• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Furnica roșie de foc, o nouă amenințare pentru culturi și animale

    Cristina Iacob -

    Furnica roșie de foc, una dintre cele mai invazive specii exotice din lume, a ajuns în Europa și pune în pericol nu numai agricultura, dar și sănătatea oamenilor și a animalelor. Oamenii de știință din cadrul Institutului de Biologie Evoluționară din Spania au confirmat prezența a 88 de colonii ale acestei specii periculoase și greu de combătut, relatează El Mundo.

    Înțepătura furnicii roșii este extrem de dureroasă, putând să provoace șoc anafilactic oamenilor și chiar să omoare unele animale. ”Este o insectă periculoasă, vorace, a cărei mușcătură dureroasă este capabilă să provoace șoc anafilactic la oameni și chiar să omoare unele animale’”, a exclamat Roger Vila, biolog în cadrul Institutului de Biologie Evoluționară din Spania.

    Furnica roșie, periculoasă pentru oameni și animale

    ”Înțepătura furnicii roșii de foc este echivalentă cu cea a viespii în efecte. Este dureroasă și iritantă. Această furnică injectează substanțe numite alcaloizi, și în funcție de organismul individului, poate provoca reacții destul de grave. Este normal să ai o erupție cutanată, aceasta dispare în câteva zile. Însă, pentru un procent mic din populație, mușcătura acestei specii poate provoca șoc anafilactic”, a explicat biologul.

    O țară europeană a descoperit 88 de colonii ale acestei specii

    Furnica roșie de foc, aflată pe locul cinci în clasamentul celor mai greu de combătut specii de pe întreaga planetă, a ajuns în Europa și există posibilitatea să invadeze Peninsula Iberică.

    Oamenii de știință din cadrul Institutului de Biologie Evoluționară din Spania au confirmat prezența acestei specii în regiunea Siracuza din Italia, unde au fost descoperite 88 de colonii pe o suprafață de cinci hectare.

    88 de colonii ale acestei specii se află în Italia

    Localnicii au tras un semnal de alarmă după ce mai mulți oameni au fost mușcați. „În Siracuza există un debarcader pentru bărci de agrement, este lângă un râu și este destul de frecventat. Oamenii au început să sesizeze mușcături dureroase, mai ales în zona picioarelor. Autoritățile italiene au trimis niște specialiști care au făcut niște fotografii și ni le-au trimis. Am rămas șocați. Am organizat o expediție la fața locului pentru a studia și colecta câteva exemplare”, a declarat Roger Vila, coordonator în cadrul Institutului de Biologie Evoluționară.

    Nu este prima dată când această insectă este depistată în Europa, dar este prima dată când se confirmă stabilirea ei pe continent. Anterior, exemplare fuseseră găsite în produse importate din Spania, Finlanda și Olanda.

    O specie cu mai multe mătci, colonii dense și adaptabile

    Una dintre cele mai mari probleme ale acestei furnici este că trăiește foarte bine în medii urbane și antropizate. ”Îi place să trăiască în medii naturale, în zone umede și tocmai aceste ecosisteme manifestă una dintre abilitățile care o fac atât de rezistentă. Deoarece trăiesc în zone predispuse la inundații, au abilitatea de a-și „cupla” trupurile formând o plută de sute sau mii de furnici, care plutesc cu furnica matcă în vârf. O parte din furnici se îneacă, dar majoritatea supraviețuiesc’”, a menționat specialistul.

    Furnica roșie este greu de ucis

    ”Iubește și grădinile, iar cuiburile au o densitate enormă. Un cuib are zeci de mii de furnici, în timp ce cuiburile altor specii sunt de obicei mai mici”, a precizat Roger Vila.

    Această specie are două tipuri de colonii: cu o singură matcă sau cu mai multe mătci, precum cele care au ajuns în Italia.

    ”În țările în care au ajuns coloniile acestei specii, oamenii ajung să cheltuiască o mulțime de bani pentru a le elimina din grădinile lor, însă este foarte complicat pentru că sunt colonii foarte mari și trebuie ucisă matca care nu părăsește niciodată cuibul. Cea mai bună metodă este folosirea unei momeli otrăvite, astfel încât furnicile lucrătoare să le ia în cuib, să hrănească matca și să moară”, a explicat biologul.

    Ce este furnica roșie de foc

    Furnica roșie de foc este originară din America de Sud și face parte din familia Formicidae. Furnica de foc a fost introdusă accidental în diverse țări și a devenit o problemă serioasă pentru agricultură, mediu și sănătatea umană. Această specie își are denumirea din faptul că înțepătura sa produce senzații asemănătoare arderii.

    Ceea ce face furnica roșie de foc cu adevărat invazivă este capacitatea sa de a forma colonii imense, care se adaptează în mai multe medii. Aceasta se hrănește cu insecte și alte organisme mici, dar poate afecta recoltele agricole precum cerealele și legumele.

    Furnica roșie de foc, originară din America de Sud


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – anunț făcut astăzi pentru fermieri! Ce se pune în gropi la plantarea răsadurilor de castraveți Vaci de rasă donate de fermieri pentru crescătorul căruia i-au ars animalele într-un incendiu în grajd

    Ultimele știri

    Protest cu vacile la Primărie pentru împărțirea pășunii. Primar: ”Am respectat legea, se va face o nouă licitație” Eurostat: România, pe locul 3 în UE în topul celor mai mari exportatori de miere în 2023 După scandalul din Ucraina, și ministrul Agriculturii din China este anchetat pentru fapte de corupție