Creșterea animalelor

Unii hăis şi alţii cea! Vaccinarea împotriva bolii limbii albastre – un subiect încă netranşat între fermieri şi autorităţi

Mai mulți reprezentanți ai crescătorilor de animale din țară și ai ANSVSA s-au întâlnit, joi, pentru a discuta despre oportunitățile vaccinăprii animalelor împotriva bolii limbii albastre. Nu toți participanții au fost de acord cu privire la vaccinare și în urma întâlnirii s-a stabilit ca în următoarea săptămână toți participanții să trimită propunerile pe care le au la ANSVSA pentru a fi analizate și luate în calcul.

Conducerea ANSVSA a convocat o şedinţă a Consiliului Consultativ al Autorităţii, pentru a analiza oportunitatea demarării la nivel naţional, a vaccinării animalelor receptive împotriva bolii limbii albastre. Întâlnira a venit ca urmare a deciziilor luate la nivel european de a vaccina animalele, în acest fel fiind posibil controlul bolii.

Specialiștii le-au explicat fermierilor că scopul vaccinării este scădere a circulaţiei virale şi ridicare a restricţiilor impuse mişcării rumegătoarelor și 92 de exploataţii profesionale şi-au exprimat deja  intenţia de a aplica vaccinarea voluntară.

Totuși participanții la întâlnire, reprezentanți ai principalelor organizații a crescătorilor de animale nu s-au putut pune de acord în ceea ce privește vaccinarea, fiecare venind cu propria lor propunere, precum cea de control al bolii prin aplicarea măsurilor de profilaxie nespecifică, fără vaccinare, vaccinarea a minim 80% dintre rumegătoarele din țară, vaccinarea animalelor din exploataţiile nonprofesionale din jurul exploataţiilor comerciale, vaccinarea voluntară sau vaccinarea diferenţiată, în funcţie de animal şi destinaţia lui.

Întrucât nu s-a putut ajunge la un consens, în urma întâlnirii s-a stabilit ca propunerile privind strategia vaccinare să fie transmise ANSVSA de către participanţii la întrunire, în termen de o săptămână.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!