• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Grindeanu a anunțat trei măsuri care vor crește exportul de cereale ucrainene prin România

    Oana Timar -

    Întâlnire în Portul Constanța pentru exporturile de cereale și oleaginoase la Marea Neagră. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a reprezentat România în cadrul unei noi reuniuni privind măsurile de suplimentare a capacității de tranzit a mărfurilor agricole din Ucraina prin România.

    Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) de la Chișinău a publicat astăzi, vineri –  15 septembrie, o informare cu privire la o întâlnire ce are loc astăzi, vineri – 15 septembrie, la Constanța. În ultima zi în care sunt în vigoare restricțiile pentru importurile de cereale și oleaginoase din Ucraina, în România are loc această întâlnire-cheie pentru piața mărfurilor agricole de la Marea Neagră.

    Conform MAIA, ”această întâlnire este o continuare a discuțiilor de la Galați, din luna august, când părțile și-au luat angajamentul să sporească eforturile pentru îmbunătățirea tranzitului și fluxului de produse agricole autohtone spre piețele externe, prin portul Constanța”. ”Din componența delegației moldovenești face parte și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, directorul Agenției Navale Igor Zaharia, directorul CFM Oleg Tofilat și ambasadorul Republicii Moldova la București Victor Chirilă”, se mai arată din comunicare.

    De asemenea, ministrul Transporturilor și Infrastructurii din România, Sorin Grindeanu a publicat un anunț: „Continuăm investițiile în infrastructura navală, feroviară și rutieră. În actualul context regional, România este determinată să își dezvolte capacitățile pe toate tipurile de transport! Este o dovadă clară a angajamentului nostru pentru a veni și în sprijinul vecinilor noștri din Ucraina și Republica Moldova”.

    La conferința de presă ce a urmat întâlnirii, Sorin Grindeanu a comunicat că astăzi s-au luat decizii care vor crește nivelul de tranzit al grânelor prin România. Acesta a precizat că în luna august s-au tranzitate prin România peste 2,5 milioane de tone. ”Nivelul la care ne dorim să ajungem în lunile următoare este de 4 milioane de tone și este posibil acest lucru”, a spus Grindeanu.

    Trei decizii pentru creșterea capacității de tranzit pentru cerealele din Ucraina

    Ministrul Transporturilor a menționat trei decizii luate pentru a crește traficul de cereale prin România. Prima vizează implementarea proiectului european pentru navigabilitate pe canalul Sulina 24 din 24 de ore, proiect ce va fi finalizat în această toamnă. ”Am reușit să mărim numărul de piloți”, a mai spus ministrul român, precizând că efectivul de 54 de piloți a fost suplimentat cu încă 10 piloți mulțumită Ministerului Apărării Naționale.

    Cea de-a treia decizie vizează activitatea din portul Constanța unde vor fi luate ”câteva decizii legate de transbordarea ship to ship menite să crească cu 500.000 de tone capacitatea de transport”.

    ”Ne vom vedea în mod sigur și în octombrie sau noiembrie să vedem dacă deciziile de astăzi au efectul scontat, să reușim să ajutăm la tranzitul acestor cereale. Vreau să reafirm sprijinul Guvernului pentru Ucraina, să condamn încă o dată agresiunea Rusiei asupra Ucraine. Vom sta alături de Ucraina până la capăt în acest confliect provocat de agresorii ruși”, a încheiat Grindeanu mesajul său în deschiderea conferinței de presă.

    Din imaginile făcute publice de către autoritățile din Republica Moldova, la masa discuțiilor, în zona alocată României l-am recunoscut numai pe pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindean. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, nu a fost inclus în delegația României nici acum, nici la ședința de la Galați.


    Te-ar mai putea interesa

    O celebră fabrică de tractoare a fost cumpărată de un afacerist din Ucraina Dumitru Andreșoi și doi șefi APIA – reținuți! Sunt acuzați de fraudarea subvențiilor din bani europeni Avans APIA – plăți în ritm alert! Adrian Pintea, MADR: Ce se autorizează astăzi, a doua zi se plătește!

    Ultimele știri

    Cum să realizați corect un tank mix în 11 pași. Ghid pentru evitarea fitotoxicității plantelor Când cresc subvențiile fermierilor români? Răspunsul lui Christophe Hansen, comisar desemnat pentru Agricultură! Val de insolvențe în agricultura românească. Multe ferme mari au probleme financiare