• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii bulgari, în stare de șoc: Parlamentul lor nu vrea prelungirea restricțiilor pentru cerealele din Ucraina

    Violina Gorcinschi -

    Parlamentul bulgar a votat împotriva extinderii interdicției de import asupra produselor ucrainene. Comisia pentru Politici Economice și Inovații din cadrul Adunării Naționale, a adoptat proiectul de hotărâre cu 10 voturi „pentru”, 4 „împotrivă” și 2 „abțineri”. Anumiți producători agricoli, care au fost prezenți în acel moment, au rămas șocați și revoltați de această decizie, avertizându-i pe deputați asupra situației în care îi pun pe fermierii bulgari.

    Cu doar câteva zile înainte de data la care expiră interdicțiile privind importurile de produse agricole ucrainene, bulgarii și-au adoptat oficial poziția în această privință. O comisie din cadrul Adunării Naționale a votat împotriva unei extinderi a interdicțiilor de import a produselor din Ucraina, prin adoptarea unui proiect de hotărâre. Fermierii bulgari au spus că sectorul agricol, care se află și așa sub presiune, va avea de suferit, a informat agri.bg.

    Bulgaria – împotriva extinderii interdicției de import a produselor ucrainene

    Comisia pentru Politici Economice și Inovații din cadrul Adunării Naționale a adoptat proiectul de hotărâre privind extinderea măsurilor preventive asupra anumitor produse originare din Ucraina după 15 septembrie 2023.

    „Ținând cont de solidaritatea Bulgariei cu Ucraina și pentru a asigura securitatea alimentară globală… Bulgaria nu sprijină extinderea după 15 septembrie a interdicției de import în Bulgaria, Polonia, Ungaria, România și Slovacia de grâu, porumb , rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina”, s-a precizat în conținutul hotărârii.

    După o dezbatere aprinsă, decizia a fost adoptată cu 10 voturi „pentru”, 4 „împotrivă” și 2 „abțineri”. Proiectul de hotărâre urmează să fie examinat în sala de plen. La discuția din Adunarea Națională au fost prezenți și producători agricoli.

    Reacția fermierilor bulgari este una de șoc.

    „De dimineață, industria agricolă din Bulgaria a este în stare de șoc. Este șocant că deciziei îi lipsește orice analiză; că decizia a fost luată în considerare de această comisie. Aceasta este o batjocură absolută a fermierului bulgar. Discuțiile au loc de mult timp, iar pentru noi este inacceptabil să luăm această decizie în acest fel. Am vrut să auzim o analiză, se pare că nu există. Sper că astăzi vă dați seama de responsabilitatea acestei decizii a dumneavoastră. Sper că sunteți conștienți de presiunile care există în industria agricolă, precum și de presiunile în care ne aflăm. Această tensiune se va revărsa într-un mod extrem de puternic și orizontal. Vorbim de supraviețuirea sectorului apicol, zootehnie, producție de cereale. Toate aceste sectoare sunt supuse unor presiuni groaznice și dumping dinspre Ucraina. Declarăm categoric că vom proteja interesele producătorilor bulgari în toate modurile posibile și sperăm că veți regândi această decizie”, le-a spus Iliya Prodanov deputaților din Comisie.

    Un alt producător, Simeon Karakolev, a condamnat această decizie.

    „Importul de lapte praf din Ucraina a crescut de 5 ori față de 2021. Și asta nu duce în niciun caz la o scădere a prețului laptelui în magazin. Aceasta reflectă doar o reducere bruscă a prețurilor de cumpărare a laptelui proaspăt și, în consecință, refuzurile de a-l cumpăra. În momentul de față, dacă materia primă din lanțul agroalimentar este bulgară, nu împiedică să fie importată mâine. Avem aproximativ 1.000 de ferme anul acesta care fie vor fi închise, fie se va micșora numărul de animale. Și toate acestea cu condiția ca consumul acestor produse lactate să nu fie redus. Produsele bulgare sunt pur și simplu înlocuite cu altele importate”, a spus Karakolev.

    În ciuda declarațiilor lui Iliya Prodanov și Simeon Karakolev, privind lipsa de analiză a situației și a justificării proiectului de hotărâre, deputații din Comisia pentru Politici Economice și Inovații din Adunarea Națională au avut propria viziune asupra subiectului. Mai mulți dintre aceștia au fost de acord cu propunerea și acest lucru a dus la adoptarea acesteia.

    o persoana si floarea soarelui
    Producători bulgari de floarea soarelui (foto: nebraska.tv)

    Producătorii se opun cu vehemență deciziei

    Pe de altă parte, Iliya Prodanov a prezentat câteva date importante despre sector.

    „Prețul petrolului a scăzut după introducerea interdicției. Prețul floarea-soarelui în Bulgaria a crescut. Aproximativ 2.000 de tone de floarea soarelui au fost vândute pe lună de când a fost introdusă interdicția până în prezent. Pe câmpurile din Bulgaria sunt 6.000 de tone de floarea soarelui și se preconizează o recoltă de 2 milioane. Acest lucru face 2 milioane și 600 de mii de tone de floarea soarelui. Nevoia noastră de consum intern este de aproximativ 600.000 de tone de floarea soarelui. Toate celelalte sunt pentru export. Un alt lucru foarte important este că întreaga noastră capacitate, a tuturor întreprinderilor de procesare din Bulgaria, este de 3 miliarde de tone – o capacitate pe care nu au atins-o în niciun an înainte. Adică există un exces de floarea soarelui. În plus, tranzitul cerealelor ucrainene prin Bulgaria nu a fost oprit. El continuă și mai departe, iar noi nu-l oprim. În prezent, avem peste 70.000 de fermieri în Bulgaria, 15 mii de producători de floarea soarelui, 9 miliarde de produs intern brut din producția agricolă din sectorul „Producție de cereale”. Peste 100.000 de persoane sunt angajate în sectorul Agricultură”, a spus Prodanov

    Producătorul agricol a mai spus că această decizie, luată unilateral de Bulgaria, nu îi face cinste.

    „Este cu adevărat regretabil că acest subiect devine unul de dezbatere politică. Până când producătorii ucraineni nu încep să îndeplinească cerințele europene, nu putem fi o piață competitivă. Suntem mândri că suntem într-o poziție destul de bună în Europa, dar odată ce producătorii ucraineni încep să îndeplinească cerințele europene, atunci să vedem cine, cât de competitivi sunt și cine va produce la ce preț. Consiliul de Miniștri este organul care discută această problemă. Ministerul Agriculturii este organul care analizează această chestiune. Iar instituția care va lua decizia finală este Comisia Europeană. Această decizie, pe care o luăm în prezent, are efect numai și numai asupra participării Bulgariei. Și vom arăta încă o dată un chip care nu este frumos”, a conchis Prodanov.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Ce putem planta lângă sau sub un nuc Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!