Nou record mondial la producția de ceapă: 150 de tone/hectar
Violina Gorcinschi -S-a stabilit un nou record mondial la producția de ceapă! Un fermier din Uzbekistan a reușit, în acest an, să recolteze 150 de tone/hectar de ceapă. Performanțele impresionante s-au datorat eforturilor fermierilor și Ministerului Agriculturii de la Tașkent de a crea soiuri noi, cu randamente ridicate, dar și de a-și îmbunătăți infrastructura de irigații.
Un fermier din Uzbekistan, Bakhtiyor Mirzaev, a obținut o producție impresionantă la cultura de ceapă. Pentru fiecare hectar, acesta a obținut 150 de tone, în condițiile în care randamentul mediu mondial se ridică la 19,3 tone/hectar. Concentrându-se pe îmbunătățirea soiurilor, tehnologiei de irigare, și a geneticii, cultivatorul are în plan să își bată propriul record și să obțină 160 tone/ha anul viitor, a relatat UzDaily.
150 de tone/hectar – randament record la ceapă
Astăzi, în lume se cultivă 92,1 milioane de tone de ceapă pe o suprafață de 4,5 milioane de hectare de teren. Randamentul mediu este de 19,3 tone per hectar. Țările lider în cultivarea globală a cepei sunt China, India, SUA și Iran.
În Uzbekistan, un număr de fermieri obțin randamente bune de ceapă prin crearea de soiuri noi, cu productivitate ridicată, potrivite pentru cultivare în diferite perioade, utilizarea de tehnologii îmbunătățite pentru creșterea din semințe, puieți și răsaduri, în special tehnologii de economisire a apei – sisteme de irigare prin picurare și aspersie.
Bakhtiyor Mirzaev, directorul fermei Jilgalisoy Shabadasi din satul Chorvador, regiunea Jizzakh, districtul Zominsky, a săpat un puț vertical în acest an și a introdus tehnologia de irigare prin picurare în câmpurile sale. Randamentul a fost de 150 de tone pe hectar, ceea ce reprezintă un record absolut.
„Nu avem de gând să ne oprim la rezultatul obținut în acest an; anul viitor, împreună cu oamenii de știință de la Institutul de Cercetare al Ministerului Agriculturii, planificăm să obținem 160 de tone de recoltă pe hectar. Cu voia lui Dumnezeu, în următorii 3 ani ne-am propus să creștem randamentul la 200 de tone pe hectar”, a spus fermierul Bakhtiyor Mirzaev.