De ce nu s-a făcut ceapa – 7 cauze. Recomandări
Violina Gorcinschi -De ce nu s-a făcut sau de ce nu a crește ceapa – care sunt motivele pentru care nu reușim să obținem o ceapă mare și sănătoasă. Există multe probleme care pot duce la deteriorarea sau oprirea din creștere a cepei. Acestea includ dăunătorii, vremea sau chiar greșelile cultivatorului. În acest articol sunt explicate lapte motive pentru care ceapa nu a dat un randament bun la recoltare.
Cultura de ceapă are anumite cerințe care, neîndeplinite, pot duce la pierderea recoltei. Condițiile climei, protecția împotriva bolilor și dăunătorilor, irigarea, fertilizarea și alte aspecte sunt nevoi care nu trebuie trecute cu vederea. Pentru un randament optim al bulbilor de ceapă, identificați cauza și urmați sfaturile prezentate mai jos.
Selectarea greșită a zonei de plantare (foto: ogorod.ru)
De ce nu s-a făcut ceapa. Locul de plantare a fost ales greșit
Ceapa nu se face din mai multe motive, iar unul dintre acesta este alegerea greșită a locului de plantare. În primul rând, această cultură are nevoie de mult soare. Culturile de ceapă care cresc în zonele umbrite sau semi-umbrite nu vor da un randament bun. Pentru ca cepele să crească mari și sănătoase, este nevoie de un loc plat, bine nivelat, bine aerisit și bine luminat.
În al doilea rând, ceapa nu tolerează apa stătută, așa că zonele joase trebuie evitate. Cea mai bună opțiune sunt parcelele înalte și locurile cu apă subterană la adâncimi mai mari.
În al treilea rând, solurile lutoase și nisipoase bine ventilate, cu un nivel neutru de aciditate, sunt cele mai bune soluri pentru a cultiva ceapă. Dacă în grădină sunt soluri argiloase, grele, se adaugă nisip sau rumeguș putrezit înainte de plantare. Dacă solul este acid, acesta poate fi neutralizat cu cenușă de lemn sau făină de dolomit.
Rotația culturilor pentru ceapă este de asemenea importantă. Cultura de ceapă crește mai bine dacă este înființată pe o suprafaț unde înainte au crescut următoarele legume:
- castraveți;
- dovlecei;
- varză;
- roșii;
- cartofi;
- ardei.
Citiți și: Legume care se seamănă sau se plantează după ceapă
De ce nu crește ceapa. Greșeli de plantare
Un alt motiv pentru o recoltă slabă de ceapă sunt greșelile de plantare sau de semănat. Arpagicul necesită o distanță corectă la plantare – numai în acest caz se pot obține bulbi mari și sănătoși.
Cea mai frecventă greșeală este distanța prea mică între plante. Fiind plasate prea aproape unele de altele, cepele vor concura pentru lumină, umiditate și nutrienți, ceea ce va afecta dimensiunea bulbului și poate duce chiar la o creștere defectuoasă a acestuia.
Distanța optimă pentru plantarea cepei este de 10-15 cm între plante (dacă soiul este caracterizat prin dimensiuni mai mici, atunci sunt suficienți 7 cm) și 25-30 cm între rânduri.
Materialul săditor – arpagicul se pune așezate în șanțuri udate în prealabil, la o distanță de 1,5-2 cm, în rânduri la fiecare 10-15 cm.
Pentru a speria dăunătorii din sol, găurile și șanțurile pot fi stropite cu un amestec de cenușă de lemn și praf de tutun în timpul plantării.
De ce a rămas ceapa mică. Soiul a fost ales greșit
De ce a rămas ceapa mică – soiul a fost ales greșit. Există un număr mare de soiuri de ceapă și nu fiecare dintre acestea pot oferi recolte bune. Unele soiuri se cultivă pentru ceapă verde astfel că nu se obțin bulbi mari. Pe de altă parte, există soiuri care au nevoie de un interval mai îndelungat de expunere la lumină (cel puțin 14-16 ore) pentru o dezvoltare completă. Acestea sunt soiuri pentru zone sudice, așa că nu toate locațiile promit recolte bogate.
Pentru condițiile din România, cele mai bune soiuri și hibrizi de ceapă sunt cele care necesită ore de zi medii. Acestea au nevoie doar de 10-12 ore pentru a se dezvolta și a forma bulbi mai mari. În plus, se pretează și la plantările de iarnă, practicate adesea de cultivatori.
