• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Mai multe companii din agribusiness au început disponibilizările

  Oana Timar -

  Mai mult companii din agribusiness-ul românesc au început disponibilizările, însă vestea bună este că cei care rămân fără locuri de muncă își găsesc ușor un nou job pe o piață cu un deficit mare de forță de muncă. Fondatorul AGXecutive, Florin Constantin, a vorbit pentru emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1 despre situația cu care se confruntă numeroase companii care furnizează fermierilor inputuri agricole și servicii.

  ”Sunt companii care deja au disponibilizat oameni în zona de agribusiness, mai puțin din ferme și asta mă bucură. (…) Furnizori, distribuitori de inputuri. Am văzut chiar niște tăieri masive de capital uman. Am auzit și despre companii care au disponibilizat 10-15% din efectiv, și companii care plănuiesc 50%”, a declarat Florin Constantin, Fondator AGXecutive, la Agrostrategia, pe TVR 1.

  Florin Constantin, fondator AGXecutive

  Consultantul specializat în agribusiness și resursă umană din sectorul agroalimentar a arătat că se poate vorbi despre o resetare a sectorului.

  ”Suntem într-un moment de reset al sectorului. Principalul reset vine din mai puțin din zona de secetă și condiții agroclimatice și producții diminuate, cât mai mult din prețuri și cereri care s-au înjumătățit în ultimul an și care vor reduce veniturile pe tot lanțul. (…) Avem două fenomene paradoxale. Primul arată cât de puțini oameni sunt pe piață – în firmele care au disponibilizat și în continuare au planul de disponibilizare până dincolo de sfârșitul acestui an, cei care au fost disponibilizați și-au găsit foarte repede alte locuri de muncă sau majoritatea dintre ei. Piața încă este în deficit. Doi la mână, firmele care au fost afectate de această criză iau niște decizii pe care eu cu greu mi le explic. Sunt foarte contra-intuitive, în sensul că OK, trebuie să renunți la o parte din personal pentru că nu-ți mai permiți să susții acea anvelopă salarială, dar celor care au rămas le tai și lor toate bugetele de formare. Îți lași resursa, nucleul dur pe care te bazezi, fără nicio resursă de a-i ține competitivi, de a-i ține motivați”, a mai spus Florin Constantin, precizând că în cele mai multe cazuri, volumul de muncă pe care îl acopereau cei disponibilizați este preluat de cei rămași.

  Recomandare pentru managerii din agribusiness

  Întrebat de realizatorul Vlad Macovei dacă le poate da un sfat managerilor din agribusiness, Florin Constantin a răspuns: ”Da, am un sfat pentru managerii greu încercați din sectorul nostru din acest sezon. E o realitate: când au tendința, că acum suntem în fază bugetară, la final de an, când au tendința să taie o linie, să se gândească de două ori și chiar să facă contrariul a ceea ce și-au propus să facă prima oară, la prima tendință. Adică în loc s-o tai, mai bine o pun jumate. Sau nu mă ating de linia asta de competitivitate și găsesc altă resursă de economie”.


  Te-ar mai putea interesa

  Județul ”asistaților social” în care peste trei sferturi din populație nu muncește Mădălina Fofircă este noul CFO al Agrinvest Primă de angajare pentru tineri. Bonusul de la stat ajunge la 12.500 lei Eurostat: România, printre țările UE cu cea mai mare creștere a costului forței de muncă Italienii caută ciobani care să știe și să producă brânzeturi de oaie și de capră

  Ultimele știri

  Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina Fermierii români au cerut la Bruxelles un preț de intervenție de minim 200 euro pe tona de grâu Fermier cercetat penal pentru depozitarea improprie a 24 de tone de azotat de amoniu Dacian Cioloș va transmite la Bruxelles un set de propuneri pentru Politica Agricolă Comună (PAC)