• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Milioane de albine au ars în două incendii izbucnite în județul Neamț

  Violina Gorcinschi -

  Două incendii care ar fi fost provocate de apicultori din județul Neamț au avut urmări grave pentru aceștia. Milioane de albine au pierit cuprinse de flăcări, după ce îngrijitorii apicoli ar fi încercat să efectueze lucrări de igienizare a stupilor folosind focul. În ambele cazuri, câte 30 de stupi au fost pierduți în foc, precum și o parte din imobile și alte obiecte. Din fericire, pompierii au reușit să limiteze incendiile înainte ca acestea să se răspândească și în zonele apropiate.

  Doi apicultori din localitățile Negrești și Hanul Ancuței au suferit pagube semnificative în urma incendiilor produse în această săptămână, în opinia pompierilor, din imprudență. Milioane de albine au murit arse, iar o parte din imobile și uneltele de lucru au fost distruse, a relatat Adevărul.

  doi pompieri la un incendiu
  Milioane de albine au pierit arse în stupi (foto: globalnews.com)

  Milioane de albine au pierit în două incendii petrecute la o distanță de 2 zile

  Milioane de albine au pierit arse în stupi din cauza a două incendii provocate de neglijența unor apicultori din județul Neamț.

  Primul incident s-a petrecut ieri, miercuri-18 octombrie, în jurul orei 11:30. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” a fost sesizat în legătură cu un incendiu declanșat într-o anexă gospodărească aflată în comuna Negrești, județul Neamț. Echipaje de la Departamentul de pompieri Piatra Neamț au fost trimise de urgență la fața locului.

  La sosirea echipei ISU flăcările deja puseseră stăpânire în întregime pe dependinţa gospodărească folosită ca magazie apicolă, fiind în pericol şi locuinţa proprietarului. Un bărbat în vârstă de 54 ani, care a suferit arsuri la nivelul mâinilor, a primit îngrijiri medicale. Pompierii cred că sursa incendiului a fost focul deschis în spații închise.

  „Forţele de intervenţie au acţionat pentru localizarea şi lichidarea incendiului în urma căruia au ars anexa cu suprafaţa de 30 de metri pătraţi, bunurile din interiorul acesteia (30 de stupi, materiale şi unelte agricole, lemne de foc, obiecte de uz gospodăresc, etc.) şi s- au deteriorat o magazie de lemne şi acoperişul casei“, au transmis reprezentanții ISU Neamţ.

  Celălalt incendiu din județul Neamț s-a petrecut la începutul acestei săptămâni, luni-16 octombrie, incident în care au murit albine arse în stupi. Pompierii au fost chemați, în jurul orei 12:00, pentru a stinge focul ce cuprinsese o hală dintr-o gospodărie situată în satul Hanul Ancuței, comuna Tupilați. Casele aflate în vecinătate erau și ele în pericol de a lua foc.

  Datorită eforturilor pompierilor, incendiul a fost limitat, însă 200 de metri pătrați din acoperișul halei au fost distruse foc, precum și bunuri depozitate în interiorul acesteia – utilaje şi unelte agricole, 10 metri cubi lemn pentru foc, 30 de stupi şi cereale.

  În ambele situații, apicultorii au încercat să efectueze igienizări ale stupilor folosind focul, însă această decizie a dus la urmări grave.

  În cadrul unui stup, în timpul „culesului“ (primăvară şi vară), se pot adăposti aproximativ 60.000 – 80.000 de albine lucrătoare, o matcă şi câteva sute de trântori. Toamna, o colonie este formată din până la 30.000 de insecte, iar iarna circa 25.000, în dependență de gradul de îngrijire a stupului. Potrivit unor calcule, în cele două incendii din județul Neamţ, au pierit circa 2 milioane de albine.


  Te-ar mai putea interesa

  Colegii de breaslă vin în sprijinul apicultorului căruia i-au fost otrăvite albinele Guvernul a amânat din nou finanțarea Programului „Mierea în școli” Apicultor disperat: Ni s-a otrăvit stupina cu 150 de familii de albine, unica noastră sursă de venit! Controale în stupinele care au cerut subvenții. Când se fac plățile APIA în conturile apicultorilor Oficial MADR: România – locul 2 în UE la numărul de familii de albine, după Spania

  Ultimele știri

  Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina Fermierii români au cerut la Bruxelles un preț de intervenție de minim 200 euro pe tona de grâu Fermier cercetat penal pentru depozitarea improprie a 24 de tone de azotat de amoniu Dacian Cioloș va transmite la Bruxelles un set de propuneri pentru Politica Agricolă Comună (PAC)