• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul Bulgariei este în favoarea reluării importului de cereale ucrainene, dar cu despăgubiri solicitate CE

    Violina Gorcinschi -

    Premierul Bulgariei, Nikolai Denkov, a venit cu un pachet de măsuri ca propunere pentru susținerea producătorilor de cereale după ce Adunarea Națională a adoptat un document prin care se opune interzicerii, în continuare, a importurilor de cereale ucrainene, măsură al cărei termen va expira astăzi joi, 14 septembrie. Acesta a cerut Guvernului să solicite despăgubiri suplimentare Uniunii Europene pentru fermierii afectați de importurile de produse agricole ucrainene.

    Prim-ministrul bulgar, Nikolai Denkov, vrea sprijin financiar suplimentar din partea UE pentru fermierii care au suferit din cauza importurilor ucrainene, în special producătorii de floarea-soarelui. În același timp, acesta a punctat că statul, oferind subvenții și ajutoare, și-a susținut agricultorii care au avut o reacție puternică după ce Adunarea Națională a votat împotriva prelungirii interdicțiilor de import, a relatat G4media.ro.

    seminte de floarea-soarelui
    Cultivatorii de floarea-soarelui, cei mai afectați de fluxurile de oleaginoase din Ucraina (foto: farmanddairy.com)

    Prim-ministrul bulgar vrea despăgubiri suplimentare pentru fermierii săi

    Înainte de ședința Consiliului de Miniștri de ieri, miercuri-13 septembrie, prim-ministrul a spus că, odată cu reluarea importurilor, se preconizează o scădere a prețurilor la alimente și furaje, inflația va scădea, iar încasările bugetare vor crește.

    Nikolai Denkov a cerut executivului bulgar să solicite Comisiei Europene despăgubiri în plus pentru pierderile suferite de fermieri, în special de cei care cultivă floarea-soarelui.

    Bulgaria va participa mai mult în coridoarele de tranzit ale cerealelor din Ucraina către regiunile cu cerere mai mare și va îmbunătăți controlul fitosanitar, pentru a asigura sănătatea consumatorilor.

    „Așa vom da dovadă de o grijă responsabilă la nivel național pentru întreaga societate, nu doar pentru acest sector”, a declarat premierul bulgar.

    Prim-ministrul a reamintit că pentru 2023 s-au plătit circa 2 miliarde de leva subvenții și ajutoare planificate pentru plată către producătorii agricoli. Totodată, Denkov și-a exprimat surprinderea că „un sector care primește 2 miliarde de leva pe an poate pretinde că nu există niciun fel de sprijin de la stat”.

    Din aceste 2 miliarde de leva, 890 milioane de leva sunt alocați din Fondul de stat pentru Agricultură, pe linia europeană, 388 milioane de leva vin de la bugetul de stat, separat 390 milioane de leva de la bugetul central și 290 milioane de leva de la bugetul Ministerului Agriculturii și Alimentației. Ideea că statului nu îi pasă de sectorul agricol nu este adevărată. Este bine ca și sectorul să aibă grijă de stat atunci când își formulează revendicările, a comentat premierul bulgar.

    o masina care descarca cereale
    Interdicțiile de import la produse din Ucraina expiră astăzi (foto: bloomberg.com)

    Bulgaria a decis contra prelungirii interdicțiilor de import la produse ucrainene

    Recent, câțiva deputați de la Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată, GERB – UFD și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți au depus un proiect de rezoluție prin care Adunarea Națională nu este de acord cu prelungirea interdicției de import de cereale ucrainene dincolo de data de 15 septembrie, când expiră termenul pentru aceasta. Comisia Economică a aprobat textul, iar acesta urmează să fie discutat în sala de plen. Între timp, fermierii s-au opus deciziei și au avertizat că vor organiza proteste în Bulgaria.

    În luna mai, UE a prelungit cu un an scutirile de taxe vamale la importurile de produse agricole ucrainene, pentru a susține țara aflată în conflict militar, ale cărei principale canale de export prin Marea Neagră au fost blocate de Rusia.

    Acest lucru a dus la dublarea exporturilor de cereale ucrainene către Europa, fapt ce a dăunat celor 5 țări- Bulgaria, România, Polonia, Ungaria și Slovacia.

    După ce le-a acordat inițial un sprijin financiar de 150 de milioane de euro (27 de milioane pentru Bulgaria), Comisia Europeană a aprobat și interzicerea temporară a importului a patru bunuri agricole ucrainene (grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui) în cele cinci țări.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului