• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un român a fost ales Vicepreședinte al GL Cereale si Oleaginoase în cadrul COPA-COGECA!

    Angelica Lefter -

    România, prin Alianța pentru Agricultură și Cooperare, a reușit să obțină o nouă recunoaștere la nivel european pentru agricultura românească. La nivelul COPA-COGECA, în cadrul Grupului de Lucru Cereale și Oleaginoase, la alegerile ce au avut loc astăzi, marți – 5 septembrie, țara noastră a primit voturile pentru o funcție de vicepreședinte, poziție ce va fi ocupată de Alexandru Țachianu (Alianța pentru Agricultură și Cooperare, Federația Națională Pro Agro).

    Reprezentantul României prin Alianța pentru Agricultură și Cooperare, formată din Federația Națională Pro Agro, LAPAR – Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, UNCSV – Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal și AFF – Asociația Forța Fermierilor, a obținut voturile de susținere pentru funcția de vicepreședinte al Grupului de Lucru pentru Cereale și Oleaginoase din cadrul COPA (Comitetul Organizațiilor Profesionale Agricole), care alături de COGECA (Comitetul General al Cooperativelor Agricole din Uniunea Europeană) formează COPA-COGECA, ce reprezintă vocea unită a agricultorilor și a cooperativelor agricole din Uniunea Europeană.

    Alexandru Țachianu, cel care va ocupa această funcție, este membru al Asociației Fermierilor din România, organizației ce face parte din Federația Națională Pro Agro, este fermier și a ocupat în trecut și funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii.

    ”România fiind o mare putere agricolă, pe picior egal cu Franța, Germania, Italia, Spania și Polonia, practic suntem cele 6 state cu o suprafață foarte mare la nivel de Uniune Europeană, contează foarte mult. Grupul de Lucru Cereale și Oleaginoase de la COPA este aproape cel mai important grup de lucru, cu un număr foarte mare de acțiuni de-a lungul timpului, cu un număr foarte mare de întâlniri pe parcursul unui an. Sunt atât întâlniri regulate ale acestui grup cât și reuniuni de urgență atunci când unul din membri semnalează o problemă sau atunci când este luată o decizie a Comisiei Europene sau a Parlamentului European ce vizează ori lezează interesele fermierilor din UE, se reunește acest grup”, ne-a explicat Ionel Arion, Președintele Federației Naționale Pro Agro care a precizat că nu este pentru prima dată când România obține funcția de vicepreședinte al Grupului de Lucru Cereale și Oleaginoase. ”Acum au venit alegerile la termen pentru președinte, vicepreședinte și s-au organizat din nou alegeri. A fost un singur candidat pentru funcția de președinte, din partea Franței a fost un reprezentant care și-a depus candidatura. În trecut, Franța a mai deținut președinția Grupului de Lucru (GL) Cereale și Oleaginoase. Germania, România și Portugalia au avut candidat. Cel din Germania a obținut un număr de voturi foarte mic față de România, care a ieșit pe locul al doilea și astfel a obținut locul de vicepreședinte”, ne-a spus Ionel Arion.

    Grupul de Lucru (GL) Cereale și Oleaginoase din cadrul COPA, important în susținerea fermierilor la nivel european

    Președintele Federației Naționale Pro Agro a reiterat importanța Grupului de Lucru (GL) Cereale și Oleaginoase din cadrul COPA, pentru susținerea fermierilor europeni.

    ”Este un Grup foarte important atât la nivelul organizației COPA-COGECA și cu un impact și pe pozițiile generale ale COPA în fața Comisiei sau în fața Parlamentului, pe cele mai importante decizii care se iau cu privire la Politica Agricolă Comună, la politicile care urmează să le adopte Comisia sau măsurile legislative pe care le adoptă Parlamentul European. Am fost sprijiniți, spre exemplu, pe ceea ce înseamnă comerțul cu cereale. Ultimele decizii ale COPA au fost alături de fermieri atât la Bruxelles, la acele demonstrații pe care le-au făcut fermierii din mai multe state, cât și pe pozițiile pe care le-au avut trimișii COPA în fața Parlamentului. România a beneficiat chiar și atunci când nu era membru COPA de deciziile acestui grup de lucru. Am avut posibilitatea de-a lungul timpului de a ne sfătui cu reprezentanții COPA, de la Secretarul General la un membru simplu, chiar dacă noi nu eram membri ai organizației europene, au ținut cont și de părerile noastre și ne-au ajutat”, a mai menționat Ionel Arion.

    Despre Alexandru Țachianu, cel care va reprezenta România ca și vicepreședinte la GL Cereale și Oleaginoase, Ionel Arion a spus că acesta a fost desemnat din partea Alianței pentru Agricultură și Cooperare și că are experiența necesară pentru a reprezenta interesele fermierilor români la masa deciziilor la nivel european.

    ”A fost desemnat din partea Alianței pentru Agricultură și Cooperare domnul Alexandru Țachianu, care este vicepreședinte al Asociației Fermierilor din România, este fermier în județul Dâmbovița și a fost în trecut secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Dumnealui este membru al Asociației Fermierilor din 2010, deci de 13 ani activează în mediul asociativ agricol”, a punctat președintele președintele Federației Naționale Pro Agro, Ionel Arion, care a mai arătat că își pune mari speranțe în oamenii tineri desemnați de România pentru a reprezenta interesele fermierilor la COPA-COGECA.

    ”Fiecare dintre experții noștri vorbesc cel puțin o limbă străină. România are astăzi un vicepreședinte la COPA, un vicepreședinte la Grupul de Lucru Cereale și Oleaginoase și în luna noiembrie vor avea loc alegeri la COGECA pentru președinte și vicepreședinte și vizăm, inclusiv la această parte din COPA și COGECA, un post de vicepreședinte și vom desemna un om tânăr pentru a reprezenta interesele fermierilor, cooperativelor, interesele în general ale industriei agroalimentare din România la nivel european”, a conchis Ionel Arion, președintele Federației Naționale Pro Agro, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an