• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Copa-Cogeca cere Comisiei Europene să sprijine fermierii români care se confruntă cu o situație dificilă

    Violina Gorcinschi -

    Producția de cereale a Uniunii Europene este în scădere în acest an, iar una dintre țările unde se înregistrează pierderi semnificative este și România, a anunțat COPA-COGECA. Organizația umbrelă pentru fermieri și cooperative a cerut Comisiei Europene sprijin pentru fermierii afectați, inclusiv „derogări pentru anul viitor, din cauza impactului condițiilor climatice asupra următorului an agricol”.

    ”În două luni, previziunile pentru recoltele inițial pozitive au fost întoarse cu susul în jos de condițiile meteorologice slabe din toată Europa. Producția europeană de oleaginoase și proteaginoase continuă să fie una corectă, în ciuda situației dramatice din Spania și Italia. Dar, pentru cereale, situația este extrem de îngrijorătoare, producția așteptată fiind de 256 milioane de tone, poate cea mai rea recoltă din 2007 încoace și cu 10% sub media pe ultimii 5 ani. Mulți agricultori nu vor putea să își acopere costurile de producție, de aceea Copa și Cogeca lansează un apel urgent la acțiune pentru a face față acestei situații dificile în 2023 și consecințelor sale în 2024”, se arată într-un comunicat făcut publice ieri, 31 august de către oficialii Comitetului Organizațiilor Agricole Profesionale (Copa) și Confederația Generală a Cooperativelor Agricole (Cogeca).

    Pierderi de producție în România, în 2023, din cauza secetei: -20%

    La începutul lui mai, a devenit clar că unele state membre, precum Spania, Portugalia și nordul Italiei vor suferi pierderi grave (de până la 50%), arată sursa citată. Dar, pe atunci previziunile Copa și Cogeca cuprindeau estimări care spuneau că producția europeană ca ansamblu va rămâne stabilă datorită îmbunătățirii condițiilor meteorologice din nordul și estul Europei. Din nefericire, situația s-a deteriorat dramatic de atunci.

    ”Seceta a lovit din nou toată UE în mai și iunie, fără precipitații în unele regiuni. Ne așteptăm la o reducere importantă a producției, în special la cereale, nu doar în Spania, Portugalia sau Italia (până la -60 % față de 2022), ci în toată UE (de ex. România -20 %, Finlanda -30 %, Polonia – 14 %, Lituania -35 % față de previziunile din mai). Aceste cifre scăzute de producție la cereale vor fi acompaniate de probleme serioase în multe regiuni. Deși la oleaginoase și proteaginoase producția așteptată este în continuare decentă (32 milioane de tone la oleaginoase, 3,8 la culturi proteice), impactul vremii asupra calității ar putea reduce mult profitabilitatea”, precizează reprezentanții fermierilor din UE.

    Preț de 219 euro/tonă la grâu și 407 euro/tonă la rapiță – o situație nesustenabilă

    Aceștia spun că agricultorii europeni se confruntă cu o dublă provocare, întrucât producția scăzută se amestecă cu prețurile foarte mari la factorii de producție și prețuri scăzute pe viitor la toate culturile. Pe lângă prețurile mari la energie și inflația generală, este foarte important că îngrășămintele utilizate pentru recolta pe 2023 au fost cumpărate când prețurile erau cele mai mari, în 2022. Date fiind prețurile viitoare foarte mici la cereale (219 euro/t de grâu pentru morărit) și oleaginoase (407 euro/t pentru rapiță), situația este pur și simplu nesustenabilă pentru majoritatea fermierilor, după cum vedem în Franța și Suedia., spune Copa-Cogeca.

    ”Acesta este contextul în care Copa și Cogeca solicită Comisiei flexibilitate în punerea în aplicare a PAC anul acesta, pentru a nu pune în pericol accesul agricultorilor la sprijin de bază. Mai mult, solicităm derogări pentru anul viitor, din cauza impactului condițiilor climatice asupra următorului an agricol. De asemenea, prelungirea suspendării taxelor la import pentru amoniac și uree și extinderea la alte îngrășăminte minerale (precum și suspendarea măsurilor de antidumping la UAA) ar ajuta agricultorii să facă față unei situații foarte dificile, în care se găsesc între ciocan și nicovală”, se arată în comunicat.

    Vă reamintim că la nivelul Consiliului de miniștri pentru Agricultură, AGRIFISH, ministrul român al Agriculturii, Florin Barbu a cerut prelungirea derogărilor pentru GAEC 7 și GAEC 8 care vizează procentul obligatoriu de pârloagă din fermă și rotația culturilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo în 18 județe unde sunt anunțate ploi torențiale, căderi de grindină și vijelii Ploi torențiale, vijelii și grindină – alertă meteo emisă de ANM pentru 25 de județe Alertă ANM de ploi, vijelii și grindină în 14 județe. Cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp

    Ultimele știri

    Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri Vacile unui unui fermier au murit în chinuri groznice. Crescătorul este convins că animalele fost otrăvite Majorarea subvențiilor și achiziția de animale cu fonduri UE – subiecte fierbinți la întâlnirea Barbu-Wojciechowski