Italienii caută ciobani care să știe și să producă brânzeturi de oaie și de capră
Violina Gorcinschi -Producătorii agricoli din Italia sunt în căutare de ciobani specializați în producerea de brânzeturi de lapte de oaie și de capră, în contextul în care duc lipsă acută de forță de muncă. La începutul acestei săptămâni, asociația Coldiretti, ce îi reprezintă pe fermierii italieni, a semnat un acord cu guvernul de la Kârgâzstan pentru a trimite lucrători pe insula Sardinia, unde tradițiile agricole încep să se stingă.
Fermierii italieni le-au cerut omologilor lor din Kârgâzstan, fosta republică sovietică, să îi ajute pentru a lupta împotriva pierderii tradițiilor agricole de pe insula Sardinia. Ministrul Agriculturii italian, Francesco Lollobrigida, preocupat de această problemă, a solicitat Uniunii Europene să apere sectorul agricol, ca activ strategic, a relatat Mediafax.
Italia, în căutare de ciobani din Kârgâzstan
Pentru a rezolva problema acută de lipsă de forță de muncă din zonele rurale, organizația agricolă italiană Coldiretti a căutat în Kârgâzstan, la peste 10.000 de km depărtare, ciobani specializați în producerea brânzeturilor din lapte de capră și de oaie, dar și în creșterea cailor.
Coldiretti a spus luni, 18 septembrie, că a semnat un acord cu Ministerul Muncii din Biškek pentru a-i lăsa pe ciobanii locali și pe familiile acestora să meargă în zonele abandonate din Sardinia și să lucreze pe baza unor contracte de muncă speciale. Acordul semnat dintre Coldiretti și executivul de la Kârgâzstan este o premieră în calitate de proiect pilot de acest tip, încheiat în contextul în care ministrul Agriculturii din Italia, Francesco Lollobrigida, a solicitat Uniunii Europene să apere agricultura ca activ strategic.
Sardinia este o zonă bine cunoscută pentru producția de carne și lactate, dar și pentru stațiunile balneare, însă diminuarea forței de muncă a afectat afacerile. Tinerii se mută pe continent, căutând locuri de muncă mai bune.
În anii 1960, produsul intern brut al Italiei (PIB) era reprezentat, în proporție de 7-8% de agricultură. Acum, pe măsură ce generațiile tinere se orientează către alte domenii de muncă, administrațiile locale și companiile apelează la muncitori din alte țări. În prezent, agricultura este doar 2% din PIB-ul Italiei.