• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Stropirea cu uree la pomi toamna. Beneficii, rețetă, aplicare

    Oana Timar -

    Uree la pomi fructiferi, o stropire de toamnă pentru combaterea bolilor și dăunătorilor. Rețeta de uree pentru pomi, când și cum se aplică tratamentul cu uree la pomi și ce beneficii are pentru livadă, vă spunem în acest articol.

    Toamna este o anotimpul în care este necesar să se efectueze un tratament eficient împotriva bolilor și dăunătorilor din livadă, pentru ca pomii și arbuștii să ierneze sănătoși. Ureea este un astfel de produs care poate ajuta la controlul sporilor bolilor și a dăunătorilor.

    Tratamentul cu uree se mai numește și „eradicare”, deoarece are ca scop distrugerea a tot ceea ce este dăunător pomilor – boli și dăunători.

    Stropire cu uree la pomi toamna

    Uree la pomi. Perioada când se face stropirea

    Perioada în care se recomandă stropirea cu uree a pomilor este toamna. Tratamentul se aplică la pomi și arbuști de obicei la finalul toamnei – înainte de căderea frunzelor și după recoltarea ultimelor fructe. Această stropire nu trebuie întârziată mai mult de a doua jumătate a lunii octombrie, condițiile de vreme jucând un rol important pentru eficiența tratamentului cu uree la pomi.

    Cel mai bine este să efectuați tratamentul la începutul sau până la mijlocul toamnei, când frunzele și-au schimbat deja culoarea și au început să cadă.

    Stropirea cu uree se poate face și după căderea frunzelor, dar este recomandat totuși să se facă când pomii au încă o mare parte din frunze încă pe ramuri. Partea principală a infecției, de regulă, este situată pe frunze, deși se poate ascunde în crăpăturile scoarței trunchiului și ramurilor, precum și în stratul superior de sol al cercurilor trunchiului.

    Scopul principal al tratamentului este de a ”arde” partea care cauzează boala pe frunze înainte ca acestea să cadă, astfel încât acestea să nu treacă în pământ.

    Tratamentul cu uree la pomi se face după recoltarea fructelor

    Stropire cu uree la pomi. Condiții necesare

    Pentru ca stropirea cu uree a pomilor să aibă eficiență, temperaturile din timpul zilei nu ar trebui să scadă sub +3 grade Celsius , pentru că altfel soluția nu va funcționa. Pentru a obține un rezultat optim, este bine să alegeți o zi și chiar mai bine două – fără ploaie.

    Ce pomi se pot stropi cu uree

    Stropirea cu uree se recomandă pentru toți pomii fructiferi (meri, pruni, pere, cireși, piersici, vișini, caiși, piersici), pentru vița de vie și majoritatea arbuștilor de fructe de pădure (coacăz, agriș, zmeur). Tratamentul se poate face și pentru arbuști ornamentali pereni (trandafiri), cu excepția plantelor veșnic verzi.

    Nu se recomandă stropirea cu uree la căpșuni, conifere și ornamentele veșnic verzi nu trebuie tratate cu această rețetă.

    Uree la pomi – rețeta

    Rețeta pentru uree la pomi ține cont de faptul că deși ureea este cel mai concentrat îngrășământ mineral cu azot, în acest caz este nu este folosită ca îngrășământ foliar, ci ca agent fungicid-insecticid pentru a distruge etapele de iernare ale bolilor și dăunătorilor. Când este utilizat ca îngrășământ cu azot – concentrația ar trebui să fie de 20-30 g la 10 litri de apă.

    Pentru tratarea pomilor cu uree toamna se folosește o soluție de uree 5-7%: 500-700 g se dizolvă în prealabil într-o cantitate mică de apă fierbinte și se diluează la 10 l. Pentru o mai bună aderență se adaugă 50 ml săpun lichid sau detergent de vase care va acționa ca un adeziv.

    Pentru pomii fructiferi tineri (până la 4-5 ani) și arbuști, experții recomandă utilizarea unei soluții de uree de 5%.

    Stropirea pomilor cu uree – cum se face

    Stropirea pomilor cu uree se face similar cu aplicarea unui tratament fitosanitar. Se pulverizează cu generozitate toate părțile pomilor și arbuștilor – trunchiuri, ramuri și frunze, precum și inelele trunchiului, deoarece acolo pot fi prezenți și spori de boli fungice.

    Dacă sub copaci cresc căpșuni, tufe veșnic verzi sau gazon, atunci trebuie să le acoperim pentru că altfel se vor arde.

    Se poate folosi azotat de amoniu ca înlocuitor al ureei?

    Absolut nu! Azotatul de amoniu nu poate fi folosit în locul ureei pentru stropirea pomilor. Doar ureea la o concentrație atât de mare poate avea acest efect puternic de „ardere” asupra formelor de iernare ale bolilor și dăunătorilor.

    Acest tratament al masei de frunze are un alt efect – accelerează căderea frunzelor și pregătește mai repede copacii și arbuștii pentru repaus de iarnă.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit!

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului