• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Forma de coroană UFO la cireși: formare și întreținere

    Violina Gorcinschi -

    Forma de coroană UFO, Upright Fruiting Offshoots, este o modalitate de tăiere și formare a cireșilor care stimulează producțiile ridicate, dar și o metodă simplificată de întreținere a acestora. Există șapte etape de formare a coroanei. În primii 3-4 ani, este mai mult de lucru în livadă, după care se efectuează tăierile de fructificare. Formarea coroanei UFO la cireși este simplă, cu intervenții minime de tăiere la plantare.

    În cadrul unui Proiect-pilot inovator de cultivare a cireșului în sistem intensiv, protejat, în condiții de reducere a meteo-dependenței și fertilizare organică, un proiect finanțat din fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, realizat în parteneriat de Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Pitești-Mărăcineni și compania Prosol Kem, a fost analizată coroana de tip UFO la cireș, recomandată pentru cultură și în România. De asemenea, a fost realizat și un material informativ despre coroana UFO, despre beneficiile acestui de coroană la cireș, cum se obține și mai ales cum se îngrijește de-a lungul anilor, prin tăieri anuale.

    Coroana UFO la cireși. Tipuri de tăieri

    Există două tipuri de tăiere la UFO pentru menținerea randamentului pomilor. Primul este pentru reîntinerirea pomilor verticali. În acest caz, se selectează 1-2 cordoane pentru reînnoire în fiecare an, iar scopul este ca niciun cordon să nu aibă vârsta mai mare de 6-7 ani, aceștia scurtându-se în cepi de 5 cm, în timpul sau chiar înaintea înfloririi. Al doilea tip de tăiere este reprezentat de eliminarea laturilor laterale care diferă în funcție de cât de productiv este soiul. Pentru soiurile productive, creșterile laterale se taie în cepi de 3-7 muguri care vor fi purtători de rod. Această procedură se efectuează vara, la 4-6 săptămâni după recoltare. Ulterior, lăstarii care cresc spre interiorul coroanei se elimină în timpul perioadei de repaus.

    Informaţiile publicate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în PRIMUL PARAGRAF a sursei cu LINK ACTIV. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, ca atare vom acționa în consecință.

    o persoana langa ciresi cu coarana UFO
    Cireși cu coroană UFO (foto: youtube.com)

    Coroana UFO. Avantaje și necesități

    Coroana UFO a fost dezvoltată de horticultori pentru a:

    1. Simplifica tăierile de formare și fructificare;
    2. Gestiona eficient încărcătura pe rod;
    3. Utiliza tendința naturală de creștere verticală a cireșului;
    4. Reduce vigoarea de creștere prin stabilirea mai multor unități de fructificare structurale, verticale (numărul de unități verticale trebuie să fie proporțional cu vigoarea pomilor);
    5. Optimiza eficiența intrărilor, cum ar fi lumina, forța de muncă, produsele fitosanitare;
    6. Asigura distribuția și uniformă a luminii către zonele de fructificare.

    Forma de coroană UFO asigură o arhitectură plană a peretelui fructifer, precocitate, productivitate și întreținere ușoară.Fiecare pom dispune de un trunchi orizontal permanent, din care cresc ramuri fructifere pe verticală (cordoane). Fructele se formează, în mare parte, pe buchete de mai dar și la baza ramurilor de 1 an, situate pe cordoanele verticale.

    Forma de coroană UFO se poate face pe un singur rând vertical sau în 2 planuri înclinate (Y, fiecare plan la 30 de grade față de verticală), ambele având nevoie sistem de susținere (spalieri cu aproximativ cinci sârme pe fiecare plan). Cu toate acestea, forma de coroană UFO cu un singur rând vertical poate asigura randamente mari de fructificare. Înălțimea pomului se va menține la aproximativ 20% din distanța dintre rânduri.

    o schema cu doi pomi plantati la 45 de grade
    Plantarea pomului înclinat la 45 de grade (foto: cloudmountainfarmcenter.org)

    Coroana UFO. Etapa 1: Plantarea

    Primul pas pentru a obține coroana UFO la cireș este plantarea, în cadrul căreia se folosesc pomi tip vargă. Se formează lăstari multipli verticali pe tulpină, iar lăstarul terminal al pomului se lasă să crească vertical.

