• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Focare de turbare la bovine. Șef DSVSA: Aceste cazuri ar putea avea legătură cu Ucraina!

    Violina Gorcinschi -

    Cazuri de turbare la animale. Autoritățile sunt în alertă! Potrivit Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, în această lună, în județul Botoșani, s-au format trei focare de rabie. Aceste cazuri de turbare au fost descoperite la două bovine și un câine, iar, pe lângă vulpi, care sunt principalii vectori ai virusului rabic, există și șacalii care riscă să transmită boala pe scară largă, au avertizat autoritățile. În opinia directorului executiv DSVSA, Mihai Sorin Voloșeniuc, aceste cazuri au legătură cu Ucraina.

    În luna august, în județul Botoșani, au fost depistate trei cazuri de turbare la animale, iar lucrurile pot scăpa de sub control în lipsa măsurilor, având în vedere că și șacalul, o specie invazivă care s-a înmulțit necontrolat în ultima vreme, poate purta și transmite virusul rabic.

    Autoritățile au solicitat Agenției Naționale Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) o campanie de control împotriva răspândirii rabiei, în special în zonele de frontieră, prin plasarea momelilor vaccinale pentru vulpi. Între timp, oamenii sunt sfătuiți să anunțe orice comportament ciudat sau simptom specific turbării, a anunțat telem.ro.

    o seringa si un caine pe fundal
    Animalele au fost vaccinate contra rabiei (foto: factchecker.com)

    Trei cazuri de turbare, depistate în județul Botoșani

    Conducerea DSVSA Suceava avertizează în legătură cu riscul pe care îl reprezintă o posibilă răspândire a virusului rabic. Semnalul de alarmă a fost tras de directorul executiv al instituției, Mihai Sorin Voloșeniuc, în contextul confirmării, pe parcursul a acestei luni, în județul Botoșani, a trei focare de turbare la două vaci și un câine. Cazurile sunt răspândite de-a lungul Luncii Siretului, iar riscurile sunt și mai mari având în vedere că în cauză este vorba despre un câine fără stăpân, „despre care nu se ştie ce contacte a avut”.

    Conform reprezentantului de la DSVSA Suceava, zona menționată are un „potențial rabigen foarte ridicat”, motiv pentru care, pentru a controla răspândirea bolii, în localităţile riverane au fost vaccinate toate animalele din gospodării.

    ANSVSA i s-a cerut o campanie de plasare, mai ales în zonele de frontieră, a momelilor vaccinale pentru vulpi.

    Se pare că toate aceste cazuri ar putea avea legătură cu Ucraina. În plus, vulpii, care este principalul vector al virusului rabic, i se adaugă o altă specie invazivă, respectiv cea a şacalului, iar lucrurile pot deveni extrem de complicate”, a precizat directorul executiv al DSVSA.

    Mihai Sorin Voloșeniuc a sfătuit oamenii să rămână vigilenți, iar la primele semne specifice infecției, să se adreseze autorităților pentru că doar așa poate fi ținut sub control fenomenul.

    „Dacă se aşteaptă 2-3 săptămâni, prin activitatea umană proprie, fără a se conştientiza, virusul poate fi răspândit în toată comunitatea. Dacă aveţi câini şi pisici în gospodării, adresaţi-vă medicului veterinar de circumscripţie, pentru microcipare şi vaccinare. Procedând aşa, în primul rând vă veţi proteja pe voi, dar şi pe animalele care pot intra în contact cu vulpile, principalul vector al acestui virus”, a mai transmis directorul executiv al DSVSA Suceava, amintind că trebuie semnalat, de urgență, orice comportament modificat al animalelor din gospodării, precum „apatia”, semnele nervoase, salivația abundentă și rigiditatea musculară.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuni puternice, dar și caniculă. Județele vizate de noile alerte meteo! Plăți subvenții APIA – banii virați în conturile fermierilor în aceste zile România a scos ”artileria grea” în lupta cu seceta. Județele unde ploaia va fi produsă artificial

    Ultimele știri

    Universitatea de Științele Vieții din Timișoara deschide al doilea magazin Akademika Market Premierul Ciolacu: România nu e în pericol în ceea ce priveşte securitatea alimentară. Investițiile în irigații vor continua Condiția ca fermierii afectați de secetă să nu piardă subvenția de 500 euro/hectar