• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cireșe vara. Soiuri de cireș care fac fructe în lunile iunie și iulie

    Violina Gorcinschi -

    Soiuri de cireș care fac fructe toată vara – cireși care rodesc în lunile iunie și iulie, la începutul și în mijlocul verii. Există numeroase soiuri cu coacere mijlocie și târzie, însă nu toate se pretează la clima din țara noastră. Experții în pomicultură propun mai multe soiuri de cireș, potrivite pentru livezile din România și caracterizate de recolte foarte bune.

    În cadrul unui Proiect-pilot inovator de cultivare a cireșului în sistem intensiv, protejat, în condiții de reducere a meteo-dependenței și fertilizare organică, un proiect finanțat din fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, realizat în parteneriat de Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Pitești-Mărăcineni și compania Prosol Kem, au fost identificate soiurile de cireș care se recomandă pentru cultură în România. De asemenea, a fost realizat și un tabel de sezonalitate a perioadei de rodire pentru soiurile de cireș recomandate.

    Cireșe de iunie și iulie. Soiuri de cireș cu coacere mijlocie și târzie

    Cercetătorii Institutului de la Mărăcineni, împreună cu partenerul Prosol Kem, recomandă mai multe soiuri de cireș la care perioada de rodire și coacerea a fructelor debutează vara, în lunile iunie și iulie. O parte din aceste soiuri de cireșe cu coacere mijlocie și târzie sunt cunoscute pomicultorilor, altele sunt mai puțin promovate la noi în țară, deși randamentul lor este unul bun.

    Soiuri de cireși care fac fructe vara, în lunile iunie și iulie

    Cercetătorii au arătat care sunt soiurile mijlocii și târzii de cireș la care fructele pot fi culese de la începutul lunii iunie și chiar până în luna iulie.

    cirese din soiul Ferrovia
    Soiul Ferrovia – cireși de iunie (foto: agrodenmar.ro)

    Soiuri de cireș care fac fructe în iunie. Soiul Ferrovia

    Soiul de cireși Ferrovia a fost creat în Italia, dintr-o selecție locală, dar care are o genealogie necunoscută. Acest soi este răspândit în multe țări care cultivă cireși. Pomii care fac parte din soiul Ferrovia sunt de vigoare mijlocie, port etalat, intrând târziu pe rod și având o productivitate mijlocie.

    Fiind autosteril, cireșul Ferrovia are nevoie de polenizatori, precum Lapins sau Sunburst și înflorește târziu. Prezentând o plasticitate ecologică bună, se pretează cultivării în diverse zone mediteraneene, dar și în climatele temperat-continentale, specifice teritoriului țării noastre. Un avantaj al soiului este că pomii rezistă la înghețurile târzii de primăvară și la boli.

    Cum sunt cireșele din soiul Ferrovia

    Fructele produse de cireșii Ferrovia sunt mari, având o greutate de 9-10 grame, cordiforme, roșiu lucioase, cu pulpa fermă, roz, suculentă, având o aderență medie la sâmbure. Epoca de maturare este una mijlocie, perioada de coacere fiind caracterizată de începutul verii, respectiv 1-10 iunie.

    mai multe cirese
    Cireșele Colina (foto: pom-fructifer.ro)

    Soiuri de cireș care fac fructe în iunie. Soiul Colina

    Colina este un soi cu maturare timpurie-mijlocie, dezvoltat la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Pitești-Mărăcineni în urma încrucișării soiurilor Pietroase negre de Odesa şi Germersdorf.

    Pomul este de vigoare medie, cu coroana larg piramidală, cu o rezistență ridicată la antracnoză și monilioză. Acesta fructifică, în mare parte, pe buchete de mai și ramuri mijlocii. Înfloritul este de intensitate medie, cu un grad mare de posibilitate a interpolenizării datorită suprapunerii cu alte soiuri. Ca soiuri polenizatoare, se pot folosi Stella, Van, Ulster, Cerna.

    Cireșii produc fructe din anul V de la plantare, rodind constant și abundent. Specialiștii recomandă cultivarea acestui soi în livezile de cireși din sudul şi vestul ţării.

    Cum sunt cireșele din soiul Colina

    Cireșele Colina sunt de mărime mijlocie, cu o greutate de 7-8 g, sferice, de culoare roșu închis, ferme, cu gust dulce acidulat.

