• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Raport USDA pe septembrie: Randament-record la producția de grâu din Ucraina!

    Oana Timar -

    Raportul pentru luna septembrie emis de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii – USDA scoate în evidență producția foarte bună de grâu recoltată în acest an de Ucraina. Recoltele bune vor pune presiune mare pe prețurile din bazinul Mării Negre unde își valorifică producția și fermierii români.

    Raportul USDA de septembrie arată că producția de grâu din Ucraina pentru anul de comercializare (AM) 2023/24 este estimată la 22,5 milioane metrice tone (mmt), în creștere cu 7% față de luna trecută și cu 5% față de anul trecut, dar în scădere cu 16% față de media producțiilor din ultimii 5 ani. Randamentul este estimat la un record de 4,50 tone la hectar, în creștere cu 3% față de ultimul luna și 17% față de anul trecut. Suprafața recoltată este estimată la 5,0 milioane de hectare (mha), în creștere 4% față de luna trecută, dar în scădere cu 11% față de anul trecut și cu 26% față de ultima perioadă de 5 ani.

    Noile date prezentate de raportul USDA pentru producția de grâu a Ucrainei se bazează pe datele Ministerului Agriculturii (MinAg) de la Jiev care a centralizat datele din campania de recoltare. ”MinAg ucrainean a mărit suprafața de recoltare estimată la 4,7 mha (excluzând Crimeea). În Ucraina, recoltarea grâului a fost finalizată la 31 august, iar producția medie obținută de fermieri a fost calculată la 4,72 t/ha. Rezultatele recoltei indică un randament record în acest sezon. Presupunând o conversie normală net în bunker de 98 procent (pe baza mediei pe 5 ani, excluzând 2022 din cauza conflictului), randamentul net este în prezent aproximativ 4,62 t/ha excluzând Crimeea și 4,50 t/ha inclusiv Crimeea”, se arată în raportul USDA pentru luna septembrie.

    Producție mai mică de grâu în Canada și Australia

    Dacă producția de grâu din Ucraina a fost majorată, situația Canadei a fost revizuită cu minus din cauza secetei. USDA estimează producția de grâu din Canada pentru anul de comercializare (MY) 2023/24 la 31,0 milioane tone metrice (mmt), în scădere cu 6% față de luna trecută și cu 10% față de anul trecut și cu 1% sub media ultimilor 5 ani. Suprafața recoltată este estimată la 10,6 milioane de hectare, neschimbată față de luna trecută, dar în creștere cu 5% față de anul trecut și cu 9% peste media pe 5 ani. Randamentul este estimat la 2,92 tone metrice pe hectar, în scădere cu 6% față de luna trecută, cu 14% față de ultima an și cu 9% sub media pe 5 ani.

    O scădere a fost raportată la producția de grâu și pentru Australia care, pentru anul de comercializare 2023/24, ar putea recolta 26,0 milioane de tone metrice (mmt), în scădere cu 3,0 mmt sau 10% față de luna trecută și cu 13,7 mmt sau cu 34% față de ultimul
    recordul anual. Suprafața recoltată este estimată la 12,6 milioane de hectare (mha), în creștere cu 0,1 mha față de ultima lună, dar în scădere cu 0,4 mha sau 3 procente față de anul trecut. Randamentul este prognozat la 2,06 tone la hectar (t/ha), în scădere cu 11% față de luna trecută și cu 32% față de recordul de anul trecut.

    Dacă la grâu este pe minus, estimarea de producție pentru rapița australiană este cu plus, fiind apreciată în prezent de specialiștii americani la 5,1 milioane de tone metrice (mmt), în creștere cu 0,2 mmt sau 4% față de luna trecută și în scădere cu 3,2 mmt sau 38% față de anul trecut, când s-a înregistrat un record. Suprafața recoltată de rapiță este estimată pentru Australia la 3,5 milioane de hectare (mha), neschimbată luna trecută, dar în scădere 0,4 mha sau 10 la sută față de anul trecut. Randamentul este prognozat la 1,46 tone la hectar (t/ha), în creștere cu 4% față de luna trecută, dar în scădere cu 31% față de recordul de anul trecut.

    Și în Argentina, producția de grâu se anunță mai scăzută, potrivit Raportului USDA. Astfel, recolta de grâu din Argentina pentru anul de comercializare 2023/24 este estimată la 16,5 milioane de tone metrice, în scădere cu 6% față de luna trecută, dar cu 31% în creștere față de anul trecut. Randamentul grâului este prognozat la ora 3 tone pe hectar, în scădere ușoară față de luna trecută, dar în creștere cu 31 la sută față de anul trecut. Zona recoltată este estimată la 5,5 milioane de hectare, în scădere cu 5% față de luna trecută și egal cu suprafața de anul trecut.

    Raportul de septembrie al USDA nu aduce noutăți privind producțiile de grâu sau rapiță în România. Luna trecută, la finalul campaniei de recoltare, producția de grâu românesc era evaluată la 10,2 milioane de tone, în timp ce cea de porumb la 10,7 milioane de tone.


    Te-ar mai putea interesa

    Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului