• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Curățarea pomilor de licheni și mușchi toamna. Tratamente

    Violina Gorcinschi -

    Curățarea pomilor de licheni și mușchi – cum se curăță livada de pomi fructiferi de mușchi și licheni toamna. Toamna târziu, se recomandă efectuarea lucrărilor de curățare a pomilor atât mecanice, cât și chimice. Împotriva lichenilor se aplică tratamente care au eficiență garantată. Despre rețetele de preparate și lucrările necesare de curățare aflați din acest articol.

    Lucrările de curățare a pomilor se efectuează atât primăvara devreme, când mugurii încă nu s-au umflat, precum și toamna târziu, după strângerea recoltelor. Înaintea de efectuarea tratamentelor de toamnă, se adună și se ard frunzele căzute, apoi se poate începe procedura de curățare. Pentru mușchi și licheni se recomandă ca, după tăierile de igienizare, să se aplice tratamente cu soluții de combatere a acestora.

    o persoana care stropeste pomii
    Soluție de sulfat de fier pentru pomi (foto: techinfus.com)

    Curățarea pomilor de licheni și mușchi cu soluție de sulfat de fier

    Se pregătește o soluție de sulfat de fier în concentrație de 5%, adăugând 500 de grame la 10 litri de apă care se aplică la nivelul trunchiului și coroanei pomilor. După o săptămână, lichenii și mușchii cad de la sine. Se recomandă aplicarea tratamentului pe suprafața solului din jurul pomilor deoarece sulfatul de fier este un excelent mijloc de prevenire a diferitelor boli.

    Dacă, totuși, rămân urme de licheni și mușchi pe suprafața pomilor, acestea se îndepărtează mecanic. Sub pomi se aștern bucăți de folie sau saci de iută și, cu ajutorul unei lopeți de lemn, se freacă suprafața trunchiului și a ramurilor, folosind o perie sau un sac vechi.

    Resturile de licheni și mușchi se strâng și se distrug.

    un pom cu ramura taiata
    Tăierile de toamnă la pomii fructiferi (foto: plantura.garden.uk)

    Curățarea pomilor de licheni și mușchi. Tăieri de toamnă

    Dacă livada are un aspect neîngrijit și aproape toți pomii sunt acoperiți de mușchi și licheni, înainte de procedura descrisă mai sus, se efectuează tăieri de curățare. Unii dintre pomi pot fi foarte afectați de creșterea acestor organisme, iar curățarea va fi inutilă.

    Fiecare pom va fi examinat cu atenție, apoi ramurile în exces se vor tăia. Periodic, se efectuează tăieri pentru subțierea coroanelor, aceste proceduri avantajând ventilația și accesul luminii. Astfel, umiditatea va scădea și va împiedica o creștere excesivă a lichenilor și mușchilor.

    După tăieri, se îndepărtează bucățile mari de licheni și mușchi. Ulterior, se pregătește o soluție de sulfat de fier sau, ca alternativă, de sulfat de cupru, dizolvând 300 g de pulbere în 10 litri de apă. Aplicarea tratamentului la pomi se face în aceeași manieră ca cea a sulfatului de fier. Soluția în această concentrație se aplică doar o dată la 5 ani. E posibil ca o aplicare să fie suficientă.

    un pom cu licheni
    Preparate pentru combaterea lichenilor și mușchilor (foto: langslawcare.com)

    Curățarea pomilor de licheni și mușchi, Tratamente

    Dacă pomii din livadă nu sunt puternic afectați, se poate apela la o metodă mai simplă de curățare se amestecă 1 kg de sare și 2 kg de cenușă de lemn, două bucăți de săpun de rufe și 10 litri de apă fierbinte. Amestecul se fierbe, apoi se lasă să se răcească. Preparatul obținut se aplică pe trunchiurile pomilor.

    După curățare, trunchiurile pomilor se văruiesc. Soluția se poate pregăti în casă (1,5-2 kg de var stins, diluat în 10 litri de apă) sau se pot utiliza amestecuri gata preparate.

    Văruirea se efectuează pe vreme uscată (toamna sau primăvara devreme) la o temperatură a aerului nu mai mică de 2°C. În prealabil, este recomandat se astupă toate rănile și tăieturile de pe pomi.


    Te-ar mai putea interesa

    Cadastru gratuit în 536 de comune. Lista localităților aflate acum în program Avans APIA 2024 – BISS 96,39 euro/ha. Lista cu cuantumurile pe hectar care intră la prima tranșă OUG despăgubiri de secetă – publicată! Listă culturi eligibile, plată la hectar, termen cerere

    Ultimele știri

    Turmă de oi abandonată în fața primăriei. Fermier disperat: „Nu am ce să le dau de mâncare!” Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă Brutarii scumpesc pâinea, deși prețul grâului e la același nivel ca anul trecut