    Coroana se formează prin plantarea pomilor înclinat, la un unghi de 45 de grade, îndreptați spre Sud (în emisfera nordică) sau spre Nord (în emisfera sudică), pentru a reduce efectele arsurilor solare de pe trunchi. Pomii se plantează direct la 45 de grade, nu se plantează vertical și apoi se înclină la unghiul de 45.

    Apoi, trunchiul se leagă de prima sârmă a sistemului de susținere, care trebuie amplasată la 50 de cm deasupra solului. Pentru formarea lăstarilor verticali, mugurii situați pe partea inferioară a pomului, sub sârma sistemului de susținere, se îndepărtează manual, iar cei amplasați deasupra sârmei de susținere, la o distanță de 20 de cm, se stimulează.

    Distanțe la plantare pentru coroana UFO

    Distanțele recomandate de plantare diferă în funcție de tipul de coroană (UFO sau UFO-Y). Între rânduri, se lasă 2,7-3 metri pentru UFO și 3,6-4,2 metri pentru UFO-Y.

    În ceea ce privește distanța dintre pomi, și aceasta este diferită, în dependență de tipul de portaltoi (portaltoi vigoare mare, portaltoi vigoare mijlocie și portaltoi de vigoare mijlocie-mică).

    Pentru coroana UFO, distanțele între pomi pe rând sunt următoarele:

    Pentru UFO-Y, se lasă următoarele distanțe între pomi pe rând:

    un desen cu legarea lastarilor pentru coroana UFO
    Coroana UFO – Legarea lăstarilor terminali pe prima sârmă

    Coroana UFO. Etapa 2: Primul an de la plantare (primul sezon de vegetație)

    A două etapă este marcată de primul sezon de vegetație, respectiv primul an de la plantare. În acest interval, se formează cel puțin 10 lăstari verticali, care vor asigura fructificarea în al doilea și al treilea an de la plantare. Lăstarii verticali de vigoare mijlocie se păstrează, iar cei viguroși, care se formează sub prima sârmă de susținere, se elimină.

    Lucrările de tăiere sunt reprezentate, în această etapă, de îndepărtarea lăstarilor care se formează sub prima sârmă a spalierului. La sfârșitul primăverii, se verifică uniformitatea de creștere a lăstarilor verticali, iar dacă se găsesc lăstari foarte viguroși, se îndepărtează sau se scurtează în cepi de maximum 5 cm. Lăstarii verticali de vigoare mijlocie se selectează, iar cei rămași se păstrează la distanțe de 20 de cm unul de celălalt.

    Atunci cânt prelungirea axului pomului ajunge la aproximativ 30 de cm, pomul se apleacă și se leagă de prima sârmă a spalierului, astfel încât orientarea acestuia să fie puțin peste orizontală. Trunchiul și lăstarul terminal nu se leagă sub un plan orizontal. Dacă lungimea cireșului depășește distanța dintre pomi, lăstarul terminal se va conduce în poziție verticală, iar la mijlocul verii, lăstarii foarte viguroși se vor tăia sau scurta.

    Coroana UFO. Etapa 3: Primul an de la plantare – sezonul de repaus vegetativ

    În primul an de la plantare, în sezonul de repaus vegetativ, se asigură uniformitatea lăstarilor verticali și se asigură distanțarea și orientarea uniformă a cordoanelor verticale către etajele superioare de sârme.

    În cazul în care densitatea depășește 1 la 20 cm (UFO) sau 10 cm (UFO-Y), cordoanele subțiri sau foarte viguroase se răresc. Cordoanele rămase se leagă, acolo unde este posibil, de cea de-a doua sârmă, pentru UFO sau de cele două sârme ale celui de-al doilea etaj, în cazul UFO-Y.

