• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dr. ing. Călin Cristian, Stațiunea Didactică USV Timișoara: Anul acesta producem 40.000 de puieți!

    Oana Timar -

    O stațiune didactică, dar care reușește și să ofere pasionaților de pomicultură o sursă sigură de material săditor. În Lugoj, județul Timiș, în Stațiunea Didactică a Universității de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara, munca nu încetează niciodată pentru a se obține cele mai bune soiuri de pomi fructiferi adaptați condițiilor climatice din țara noastră.

    De buna activitate a pepinierei de la Lugoj este responsabil dr. ing. Călin Cristian, Șef de fermă. Acesta coordonează lucrările în terenul de 103 de hectare, dintre care cinci hectare de pepinieră, 8 hectare de livadă (care deservește și pepiniera prin recoltarea ramurilor de altoi), iar restul suprafeței este cultură mare.

    Dr. ing. Călin Cristian

    ”Bazele acestei livezi au fost puse, acestei pepiniere au fost puse în 1978 când a luat ființă Stațiunea de Cercetări Pomicole de la Caransebeș. Până în 2007 a înființat sub Stațiunea Pomicolă de la Caransebeș. Din 2007 aparținem de Universitatea de Științe Agricole de la Timișoara, mai nou Universitatea de Științele Vieții Mihai I din Timișoara. Principalul nostru obiect activitate în această fermă este pepiniera. E motorul nostru cu ponderea cea mai mare, să-i spunem așa, numai anul acesta urmează să producem 40.000 de puieți”, a declarat șeful de fermă.

    Materialul săditor din Stațiunea Didactică USV Timișoara este comercializat atât către persoane fizice, cât și către persoane juridice. ”Ponderea cea mai mare în pepinieră este prunul cu 60%, restul de 40% sunt celelalte specii. Avem speciile altoite de prun, măr, păr, cireș, vișin, gutui, moșmon, cais, nectarin, piersic. La fiecare specie în parte avem 5-7 soiuri. Pot să vă enumăr la prun, spre exemplu, avem soiul Stanley, soiul Anna Spath, Tuleul Gras, Tuchela, Bluefree, la măr Florina, clasicele Ionatan și Golden, Generos, Idared. La păr avem Decana Comisiei, avem Williams alb, roșu, avem Untoasă Bosc, la cais avem Dacia, avem Umberto, avem Excelsior, avem Sulmona, Sirena. La specia cireș avem soiurile roșii de Bistrița, Van, Regina, Gersmersdorf, Cordia, iar la vișin avem Productiv de Erd, Jubileu de Erd, Nana și Northstar. La gutui avem un singur soi, Aromate, la piersic avem 5 soiuri avem Springold, avem Redhaven, Jerseyland, Superbă de Toamnă, Maria Bianca, iar la nectarin avem Nectared și Galdezi”, ne-a prezentat oferta pepinierei dr.ing. Călin Cristian.

    ”Puieții care îi producem sunt de calitate superioară. În primul și în primul rând trebuie știute niște criterii în pepinieră după care trebuie să ținem cont. Trebuie să avem grijă ca pomii din care recoltăm viitorii altoi și viitorii pomi pe care o să-i punem în vânzare să nu fie virusați. (…) Pomii bolnavi trebuie eliminați din plantația mamă ramuri altoi și ramurile care se iau. De multe ori se fac greșeli și se recoltează ramuri din lăstari lacomi foarte ușor de altfel de recoltat fiind la bază, fiind pe interiorul pomului, și se trezesc clienții după perioada de acomodare a pomului că sunt fructe foarte puține din cauza lăstarilor lacomi folosiți”, a explicat specialistul.

    Șeful de fermă Călin Cristian, alături de tânărul student pasionat de pomicultură

    Stațiunea didactică a USV Timișoara, locul unde studenții deprind secretele pomiculturii

    Stațiunea Didactică din cadrul USV Timișoara este și locul în care tinerii studenți deprind tainele pomiculturii. Dornici să învețe și să aplice mai departe, în livadă, cunoștințele acumulate, studenții aleg în fiecare an să facă practica în pepinieră. Unul dintre acești tineri este Damian Sebastian Robete, student în anul III în cadrul Facultății de Horticultură de la Timișoara.

    ”Fac practică aici de când am început facultatea, chiar din anul I. (…) Eu îmi fac lucrarea de licență pe piersic și constă în diferența de creștere între puieții cu coroană formată din pepinieră și cei cu coroană neformată și am realizat că cei cu coroană formată tind să crească mai bine, au o îngroșare mult mai bună. De exemplu după 1 an, spre deosebire de cei care nu au avut coroana formată, jos la punctul de altoire este deja vindecat. Presupune și o vindecare mai rapidă și acest lucru este destul de fenomenal din punctul meu de vedere”, a spus tânărul student care își dorește sp urmeze o carieră în pomicultură.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!