Fermierul Daniel Radu, AFF: „Presiunea este extrem de mare pe fermieri”
Violina Gorcinschi -Cât de rentabilă este cultivarea cerealelor și oleaginoaselor în 2023? Fermierii se luptă cu prețurile mici de pe piață și costurile mari de producție. Vremea instabilă și seceta din timpul verii au făcut ca randamentul la anumite culturi să lase de dorit. Fermierii se plâng că la floarea-soarelui și mai ales la porumb, producția nu este una mulțumitoare. Grâul, rapița și orzul, însă, au fost culturile de succes în acest an. Totuși, presiunea este foarte mare pe fermieri, având în vedere costurile de producție mari și prețurile mici de pe piață la cereale.
Fermierul Daniel Radu, Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor (AFF), care lucrează circa 1.300 de hectare în comuna Gruiu, județul Ilfov, a vorbit, în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, în ediția de marți – 12 septembrie, despre rentabilitatea cerealelor și oleaginoaselor din acest an, în contextul prețurilor de pe piață din acest an. Conform calculelor producătorului, pentru fermierii cu producții mai mici, chiar și veniturile după vânzarea grâului nu îi vor ajuta să reușească să reziste pe piață.
„La grâu am scos 7.000 de kg la hectar cu costuri de 5.000 de lei. Aici am două prețuri. Primul preț este cel pe care l-am semnat în luna februarie, când mi-am asumat un risc și atunci a fost la 1.100 de lei, dar au fost și prețuri de 880 de lei/tonă. La cl de-al doilea preț, 1.100 de lei, dar a fost o cantitate foarte mică. Gândiți-vă că un fermier care nu recoltează 7.000 kg/hectar să vândă cu 880 de lei sau cu 900 înseamnă 6.300 de lei/hectar și el a cheltuit, cu arendă, 5.000 de lei, așa, are un profit de circa 1.300 de lei la hectar. Nu faci față pentru că acei 1.300 de lei trebuie să îi împarți la 12 luni, adică ai 100 și un pic de lei pe lună. Pe lângă cei 5.000 de lei mai punem și niște taxe care mai pleacă la stat”, a precizat fermierul Daniel Radu.
Daniel Radu: „Rapița a fost cea mai profitabilă”
Cultivatorul de cereale și oleaginoase, Daniel Radu, a spus că, pentru a face grâul rentabil, a redus din costurile unde s-a putut și a reușit să scoată o producție bună.
„Am folosit sămânța proprie și o tehnologie mai simplificată, adică mai puțin îngrășământ, mai puțină prelucrare a solului care totuși a adus producție. Ne-am asumat niște riscuri în niște limite. În loc de 200 de kg de uree, am dat 150 de kg. Cantitățile le-am diminuat pentru că prețurile la îngrășăminte au fost extrem de mari”, a explicat prim-vicepreședintele de la AFF.
În acest an, cele mai profitabile culturi pentru Daniel Radu au fost rapița, grâul și orzul, însă verigile slabe sunt floarea-soarelui și porumbul, unde rezultatele se estimează a fi destul de problematice.
„La rapiță am scos 3.500 de kg/hectar, mai slab față de anul trecut. Iarăși am semnat pe un preț mai bun în iarnă. A fost mai profitabilă, la fel ca grâul și orzul. În schimb, floarea-soarelui și porumbul o să facă echilibrul. Adică 2.000 de kg la floarea-soarelui, iar la porumb e clar că mergem pe pierdere pentru că nu a mai plouat de 3 luni și cred că o să avem 2.000-3.000 de kg. Nu am intrat la recoltat, ne este și teamă să facem o estimare, vrem să fim surprinși, dar nu arată nemaipomenit. Gândiți-vă ce înseamnă 2.000 de kg, 1.000 de kg dăm arendă.. deci e clar că aici porumbul va trage în jos, este și o suprafață destul de mare, de aproape 200 de hectare și tot ceea ce a fost profit la celelalte culturi, o să absoarbă pe partea cealaltă. 3 culturi cu plus, 2 cu minus”, a spus fermierul.
Daniel Radu: „Presiunea este foarte mare pe fermieri”
Pe lângă problemele specifice agricultorilor, legate de imprevizibilitatea condițiilor meteo care le afectează direct culturile, dar și a veniturilor care vin abia după 11-12 luni, aceștia trebuie să se confrunte și cu presiunea prețurilor care, cu greu, acoperă costurile. Fermierul Daniel Radu spune că pretențiile și nemulțumirile fermierilor sunt mai mult decât justificate.
„Prețurile sunt mici pentru că în anul acesta, în 2023. La anumite culturi lipsa ploilor în anumite zone din țară au făcut ca randamentele să fie foarte mici. În anii normali, semănam rapița la începutul lunii august și o recoltam în iulie. Deci 11 luni așteptam. Investeam în luna august și recoltam în luna iulie, prima decadă. Asta este investiția și aștepți, te uiți pe cer și te uiți pe câmp. Te duci să vezi care este stadiul culturii, ce boli, ce dăunători, a înflorit, a degerat, a venit ploaie cu grindină. E normal ca fermierul să aibă așteptări, să fie supărat, să fie stresat, să caute vinovați. Presiunea este extrem de mare pe fermier. El este la talpa țării și acolo și cel care cumpără vrea să aibă profit cât mai mare, și cei care ne vând produse la fel. Gândiți-vă că prețurile la utilaje și la tot ce înseamnă piese, uleiuri, sunt cu 30% mai mare. Este enorm. Piața s-a mai calmat, ar trebui ca și aceste prețuri să mai scadă. Și dealerii și-au mărit salariile la angajați, profitul, s-au mai dezvoltat și e clar că nu vor mai scădea. Mai fac promoții. Este o stare de tensiune care cred că ar trece dacă ar mai ploua. Dar cum ne-am confruntat vara asta cu temperaturi ridicate.. Ploaia te ușurează de presiunea că nu ai apă. Dar când vezi că la 2 metri adâncime pământul este uscat, atunci ai mari probleme de liniștire sufletească”, a concluzionat Daniel Radu în legătură cu situația cultivatorilor de cereale și oleaginoase.