• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Raport USDA august 2023: Producția de grâu a României – 10,2 mil. tone, la porumb recolta e în scădere

    Oana Timar -

    Producția de grâu și cea de porumb din România sunt estimate în scădere în raportul de august al USDA – Departamentul pentru Agricultură al Statalor Unite ale Americii (SUA). Analiștii americani arată că cele mai mari probleme sunt la porumb, acolo unde arșița și seceta din luna iulie au afectat culturile în faze de vegetație esențiale: înflorirea și umplerea boabelor.

    Producția de grâu din Uniunea Europeană (UE) pentru anul de comercializare (AM) 2023/2024 este estimată în cel mai nou raport USDA la 135 de milioane de tone metrice (mmt), în scădere cu 3 milioane de tone (-2%) față de luna trecută, dar în creștere cu 0,9 mmt (-1%) față de anul trecut și cu +2% peste media pe 5 ani. Suprafața recoltată este estimată la 24,3 milioane de hectare (mha), în scădere cu 50.000 de hectare față de iulie, dar similară cu cea de anul trecut.

    Suprafața recoltată de grâu este cu +1% peste media pe 5 ani. Randamentul este estimat la 5,56 tone pe hectar, cu -2% sub 5,67 tone pe hectar luna trecută, similar cu anul trecut, dar cu +1% peste media pe 5 ani.

    USDA: Mulți fermieri români au avut producții bune la grâu

    Recoltarea grâului s-a finalizat în luna iulie în mare parte din Europa. Randamente medii până la peste medie au fost înregistrate pentru mulți producători, în special în țările cu producție ridicată de grâu precum Franța, Germania, România și Ungaria.

    În majoritatea zonelor de nord ale Europei, condițiile meteo s-au deteriorat la sfârșitul primăverii din cauza secetei din lunile mai și iunie când grâu era în faza de înflorit și se umpleau spicele, astfel că s-au înregistrat pierderi la greutatea și calitatea semințelor.

    Seceta a împiedicat, astfel, atigerea unor producții mari în mai multe țări, dintre care cele mai mari pierderi le-a  raportat Spania. Aici recolta este una dintre cele mai slabe din ultimii ani din cauza secetei și arșiței persistente.

    Imagine de la recoltarea grâului înn județul Brăila (foto: USDA)

    UDSA: Recolta de grâu din România în 2023 – 10,2 milioane de tone

    Deși iarna a fost blândă și fără pierderi pentru culturi, aceste condiții au crescut presiunea dăunătorilor în culturi în timpul primăverii și verii. O primăvară răcoroasă a întârziat etapele de cultură, prelungind ciclul de creștere și întârzierea recoltei.

    Suprafața cu cereale de toamnă a fost crescut din cauza costurilor mai mari de îngrășăminte și problemele la porumb din ultimii ani care au determinat mulți fermieri să reducă suprafața cu prășitoare.

    Cele mai mari revizuiri de producție la grâu includ o scădere în Spania de 1,1 milioane de tone până la o producție 3,5 milioane de tone, o scădere în Lituania de 0,4 milioane de tone până la 4 milioane de tone. S-a estimat și o scădere de 300.000 de tone la producția de grâu din România, estimată în prezent la 10,2 milioane de tone.

    Porumb afectat de secetă în județul Ialomița (foto: USDA)

    Producția de porumb a UE, în scădere din cauza secetei și arșiței din iulie

    Producția de porumb din Uniunea Europeană (UE) pentru anul de comercializare (MY) 2023/2024 este estimată la 59,7 milioane de tone metrice (mmt), în scădere cu 3,7 milioane de tone (-6% față de raportul de luna trecută), cu 7,5 milioane de tone (+14%) față de  anul trecut, când producția a fost foarte scăzută.

    Temperaturile ridicate și seceta au predominat în cursul lunii iulie în țările din sudul Europei, într-o perioadă în care o mare parte din porumb era în faza de înflorire sau de umplere timpurie a boabelor. În aceste etape critice de dezvoltare, umiditatea și temperaturile mai scăzute sunt esențiale, astfel că valul de căldură din iulie a afectat culturile.

    USDA estimează că la nivelul UE, suprafața recoltată cu porumb va fi de 8,2 milioane de hectare, o revizuire în scădere cu 0,4 milioane de hectare față de raportul din iulie și cu 0,6 milioane de tone (-7%) sub anul trecut și cu -8% sub media pe 5 ani.

    Randamentul de producție la porumb în UE în acest an este estimat în prezent la 7,28 tone la hectar (t/ha), în scădere cu -2% față de estimările de luna trecută, dar cu +23% peste ce s-a raportat anul trecut.

    USDA: Producția de porumb a României, estimată la 10,7 milioane de tone.

    Analiștii USDA care au efectuat vizite la culturile de porumb din România, Bulgaria și Ungaria, au semnalat că suprafața de porumb este mult mai mică decât s-a estimat inițial.

    Fermierii au înregistrat anul trecut producții dezastruoase la porumb, drept consecință au decis să reducă suprafețele cu această cultură și au mers mai mult pe grâu, rapiță și orz. Cele mai mari reduceri de suprafață pentru cultura de porumb au fost de 160.000 de hectare în Ungaria și 60.000 de hectare în România. Cu aceste ajustări de suprafață mare și reduceri suplimentare ale randamentului, producția din Ungaria este revizuită în scădere cu -1,3milioane de tone, la un total de 5,6 milioane de tone, iar în România, recolta estimată a fost scăzută cu -1,1 milioane de tone, la un total așteptat de 10,7 milioane de tone.

    Ucraina va avea o producția mai mare de porumb

    Producția de porumb din Ucraina pentru anul de comercializare (AM) 2023/24 este estimată la 27,5 milioane de tone, în creștere cu 10% față de luna trecută și cu 2% față de anul trecut. Randamentul este prognozat la 6,88 tone pe hectar, în creștere cu +7% față de luna trecută și cu +3 la sută față de anul trecut. Suprafața recoltată este estimată la 4,0 milioane de hectare, în creștere cu +3% față de luna trecută, dar în scădere cu -1% față de anul trecut.

    Creștere spectaculoasă a producției de grâu din Ucraina

    Cel mai nou raport USDA estimează că producția de grâu din Ucraina pentru anul de comercializare (AM) 2023/24 va fi de 21 milioane de tone, o creștere a estimării cu +20% față de luna trecută, dar în scădere cu -2% față de anul trecut și cu -22% față de media ultimilor 5 ani.

    Randamentul de producție la grâu în Ucraina este estimat anul acesta la 4,38 tone la hectar (t/ha), în creștere cu +8% față de calculale de luna trecută și cu +14% mai mult față de anul trecut. Suprafața recoltată este estimată la 4,8 milioane de hectare, în creștere cu +12% față de luna trecută, dar în scădere cu -14% față de anul trecut și cu -29% față de media ultimilor 5 ani.

    Ajustările semnificative în privința producțiilor de grâu din Ucraina au fost făcute după ce Ministerul Agriculturii de la Kiev a făcut publice date privind situația parțială de la recoltare. De reținut însă că grâul era, la data de 3 august, numai în procent de 60% recoltat, cu un randament mediu de 4,64 de tone la hectar. La o conversie de 98% de la buncăr la stocare, randamentul este de circa 4,54 tone/hectar pe suprafețele ce exclud Crimeea, în timp ce în Crimeea s-a raportat o producție medie ușor mai scăzută, de 4,5 tone la hectar.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Sorin Grindeanu: Peste 55 de milioane de tone de cereale și produse agricole din Ucraina au tranzitat România Fermierii ucraineni cumpără teren agricol și își fac ferme în Polonia. Urmează România? INS: Veniturile unui agricultor, per gospodărie