Fermierii din Bulgaria fac proteste pe 18 și 19 septembrie, nemulțumiți de decizia Guvernului de a relua importul de cereale din Ucraina
Oana Timar -Fermierii bulgari au anunțat proteste naționale săptămâna viitoare, pe 18 și 19 septembrie. Decizia lor vine în urma hotărârii guvernamentale de a relua, începând de astăzi, importurile de cereale și oleaginoase din Ucraina.
Fermierii bulgari s-au reunit ieri, joi – 14 septembrie, la Veliko Târnovo unde s-a decis organizarea unui protest național ce va începe pe 18 septembrie, adică luni. De la ora 10:00, în această zi, vor fi inițiate blocaje rutiere în mai multe locații agricole cheie din țară și la Sofia. Acțiunile de protest sunt anunțate să continue și marți, pe 19 septembrie, la Sofia, dacă prima zi a acțiunii nu aduce un acord cu decidenții guvernamentali, potrivit Sinor.bg.
Agricultorii din Bulgaria a prezentat public și o listă cu revendicări, cea mai importantă fiind cea de prelungire a restricțiilor pentru importurile de cereale (grâu și porumb) și oleaginoase (rapiță și floarea-soarelui), dar și includerea pe lista importurilor interzise a unor noi produse.
Iată lista revendicărilor făcute de fermierii bulgari:
1. Prelungirea interdicției privind importul de floarea soarelui, grâu, porumb și rapiță din Ucraina și introducerea unui drept de veto asupra importului de ulei nerafinat, fructe și legume proaspete și congelate, lapte și produse lactate, carne și produse din carne, animale vii, miere și produse apicole din Ucraina, precum și creșterea nivelului controalelor asupra originii, calității și siguranței importului de produse agricole în țară.
2. Plata către fermieri până la 30.09.2023 a sumei integrale a compensației pentru costurile de producție crescute după războiul din Ucraina și scăderea plafonului de ajutor.
3. Plata imediată a ajutorului de stat pentru compensarea fermierilor cu suprafețe 100% calamitate.
4. Asigurarea fondurilor necesare pentru re-notificarea ajutoarelor de stat existente și pentru ajutoare de stat noi, inclusiv ajutoare de minimis pentru producătorii de struguri, cartofi, zmeură, legume în spații protejate și tutun, precum și pentru crescătorii de animale și crescătorii de albine.
5. Simplificarea condițiilor pentru intervențiile din Planul Strategic PAC în vederea dovedirii producției realizate în cadrul intervențiilor pentru sprijinul legat de producție.
„Suntem uniți pentru că nu avem o problemă doar cu cereale, tot sectorul agricol are o problemă. Ieșim cu o declarație generală în care am descris cerințele pentru protecția agriculturii”, se arată în anunțul făcut de producătorii agricoli din Bulgaria.
Citiți și: Guvernul pregătește noi despăgubiri pentru fermieri! Se așteaptă decizia Comisiei Europene!
„Suntem hotărâți să apărăm până la capăt interesele producătorilor și nu ne vom da înapoi până când autoritățile ne vor respecta cerințele. Vom apăra categoric roadele muncii noastre. Ne dorim ca producția bulgară să se dezvolte și copiii noștri să mănânce produse bulgărești”, au spus organizațiile care au semnat acordul pentru organizarea protestelor de săptămâna viitoare.