    Creșterile situate sub orizontală se elimină.

    un desen cu legarea lastarilor in al doilea an de vegetatie
    Coroana UFO – Legarea lăstarilor verticali pe sârmă în al doilea an de la plantare

    Coroana UFO. Etapa 4: Al doilea an de la plantare – sezonul de vegetație

    În cadrul acestei etape, se vor recolta primele fructe. Spațiile goale de pe trunchiul cu lăstari verticali se face la fiecare 20 cm (UFO) sau 10 cm (UFO-Y). Acolo unde sunt spații goale pe trunchiul orizontal, e nevoie de activarea mugurilor prin secțiuni cu lama, deasupra acestora, pentru a stimula formarea lăstarilor verticali.

    Lăstarii se leagă sau se prind de sârmă, în poziție verticală, odată cu creșterea acestora. Lăstarii noi de sub prima sârmă se îndepărtează, iar la sfârșitul primăverii se evaluează uniformitatea creșterii noilor lăstari verticali. Lăstarii foarte viguroși se îndepărtează sau se scurtează în cepi la 5 cm, pentru a provoca apariția de lăstari noi.

    Este necesară asigurarea unui echilibru între lăstarii verticali de vigoare mijlocie.

    un desen cu eliminarea cresterilor laterale la coroana UFO
    Coroana UFO – Eliminarea creșterilor laterale de pe cordoane

    Coroana UFO. Etapa 5: Al doilea an de plantare – sezonul de repaus

    În acest punct, cordoanele se distanțează corespunzător, astfel încât să se asigure accesul uniform al luminii în peretele vertical de fructe. Creșterile subțiri se elimină, precum și cele foarte viguroase, dacă densitatea pomilor depășește un lăstar la 20 cm (UFO) sau 10 cm (UFO-Y).

    În cazul soiurilor cu un randament foarte bun, se scot toate ramurile laterale, aflate pe cordoanele verticale. La soiurile cu productivitate moderată, ramurile laterale crescute pe cordon se scurtează în cepi de 3-7 muguri, pentru a determina apariția de noi lăstari verticali fructiferi. Această procedură se poate efectua și în sezonul de vară, la 4-6 săptămâni de la recoltare.

    Cordoanele verticale se leagă sau se fixează de sârmele spalierului.

    pomi de cires cu corana UFO
    Fructificarea la cireș (foto: ifruittree.org)

    Coroana UFO. Etapa 6: Al treilea și al patrulea an de la plantare – sezonul de vegetație

    Această etapă cuprinde sezoanele de vegetație din al treilea și al patrulea an de la plantare. Deja în acest punct, formarea coroanei este în etapa de final, în care spațiul vertical se umple sub forma unui perete fructifer de 60-75 de cm grosime. Se urmăresc menținerea fructificării pe toată înălțimea peretelui fructifer, dar și menținerea unui echilibru între creștere și fructificare.

    Cordoanele se leagă sau se prind succesiv în poziție verticală, de sârmele spalierului, pe măsură ce creșterea o permite. Cordoanele se răresc la 20 de cm (UFO) și 10 cm (UFO-Y) unul de celălalt. Înălțimea medie a pomilor ar trebui să fie de circa 1,1-1,2 ori mai mare decât distanța dintre rânduri.

    Coroana UFO. Etapa 7: Tăierile de fructificare

    În ultima etapă, se efectuează tăierile de fructificare, prin reînnoirea a 15-20% dintre cordoane. Distribuția corespunzătoare a liderilor verticali pe trunchi se face astfel încât să se asigure pătrunderea uniformă a razelor solare în peretele fructifer.

    În concluzie, sistemul de coroană UFO prezintă următoarele avantaje:
    – formarea unui perete fructifer uniform, precoce, productiv și cu posibilități de întreținere mecanizată;
    – unitățile de fructificare sunt regenerabile și verticale;
    – pătrunderea uniformă a aerului și luminii de la vârf spre bază ceea ce are ca efect prevenirea dezvoltării bolilor și dăunătorilor, precum și obținerea de fructe mari și de calitate;
    – efectuarea cu ușurință și eficacitate a lucrărilor de tăiere, întreținere și recoltare.

    Dezavantajele coroanei în formă UFO sunt:
    – investiție mare pentru sistemul de susținere;
    – dificultate la plantarea pomilor înclinat și la inițierea formării coroanei.

    Articol realizat în colaborare cu Maria Obadă


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!