• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legea abatoarelor mobile, măcelărită definitiv în Parlament. Remus Cernea, deputat: Îmi doresc să vină ziua în care să nu mai consumăm carne

    agrointeligenta.ro -

    Abatoarele mobile care să deservească crescătorii mici de animale din fiecare județ au rămas în continuare un vis. La votul final de miercuri, membrii Camerei Deputaților – for decizional, au votat masiv împotriva acestui act normativ, scuzându-se că înființarea acestor unități ar presupune costuri prea mari, ce nu au fost incluse în proiectul de lege, așa cum cer normele legislative. 

    Respinsă anterior și la Senat și cu un aviz negativ dat în unanimitate de către deputații din Comisia pentru agricultură, Legea abatoarelor mobile a fost inițiată în primăvara acestui an de către parlamentarii Teodor Atanasiu și Akos Mora (senatorul care a demisionat luni din Parlament, n.r.).

    Propunerea legislativă avea ca obiect înființarea a căte unui abator mobil în fiecare județ, în subordinea consiliilor județene. Se propunea ca abatoarele să aibă forma unor societăți comerciale prestatoare de servicii publice de abatorizare a animalelor și comercializare a cărnii, atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice. Sumele necesare înființării acestor abatoare urmau, conform inițiativei legislatie, să fie asigurate din bugetele locale, din bugetul de stat, fonduri europene sau alte fonduri legal constituite.

    ”În urma dezbaterii și a opiniilor exprimate, membrii comisiilor de specialitate  (Agricultură și Administrație -n.r.) au  hotărât, cu unanimitate de voturi, în ședințe separate, respingerea propunerii legislative privind înființarea abatoarelor mobile din următoarele considerente: având în vedere că propunerea legislativă are impact asupra bugetului de stat, ar fi fost necesar să fie avute în vedere prevederile articolului 7  din Legea nr. 69/2010 privind responsabilitatea fisacal-bugetară cu modificările și completările ulterioare conform cărora, în cazul propunerilor de introducerea unor măsuri, politici, a căror adoptare atrage majorarea cheltuielilor bugetare, inițiatorii au obligația să prezinte fișa financiară”, a explicat de la tribuna Parlamentului deputatul Costel Șoptică, secretar al Comisiei pentru agricultură.

    Un alt argument – cel puțin bizar, pentru respingerea legii abatoarelor mobile a fost adus de către deputatul neafiliat Remus Cernea, care a motivat că ”animalele au extrem de mult de suferit”. ”Cred că nu este nevoie de abatoare suplimentare în România. Oricum, animalele au extrem de mult de suferit  în abatoarele existente și îmi doresc să vină ziua în care să ne schimbăm modul de viață și să nu mai consumăm carne”, a declarat Cernea.

    Totuși, deputatul Kelemen Attila de la UDMR, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și-a atenționat colegii că problemele de ordin financiar nu ar trebui să blocheze rezolvarea unei probleme acute cu care se confruntă mediul rural.

    ”Am înțeles că Comisia argumentează pe motive financiare  că nu sunt bani pentru a face aceste micro-abatoare. Totuși, vă spun că zone întregi nu au abatoare și colegii mei cred că știu această situație. Pe vremuri existau acele abatoare de sacrificări de necesitate  unde, toruși, se valorificau niște animale pentru că dacă o vacă își rupe un picior, carnea rămâne comestibilă, dar undeva trebuie să duci acest animal. Sunt multe lucruri, lacune, pe care ar trebui, cumva, să le rezolvăm și e datoria Parlamentului să vină cu soluții. Eu îneleg această respingere, dar atunci trebuie să punem ceva în loc fiindcă nu este normal ca în tot județul Mureș să nu fie nici măcar o unitate care să valorifice sacrificări de necesitate. Dacă am avea acele micro-abatoare, cu un control foarte strict sanitar-veterinar, am rezolva această problemă”, a spus deputatul UDMR.

    La votul final, proiectul de lege privind înființarea abatoarelor mobile a fost respins cu 282 de voturi, doar 15 deputați votând pentru adoptarea inițiativei, în timp ce 8 s-au abținut.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!