    Fructele sunt rezistente la crăpare și se coc în prima decadă a lunii iunie.

    un bol de cirese
    Cireșe din soiul Cerna

    Soiuri de cireș care fac fructe în iunie. Soiul Cerna

    Precum Colina, și soiul Cerna a fost obținut la ICDP Pitești-Mărăcineni, în urma polenizării libere soiului Thurn und Taxis. Pomul este de vigoare mică, fiind posibilă cultura intensivă a cireşului, și dispune de o coroană globuloasă, pletoasă, cu ramuri roditoare predominante de tip buchete de mai.

    Cu toate că înflorește timpuriu, cireșul Cerna se suprapune o anumită perioadă de timp cu a celorlalte soiuri, fiind posibilă interpolenizarea. Pentru polenizare, Cerna este compatibil cu soiurile Lambert, Stella, Hedelfinger, Bigarreau Napoleon.

    Fructificarea are loc în anul IV-V de la plantare, cu producții moderate, dar constante. Pentru acest soi, se recomandă cultivarea în arealele sudice şi nord-estice ale ţării.

    Cum sunt cireșele din soiul Cerna

    La soiul Cerna, fructele sunt mari, cântărind 8-9 grame, tronconice, de culoare roşu aprins, ferme, cu gust dulce acidulat. Cireșele Cerna sunt extrem de sensibile la crăpare.

    Epoca de maturare la cireși este timpurie-mijlocie, în prima decadă a lunii iunie.

    cirese in pom
    Soiul de cireșe Tentant

    Soiuri de cireș care fac fructe în iunie. Soiul Tentant

    Soi românesc cu maturare mijlocie, a fost creat la ICDP Pitești-Mărăcineni, din încrucișarea soiurilor Germersdorf și Schneider Spath. Având o vigoare medie, pomul are o coroană globuloasă, înflorire medie, fructificând pe buchete și ramuri mijlocii. Un avantaj al acestui tip de cireș este că, asemenea soiului Colina, prezintă o toleranță crescută la antracnoză și monilioză.

    Fructele din acest soi se obțin în anul IV-V de la plantare și se recomandă plantarea pomilor în bazinele pomicole favorabile culturii cireșului din sudul și estul țării.

    Cum sunt cireșele din soiul Tentant

    Cireșele din soiul Tentant sunt mijlocii, cu o greutate de 6,5 grame, codiforme, cu un mucron în punctual stilar, cu epicarp de culoare roșu închis. Pulpa este pietroasă, dulce, cu 15% substanță uscată în suc, sâmbure de mărime medie.

    Maturarea fructelor are loc în intervalul 10-20 iunie.

    un cires cu fructe
    Soiul Superb (foto: aflacum.ro)

    Soiuri de cireș care fac fructe în iunie. Soiul Superb

    Soiul superb a fost obținut în urma hibridării Boambe de Cotnari x Thurn und Taxis, la ICDP Pitești-Mărăcineni. Pomul este caracterizat de vigoare mijlocie, cu coroană globuloasă, înflorire timpurie și fructificare pe buchete de mai și ramuri mijlocii. Acesta este rezistent la boli și rodește din anul V de la plantare.

    Cum sunt cireșele din soiul Superb

    Fructul este mare, cu o greutate de 7 grame, tronconic, cu epiderma de culoare roșu-aprins. Pedunculul este mic-mijlociu. Pulpa cireșelor este pietroasă, de culoare roz și cu gust dulce-acidulat (cca 16%). Dimensiunea sâmburelui este mijlocie (5,8 din greutatea fructului) și nu este aderent la pulpă.

    Epoca de maturare este mijlocie, în a doua decadă a lunii iunie.

    cirese Kordia
    Soiul Kordia (foto: orangepippintrees.co.uk)

    Soiuri de cireș care fac fructe în iunie. Soiul Kordia (sin. Attika)

    Kordia este un soi târziu de cireș, obținut în Cehia. Pomul este caracterizat de vigoare mare, cu capacitate slabă de ramificare, ramuri de schelet degarnisite la bază, productiv, autosteril. Înflorirea este târzie, fiind compatibilă polenizarea cu soiuri precum Van, Regina, Ferrovia.

    Un aspect important este faptul că cireșii Kordia sunt sensibili la înghețurile târzii de primăvară, însă au o rezistență ridicată la boli.

    Cum sunt cireșele din soiul Kordia

    Cireșele Kordia sunt caracterizate de o rezistență mare la crăpare. Fructul este mare (10-11 grame), cordiform, alungit, roșu strășucitor, aproape grena la atunci când s-a maturizat complet. Pulpa este fermă, suculentă cu un gust echilibrat.

    Fructele se coc târziu și eșalonat, în intervalul 10-20 iunie.

    cirese in pom
    Soiul Skeena (foto: montanafruittrees.com)

    Soiuri de cireș care fac fructe vara, în iunie și iulie. Soiul Skeena

    Skeena sunt cireși cu maturare tardivă a fructelor, creat la Staţiunea de Cercetări Columbia din Summerland, Canada. Pomul are o vigoare mijlocie, cu coroana larg piramidală şi fructifică pe buchetele de mai şi ramurile mijlocii.

    Etapa de înflorire are loc târziu, pomii sunt autofertili, foarte productivi și sunt caracterizați de o toleranță bună la ger și rezistență moderată la boli.

    Cum sunt cireșele din soiul Skeena

    Cireașa din soiul Skeena este mare, cântărind până la 11 grame, de formă globuloasă, uşor aplatizat, de culoare roşie strălucitoare. Pulpa este pietroasă şi are un gust dulce acidulat. Pedunculul este de lungime medie, iar sâmburele este semiaderent la pulpă.

    Epoca de maturare este tardivă, la finalul lunii iunie.

    cirese in pom
    Soiul Rubin (foto: pomicultura.net)

    Soiuri de cireș care fac fructe vara, în iunie și iulie. Soiul Rubin

    Soiul Rubin a fost creat prin hibridarea soiurilor Hedelfinger şi Germersdorf, înregistrat la Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa. Pomul are o vigoare mijlocie, cu coroana larg piramidală până la globuloasă, rodind, în mare parte, pe buchete de mai şi ramuri mijlocii.

    Epoca de înflorire este semitârzie, medie în intensitate. În cazul cireșului Rubin, este obligatorie plantarea în livadă împreună cu soiuri polenizatoare precum Germersdorf, Uriaşe de Bistriţa, Van, Hedelfinger, Bigarreau Dönissen.

    Pomii fructiferi se bucură de o rezistență atât la condiții climatice vitrege, cât și la boli precum atracnoza și monilioza.

    Cum sunt cireșele din soiul Rubin

    Fructele produse de cireșii Rubin sunt de mărime mijlocie spre mare (7,0 -8,0 grame), sferic cordiforme, bombate pe partea dorsală, cu vârf rotunjit, terminat cu un mucron scurt ascuţit, de culoare roşu rubiniu, lucios. Acestea sunt rezistente la crăpare – pulpa este pietroasă, roşie, suculentă, cu gust dulce – acrişor, răcoritor.

    O cireașă conţine, în medie, 16% zahăr și 0,50% aciditate. Sâmburele este mijlociu și aderent la pulpă.

    Epoca de maturare este tardivă, în intervalul 20-30 iunie.

    cirese in pom
    Soiul de cireșe Regina (foto: leroymerlin.ro)

    Soiuri de cireș care fac fructe vara, în iunie și iulie. Soiul Regina

    Soi tardiv obținut în Germania, din încrucișarea soiurilor Schneiders Spate Knorpelkirsche cu Rube, cireșul Regina este de vigoare mijlocie spre mare. Pomii își încep fructificarea, care este una productivă, destul de devreme, în al doilea an de la plantare.

    Înflorirea are loc târziu, pomii fiind autosterili și necesitând polenizatori precum Kordia, Ferrovia, Van, Stella. Cireșul Regina prezintă rezistență la boli, ger și înghețuri târzii de primăvară.

    Cum sunt cireșele din soiul Regina

    Cireșele Regina sunt mari (11-11,5 grame/fruct), cordiforme, de culoare roșu închis. Pulpa este fermă, suculentă, având 17% substanță uscată solubilă. Gustul este dulce, echilibrat, cu aromă discretă.

    Coacerea fructelor are loc în a doua jumătate a lunii iunie.

    cirese in pom
    Cireșe Karina (foto: rhsplants.co.uk)

    Soiuri de cireș care fac fructe vara, în iunie și iulie. Soiul Karina

    Karina este un soi de cireși obținut în Germania, având o vigoare mijlocie, precoce, foarte productiv, recomandat pentru plantații superintensive. Înflorirea are loc târziu, iar pomii sunt autosterili, necesitând polenizatori din soiul Regina, Kordia, Hedelfinger şi Summit.

    Cum sunt cireșele din soiul Karina

    Fructul este mare (9-10 g), cu pielița groasă, lucioasă, de culoare negru-închis la maturare deplină. Pulpa este pietroasă cu gust dulce, acidulat și aromat.

    Recoltarea are loc în perioada 20 iunie-5 iulie.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an