• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plantare lalele toamna. Când și cum se plantează bulbii

    Violina Gorcinschi -

    Plantare lalele toamna – când și cum se plantează bulbii. Perioada în care se plantează bulbii de lalele toamna va determina și felul în care vor înflori lalele în primăvară. Mai multe informații despre plantarea lalelelor toamna, veți găsi în acest articol.

    Toamna este un moment bun pentru plantarea bulbilor de lalele, însă perioada optimă de plantare pentru bulbii de lalele trebuie respectată. Altfel, plantele vor muri din cauza înghețurilor. Care este momentul potrivit pentru plantarea lalelelor și cum se efectuează acest procedeu toamna aflați din acest articol.

    Citiți și: Când se scot bulbii de lalele și cum se păstrează corect

    Mulți cultivatori de lalele preferă să pună bulbii în pământ iarna în loc să aștepte până primăvara, pentru a diminua riscurile cauzate de factorii de mediu. De regulă, această procedură are loc după prima jumătate a toamnei până la începutul iernii, în funcție de zonă.

    lalele violet
    Plantarea lalelelor în noiembrie (foto: gardeners.com)

    Plantare lalele toamna. Cea mai bună perioadă

    Perioada de plantare a lalelelor toamna este foarte importantă. Aceasta va decide dacă bulbii vor supraviețui sau nu peste iarnă. Sub rezerva zonei geografice în care vor fi cultivate, cea mai bună perioadă pentru a planta bulbi de lalele este în intervalul de după 1 noiembrie și până în luna decembrie, respectiv cu 2-3 săptămâni înainte de sosirea primului îngheț.

    În acest fel, bulbii vor fi protejați de temperaturile scăzute și vor încolți la momentul potrivit, odată cu venirea primăverii. De asemenea, lalelele nu se plantează nici prea devreme pentru că riscă să încolțească, iar primele frunze răsărite din pământ pot îngheța.

    Între momentul achiziționării și cel al plantării, bulbii de lalea se țin în pungi de hârtie, într-un loc răcoros, cu temperaturi până la un minimum de 4-5 grade Celsius, de preferat la frigider. În acest caz, se evită păstrarea acestora lângă mere sau banane ce conțin un gaz letal pentru bulbi, numit etilenă. Dacă bulbii au fost achiziționați primăvara, aceștia trebuie să fi avut o perioadă de „iarnă”, de cel puțin 8-10 săptămâni (temperaturile indicate mai sus), altfel aceștia nu vor înflori sau vor înflori slab.

    Citiți și: Plantarea bulbilor de lalele: Sfaturile celui mai mare producător din România

    Bulbii de lalele dispun de toate substanțele de care au nevoie florile pentru a se dezvolta armonios. De regulă, dacă bulbii sunt de calitate, mai este nevoie doar de apă pentru a crește. Totuși, dacă se dorește înmulțirea acestora, este indicată aplicarea în sol a unui îngrășământ cu eliberare controlată, de tipul echilibrant (azotul, potasiul și fosforul trebuie să fie în proporții egale sau într-un raport de 1-2-2 părți). Astfel, după înflorire, bulbii se vor putea dezvolta și înmulți. De asemenea, acest sfat se aplică și în cazul în care bulbii se plantează în ghivece și containere, în special dacă se urmărește înmulțirea în aceste condiții.

    Când se plantează bulbii de lalea

    Cum se plantează bulbii de lalele toamna

    Tehnica de plantare a bulbilor de lalea toamna își are secretele ei. Deși nu sunt pretențioase, lalelele preferă solurile argiloase sau nisipoase, bogate în humus. Nivelul optim al pH-ului este situat în intervalul 6,5-7,5, iar dacă pământul este mai acid (5-5,5), se poate echilibra prin administrarea varului, dolomitei sau cenușii.

    Pregătirea solului pentru plantarea bulbilor de lalea se face în prealabil. Pământul se sapă la o adâncime de cel puțin 20-30 cm și se mărunțește bine în locul unde vom planta lalelele. Astfel, bulbii vor crește o rădăcină puternică care va stimula și înmulțirea.

    Locul în care se plantează lalelele trebuie să îndeplinească toate condițiile legate de expunerea la soare. Lalelele iubesc locurile însorite, expuse la lumină timp de 6-8 ore pe zi. În această zonă nu trebuie să se rețină precipitațiile deoarece apa stătută cauzează putrezirea sau îmbolnăvirea bulbilor. Dacă locul acumulează umiditate, el trebuie măcar supraînălțat cu 5-10 cm, pentru a facilita drenarea apei pluviale.

    Adâncimea de plantare a bulbilor de lalea toamna trebuie să fie de 2-3 ori mai mare decât dimensiunea bulbului. Adâncimea este foarte importantă în acest caz deoarece riscul de îngheț este foarte mare în cazul plantării la suprafață, iar dacă bulbii se introduc foarte adânc în pământ, florile nu vor apărea deloc sau prea târziu.

    Și distanța de plantare a bulbilor de lalea este importantă. Se recomandă plantarea bulbilor cu partea mai mare în jos, la o distanță de 5-10 cm unii de alții și la 20 de cm între rânduri. Dacă sunt înghesuiți, bulbii nu se vor dezvolta optim.

    După plantarea bulbilor de lalea, parcela se acoperă obligatoriu cu paie sau folie de mulcire, pentru a o proteja de înghețuri. Solul se udă abundent și nu se mai efectuează alte proceduri până în primăvară. Doar în condiții de secetă extremă iarna, zona se udă rar, în perioadele fără ger. Stratul de mulci sau orice altă metodă de protecție se îndepărtează primăvara, pentru a accelera răsărirea plantelor.

    o persoana care planteaza un bulb de lalea
    Plantarea lalelelor primăvara – dezavantaje (foto: bhg.com)

    Când e bine să plantăm bulbii de lalea: toamna sau primăvara?

    Bulbii de lalele se pot planta și primăvara în grădină la fel ca și toamna, însă factorii de mediu prezintă un risc mai mare pentru flori. Lalelele se plantează primăvara la o adâncime maximum dublă față de dimensiunea bulbilor, doar dacă a trecut riscul de îngheț, ce deseori este imprevizibil.

    De regulă, plantarea se poate efectua în luna martie, însă depinde foarte mult de zona geografică. Lalelele se dezvoltă la temperaturi de 20 de grade Celsius ziua și 10-12 grade noaptea. Plantarea tardivă a lalelelor nu este recomandată deoarece temperaturile exterioare duc la moartea prematură a florilor.

    Citiți și: Plantarea lalelelor primăvara: pașii ca toți bulbii să dea flori


    Te-ar mai putea interesa

    Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată!

    Ultimele știri

    NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului Plugul cu vibrații – inovația românească pentru o arătură mai eficientă și cu consum redus de motorină