• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Deputatul Dumitru Coarnă depune plângere penală pentru groapa de porci infectați cu pestă porcină

    Violina Gorcinschi -

    În județul Călărași, a izbucnit un scandal de proporții. Mai mult de 6.000 de porci sacrificați în urma infectării cu pestă porcină africană, într-o fermă din județul Călărași, au fost îngropați în apropierea caselor oamenilor din municipiul Călărași, într-un fost poligon de tragere. Pentru deputatul AUR (Alianța pentru Unirea Românilor), Dumitru Coarnă, a plouat cu plângeri de la cetățeni în timpul audiențelor. Aceștia au spus că leșurile îngropate, care trebuiau să fie incinerate, afectează pânza freatică. Prefectul s-ar fi aflat în concediu când a fost luată decizia îngropării cadavrelor de suine, iar instituția nu are mai multe de zis în privința acuzațiilor care i se aduc public.

    După ce a primit mai multe plângeri de la cetățeni, parlamentarul Dumitru Coarnă s-a deplasat la locul cu pricina și a constatat faptul că acesta nu este păzit și că în aer persistă un miros insuportabil. Deputatul a anunțat că strânge dovezi și urmează să depună plângere penală și interpelări cu ministerele de resort, a relatat ziarulprofit.ro.

    Deputatul AUR Dumitru Coarnă va depune plângere penală

    Scandalul cu groapa plină cu cadavrele a peste 6.000 de porci cu pestă porcină africană din municipiul Călărași a ajuns și la urechile parlamentarilor. Deputatul AUR Dumitru Coarnă s-a declarat revoltat de situație pe rețelele de socializare.

    „Am primit în audienţă mai multe sesizări de la cetăţenii municipiului Călăraşi cum că autorităţile locale, Consiliul Judeţean Călăraşi şi Prefectura judeţeană Călăraşi au îngropat într-un fost poligon de tragere, acum un teren care se pare că aparţine Consiliului Judeţean Călăraşi, 6.000 de cadavre de porci care se pare că au fost cu un virus de pestă porcină pe care autorităţile nu l-au declarat. Şi practic foarte aproape de un cartier rezidenţial din Călăraşi, 100 de metri de casele oamenilor, se pune în pericol sănătatea publică. Peste 7.000 de cadavre de porci au fost îngropate fără a fi respectate normele de igienă sanitar-veterinare. Practic de pune în primejdie sănătatea publică”, a declarat, printr-o filmare postată pe Facebook, deputatul Dumitru Coarnă.

    Deputatul s-a deplasat la fostul poligon și a susținut că în zona, nesupravegheată, „e un miros insuportabil”, adăugând că porcii au fost îngropați la „o distanţă superficială”.

    „Adun materiale, o să fac plângere penală şi interpelări către ministerele de resort. (…) Sunt aici şi constat că oamenii au dreptate. Cum protejezi pânza freatică? Aici vorbim de fluviul Dunărea, care este în imediata apropiere, normele spun că trebuia incinerate aceste cadavre, sunt norme de drept pe care autorităţile nu le respectă”, a anunțat parlamentarul pe Facebook.

    Groapa cu porci din Călărași – Reacția Prefecturii

    Prefectura Călăraşi a recunoscut că în zona respectivă au fost înhumate cadavrele a aproximativ 6.000 de porci. Oficialii Instituţiei Prefectului au spus că Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a fost responsabilă, iar prefectul, care era în concediu la acel moment, a cerut o informare acestei instituţii.

    „Instituţia care are rolul de secretariat în această problemă este DSVSA, dânşii se ocupă de secretariatul tehnic, adică tot ce înseamnă acţiuni. Domnul prefect Valentin Barbu era în concediu în momentul în care s-au adoptat hotărârile de CLCB (Centrul Local e Combatere a Bolilor – n.r.) şi de Consiliul pentru Situaţii de Urgenţă. La comandă a fost domnul subprefect Eugen Ilie. Domnul prefect Valentin Barbu a solicitat o informare celor de la DSVSA, informare pe care o vom primi luni şi va avea în vedere finalizarea acţiunilor despre care face vorbire”, a declarat ieri, sâmbătă-19 august, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Călăraşi, Elena Costache.

    Potrivit Programului de măsuri data 11 august 2023, document publicat pe site-ul Prefecturii Călăraşi, au fost sacrificați toţi porcii deţinuţi de SC Albatros SRL. La momentul apariţiei bolii, în ferma acestei societăţi se aflau 6.129 de suine. Programul de măsuri publicat de Prefectură prevede că eutanasierea animalelor se va face de către personalul fermei, iar „dirijarea cadavrelor (manipulare cadavre) către neutralizare va fi asigurată prin personal al SC Albatros SRL, inclusiv echipamente de încărcare, debarcare, mijloace de transport, neutralizare”.

    În conținutul aceluiași document, se precizează: „cadavrele sau părţile de cadavre de animale deţinute din speciile listate care au murit sau care au fost ucise se elimină în conformitate cu Regulamentul CE nr. 1069/2009”.

    Regulamentul prevede, printre altele, că „îngroparea şi arderea subproduselor de origine animală, în special în cazul animalelor moarte, pot fi justificate în situaţii specifice, în special în zone îndepărtate sau în situaţiile în care se impune controlul răspândirii bolilor şi în care este necesară eliminarea de urgenţă a animalelor ucise ca măsură de prevenire a apariţiei unui focar de epidemie al unei boli transmisibile grave. În special, eliminarea la faţa locului ar trebui permisă în circumstanţe speciale, întrucât capacitatea disponibilă de ecarisare sau de incinerare dintr-o regiune sau dintr-un stat membru ar putea, altfel, reprezenta un factor limitant pentru controlul răspândirii unei boli”.

    Programul de măsuri privind eradicarea virusului din unitatea agricolă din judeţul Călăraşi mai specifică faptul că mai multe instituţii, inclusiv APM (Agenţia pentru Protecţia Mediului) şi SGA (Sistemul de Gospodărire a Apelor) sunt responsabile pentru emiterea Formularului C7 – Decizie de distrugere a cadavrelor de suine prin metode alternative incinerare/îngropare.


    Te-ar mai putea interesa

    Un fermier este acuzat că s-a „jucat cu genetica” și a creat oi uriașe pentru vânătoare Plugul cu vibrații – inovația românească pentru o arătură mai eficientă și cu consum redus de motorină Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad

    Ultimele știri

    Nou val de ploi torențiale și grindină. Județele sub alertă de inundații Prețul rapiței 2024 la început de mai, în portul Constanța. Contracte importante pentru export Sate lovite de furia naturii, în prima zi de Paști. Grindina și viiturile au făcut prăpăd în mai multe zone din țară