Citiți și: Ceapa de tuns – cultivare. La ce se folosește
De ce nu s-a făcut ceapa. Lipsă de nutrienți
De ce nu s-a făcut ceapa – din lipsă de nutrienți. Ceapa este destul de pretențioasă în ceea ce privește nutriția, așa că una dintre principalele garanții ale unei recolte bune este fertilizarea. Ceapa are nevoie de azot, care stimulează creșterea masei verzi. De asemenea, are nevoie de potasiu și fosfor, a căror lipsă afectează negativ formarea bulbului. Dintre oligoelemente, sunt necesare în special borul, manganul și fierul.
Iată câteva sfaturi pentru fertilizarea cepei:
- Primul îngrășământ se aplică la ceapă în luna mai, cu un conținut ridicat de azot, cum ar fi ureea sau îngrășământ mineral gata preparat. Primăvara, nu se recomandă adăugarea materiei organice proaspete în parcelele de ceapă deoarece planta se va concentra în mare parte pe dezvoltarea părții aeriene, în detrimentul bulbului.
- A doua fertilizare la ceapă se efectuează în luna iunie-iulie, utilizând îngrășământ cu potasiu-fosfor.
- A treia oară în sezon, ceapa este fertilizată când bulbul ajunge la 5 cm. Bulbii consumă orice îngrășământ fără azot, cum ar fi superfosfat și sulfat de potasiu.
Fertilizările la ceapă se efectuează numai pe sol bine umezit.
Citiți și: De ce putrezește ceapa în pământ sau la păstrare. Cauze, soluții
De ce nu crește ceapa. Excesul sau lipsa apei
La cultivarea cepei, umiditatea solului are o mare influență asupra randamentului. Ceapa preferă solul moderat umed. Excesul de umiditate afectează negativ creșterea și dezvoltarea plantelor și poate duce la apariția bolilor. Lipsa de umiditate nu dăunează mai puțin cepei. În timpul secetelor severe, creșterea plantelor încetinește și nu se mai formează bulbii.
Cea mai mare cantitate de apă este necesară în timpul formării bulbilor. În acest moment, dacă nu plouă, plantele trebuie udate cu 35 de litri/metru pătrat.
În restul timpului, parcelele se udă o dată pe săptămână, înmuind solul cu 10-15 cm. Cu aproximativ o lună înainte de recoltare, irigarea este oprită complet pentru a permite bulbului să se coacă bine.
Citiți și: Culcatul cepei. Când și cum se culcă ceapa la pământ
De ce nu se face ceapa. Boli sau dăunători
Dăunătorii pot reduce semnificativ producția de ceapă. Cei mai periculoși dușmani ai cepei sunt:
- musca cepei;
- tripsul;
- acarianul rădăcinii de ceapă;
- molia cepei;
- nematozii.
Nici bolile nu trebuie subestimate în cultura de ceapă care pot duce la o bună parte din recoltă:
- bacterioza cepei;
- alternarioza de ceapă;
- putregaiul alb al cepei;
- mozaicul cepei;
- fuzarioza.
Pentru a evita pagubele pe care le pot provoca acești dușmani ai cepei, se iau următoarele măsuri:
- Înainte de plantare, materialul săditor se dezinfectează într-o soluție saturată de permanganat de potasiu timp de 20 de minute sau în orice biofungicid;
- De asemenea, înainte de plantare, se dezinfectează și solul cu biofungicid;
- Plantarea cepei și morcovilor împreună va ajuta la prevenirea atacurilor de musca cepei;
- Pentru a preveni apariția unor insecte dăunătoare, la fiecare 1,5-2 săptămâni, parcelele de ceapă se presărează cu praf de tutun sau cu un amestec de praf de tutun și cenușă de lemn (1: 1).
De ce nu crește ceapa. Greșeli în tehnologia agricolă
Greșelile în tehnologia agricolă pot duce la o recoltă slabă de ceapă. Acestea sunt lucrurile care necesită atenție în cultivarea cepei:
- Buruienile se îndepărtează în mod regulat deoarece acestea privează ceapa de nutrienți și umiditate.
- După fiecare ploaie abundentă și udare (în mod ideal), solul se slăbește, pentru a preveni formarea unei cruste la suprafața acestuia, ceea ce face dificilă ventilarea rădăcinilor și duce la putrezirea acestora. Afânarea este necesară în special pentru solurile argiloase.
- Efectuarea tratamentelor preventive împotriva dăunătorilor și bolilor.
- De mare importanță pentru o recoltă bună de ceapă sunt udarea și fertilizarea.