• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Amendă maximă aplicată de Garda de Mediu unui ferme care a vărsat accidental dejecții pe un câmp

    Angelica Lefter -

    Un accident la aplicarea dejecțiilor pe terenurile agricole va costa o fermă 50.000 de lei. Garda de Mediu a decis să aplice exploatației amenda maximală pentru astfel de situații, în ciuda faptului că deversarea a fost accidentală, iar dejecțiile au fost înlăturate de către lucrătorii fermei.

    Garda de Mediu aplică din nou măsuri maximale în cazul producătorilor agricoli. Cel mai nou caz este din județul Constanța, acolo unde o fermă a primit cea mai mare amendă posibilă din cauza unui incident la aplicarea dejecțiilor folosite în câmp pentru fertilizarea terenurilor.

    O parte din dejecții s-au scurs în rigola de pe marginea drumului, deja plină de gunoaie și de vegetație

    Garda de Mediu recunoaște că vărsarea dejecțiilor a fost fără intenție

    Ferma amendată ”exemplar” de Garda de Mediu Constanța este o exploatație de porci. Dejecțiile de la animale sunt folosite și pentru fertilizarea terenurilor agricole, iar în procesul de aplicare, accidental, o parte din cantitate a ajuns pe un drum comunal și într-o rigolă de pe marginea acestuia. Culmea, rigola era deja plină de sticle de plastic goale, aruncate, dar acest lucru nu i-a înfuriat la fel de tare pe inspectorii precum deversarea accidentală.

    Dejecțiile trebuiau să fie împrăștiate pe un teren agricol

    Citiți și: Garda de Mediu face controale! Greșeala care a costat o firmă o jumătate de miliard de lei!

    ”Societatea din județul Vrancea care se ocupă cu creșterea porcilor a fost amendată cu 50.000 lei de Garda de Mediu Constanța. Dejecțiile lichide de la ferma Sibioara din comună Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, au ajuns accidental pe drumul comunal DC 85, cât și în rigola de pe marginea drumului din satul Piatra. Operațiunea de împrăștiere a dejecțiilor pe un teren agricol s-a realizat pe timpul nopții, neluându-se măsuri de supraveghere a instalațiilor de către personalul fermei. Acțiunea a provocat scurgerea necontrolată a dejecțiilor lichide pe terenurile învecinate, precum și disconfort olfactiv”, arată Garda de Mediu Constanța.

    Ferma a curățat toate dejecțiile vărsate accidental

    Ferma a curățat toate dejecțiile, dar totuși a primit cea mai mare amendă posibilă

    Inspectorii recunosc că aplicarea dejecțiilor în câmp s-a făcut legal, dar și că ferma a curățat dejecțiile, deci impactul pentru mediu a fost înlăturat. Totuși, Garda de Mediu Constanța a decis să aplice cea mai mare amendă posibilă.

    ”Prin autorizația integrată de mediu se permite utilizarea dejecțiilor că fertilizant pe terenurile agricole, cu respectarea Studiului agrochimic și luarea tuturor măsurilor de automonitorizare pentru prevenirea oricăror incidente care pot conduce la pericole de accidente cu impact asupra fatorilor de mediu. Societatea a încălcat prevederile OUG nr.195/2005 privind protecția mediului, fapta fiind sancționată cu amendă cuprinsă între 25.000 lei și 50.000 lei. Pe parcursul controlului, operatorul a luat măsuri de curățare a drumului comunal și a rigolei de preluare a apelor pluviale de pe marginea drumului”, arată Garda de Mediu Constanța în comunicarea sa publică.

    Citiți și: Garda de Mediu a închis o fabrică de lapte care funcționa fără autorizație


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”