au nevoie de condiții de creștere similare cu cele ale găinilor. Astfel, putem spune că este profitabil să le creștem împreună. Există, însă, și câteva aspecte importante pe care crescătorii de păsări nu trebuie să le omită atunci când decid să le crească împreună, potrivit site-urilor de specialitate, precum Agroland.ro.

    Găini și rate crescute la comun. Adăpostul

    Contrar aparențelor, creșterea rațelor este mai ușoară decât cea a găinilor. Cotețul pentru rațe nu necesită amenajare la fel de complexă precum adăpostul găinilor. Rațele nu se urcă pe bârne sau alte obiecte din adăpost, astfel că au nevoie doar de un așternut de paie pe podea. La depunerea ouălor, rațele nu au nevoie de cuibare, acestea improvizându-și singure loc pentru acest scop.

    În schimb, atunci când dorm, rațele cresc nivelul de umiditate din încăpere. Prin urmare, adăpostul necesită ventilare regulată atunci când găinile și rațele sunt crescute împreună. Se recomandă ca rațele să nu fie hrănite în adăpost pentru că fac mai multă mizerie cu furajele și apa, iar acest lucru ar necesita curățare zilnică. Cel mai bine este ca rațele să primească hrană și apă la prima oră a dimineții și înainte de apus, în aer liber.

    Creșterea găinilor și rațelor la comun. Alimentația

    Găinile și rațele consumă același tip de furaje, cu excepția faptului că acestea din urmă au nevoie de cantități mai mari de apă. Porțiile zilnice de hrană pot fi suplimentate cu drojdie de bere care contribuie la dezvoltarea oaselor și membrelor inferioare. Drojdia de bere este benefică și pentru găini.

    În ceea ce privește hidratarea, rațele au nevoie de recipiente cu apă mai adânci decât găinile. O altă trăsătură specifică rațelor este că acestora le plac bălăcelile dese, de mai multe ori pe săptămână pentru că astfel îți curăță nările și ochii și își cresc rezistența penelor la apă. Impermeabilitatea penajului este esențială pentru ca păsările să își mențină o temperatură optimă a corpului în timpul ierni și pentru a se proteja de boli.

    un cocos si trei rate
    Creșterea mixtă a cocoșilor și rățoilor (foto: backyardpoultry.iamcountryside.com)

    Cum creștem rățoi și cocoși la comun

    Având în vedere că păsările mascule tind să fie mai agresive, există concepția că creșterea mixtă a acestora nu este posibilă. Adevărul este că se poate. Singura cerință este ca efectivul de păsări să aibă mai multe găini – 10 femele la un cocoș, și rațe – cel puțin 2 pentru fiecare rățoi.

    Dacă apar conflicte între găini și rațe, acestea trebuie separate, pentru a nu se răni reciproc, până când sunt depistate păsările agresive din efectiv.

    o gaina si mai multe rate
    Boli și dăunători la găini și rațe (foto: thehomesteadinghippy.com)

    Creșterea găinilor și rațelor la comun. Boli și paraziți

    Bolile și paraziții nu vor fi o problemă atâta timp cât se asigură condițiile de igienă și alimentație: adăpost curat, așternuturi proaspete și uscate, apă proaspătă, hrană potrivită. În orice caz, rațele sunt mai rezistente la boli datorită temperaturii ridicate a corpului care ține la distanță bacteriile și paraziții. Grație faptului că petrec mai mult timp în apă, rațele țin departe acarienii, căpușele și alți dăunători.

    O problemă, însă, o reprezintă mizeria făcută de rațe. Pentru a evita eventualele riscuri, în aer liber se poate amenaja un colț pentru apa și mâncarea acestora. Astfel, găinile nu vor avea contact cu mizeria și noroiul.

    Rațele și găinile pot trăi împreună, nu există riscuri majore de agresivitate și boli atâta timp cât păsărilor le sunt asigurate toate condițiile de care au nevoie.


    Te-ar mai putea interesa

    Un fermier este acuzat că s-a „jucat cu genetica” și a creat oi uriașe pentru vânătoare Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului