• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lege nouă: Termen limită pentru fermierii care primesc aceste avertismente

    Violina Gorcinschi -

    Lege nouă – termen limită pentru fermierii care primesc aceste avertismente. Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat ieri, marți-10 octombrie, completările legii prin care proprietarii de terenuri sunt obligați prin lege să scape de ambrozie într-un termen de 15 zile de la avertismentul emis de autoritățile locale. În caz contrar, aceștia riscă să plătească amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice și 10.000 și 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

    Proprietarii de terenuri, obligați să combată ambrozia în 15 zile de la avertisment. Ieri, marți-10 octombrie, președintele Klaus Iohannis a promulgat completările legii privind combaterea ambroziei, prin care proprietarii de terenuri au obligația de a distruge această buruiană în maximum 15 zile de la primirea avertismentului, a relatat Adevărul.

    Proprietarii trebuie să scoată ambrozia în 15 zile de la avertisment

    Deținătorii de terenuri sunt obligați să elimine ambrozia în anumite intervale de timp sau la 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităților publice locale.

    „În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia”, este menționat în cuprinsul actului normativ.

    Persoanele vizate de această lege pot cere ca autoritățile administrației publice să efectueze lucrările de îndepărtare a ambroziei, însă pe cheltuiala proprietarului, dacă dispune de mijloacele financiare necesare sau îl vor informa pe solicitant că nu pot face acest lucru și obligaţia legală prevăzută subzistă.

    Autoritățile publice locale se ocupă de stabilirea metodei de plată a contravalorii serviciilor de curățare a terenurilor infestate de ambrozie.

    ambrozie si o persoana cu un servetel la nas
    Ambrozia, periculoasă pentru anumite persoane (foto: antena3.ro)

    Amenzi mari pentru cei care nu respectă legea

    În cazul în care, la 15 zile de la trimiterea avertismentului, autoritățile locale constată că nu s-au efectuat lucrări de eliminare a ambroziei, pot ele însele interveni pentru curățare, iar costurile acestor lucrări vor fi suportate de proprietarii, deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole, conform legii.

    Dacă proprietarul nu permite accesul pe teren pentru efectuarea lucrărilor de combatere a ambroziei, primarul va cere autorizarea instanţei judecătoreşti competente, prin ordonanţă preşedinţială, dată cu citarea părţilor.

    Ambrozia este o plantă destul de periculoasă pentru unele persoane deoarece poate declanșa astmul și chiar șocul anafilactic. Potrivit statisticilor, mai mult de 2,5 milioane de români sunt alergici la această plantă.

    Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia arată că nerespectarea prevederilor din avertisment constituie contravenție și se sancționează cu amendă de 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!