• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Singura fermă de porci supraetajată din UE a rămas fără licență. Sistemul face furori în China

    Angelica Lefter -

    Sistemul de creștere a porcilor în ferme supraetajate face furori în China, însă în Uniunea Europeană, singura exploatație de acest tip a rămas fără licență de funcționare. Exploatația pe șase etaje se află în Germania și nu a mai fost populată cu porci în ultimii cinci ani.

    Biroul Administrației de Stat din Germania a anunțat faptul că ferma supraetajată pentru îngrășarea suinelor din Maasdorf, în Saxonia-Anhalt, nu mai poate fi folosită. Aceasta rămăsese singura din Uniunea Europeană cu acest sistem de creștere a suinelor, iar după ce licența de funcționare pentru clădirea cu șase etaje a expirat, unitatea a fost sigilată, potrivit Agrarheute.

    Citiți și: Înființarea unei ferme de porci. Care sunt cele mai profitabile rase pentru creștere în regim gospodăresc

    Purceluși transportați cu liftul de la un etaj la altul, într-o fermă de 26 de etaje, din China (foto: digi24.ro)

    Autorizația fermei de porci pe 6 etaje a expirat în 2021

    Ziarele germane au scris de mai multe ori despre unitatea de îngrășare a porcinelor care a rămas fără autorizație din septembrie 2021. Cu toate acestea, platforma pentru dejecții era încă în funcțiune. Potrivit districtului Anhalt-Bitterfeld, în prezent nu este clar ce se va întâmpla cu clădirea ferme de porci pe șase etaje, care a fost construită pe timpul RDG – Republica Democrată Germană.

    Potrivit autorităților germane, decizia de a stopa activitatea fermei a aparținut agentului economic și a fost salutată de activiștii de mediu care, în 2013 și 2018 au publicat mai multe imagini cu condițiile precare de creștere a porcilor în clădirea cu șase etaje. La acea vreme, ferma adăpostea 3.000 de scroafe, iar în urma unui control s-a declanșat o investigație privind încălcări ale legislației privind bunăstarea animalelor, iar proprietarului i s-a impus să modernizeze exploatația.

    Ferma supraetajată de porci rămăsese singura de acest fel din Uniunea Europeană. A fost construită în RDG în anii 1970, cu ajutorul Uniunii Sovietice ca o unitate de prestigiu pentru zootehnia modernă.

    Citiți și: Porci uriași în China. Chinezii cresc suine de peste 500 de kilograme

    Ferme de porci de 26 de etaje, în China (foto: digi24.ro)

    În China porcii sunt crescuți în clădiri de 26 de etaje

    Dacă în UE, sistemul de porci în ferme-bloc a eșuat, în China, această tehnologie este pe val și fermele au ajuns să aibă chiar și 26 de etaje. Pentru a satisface cererea în creștere de carne de porc, autoritățile chineze susțin mega fermele ce sunt văzute ca o soluție pentru obținerea independenței alimentare naționale, potrivit Le Monde, citat de Digi24.ro.

    Cea mai mediatizată fermă cu etaje, este în orașul chinez Ezhou, din provincia centrală Hubei. Exploatația a primit primii 3.700 de porci de reproducție în turnul său de beton cu 26 de etaje la începutul lunii octombrie. Proiectul are o valoare de 480 de milioane de lire sterline și a început în urmă cu doi ani.

    ”Aceasta este cea mai înaltă și cea mai mare fermă de porci din lume, unde briza este răcoroasă vara și aerul este cald iarna”, a declarat Lin Jin, vicepreședintele companiei.

    Clădirile sunt ventilate permanent, au aproximativ 30.000 de puncte de hrănire și șase lifturi uriașe capabile să transporte 240 de porci în același timp. Compania compania încearcă să creeze un model de producție circular, care să includă o unitate de fermentație anaerobă la temperatură înaltă (nedependentă de oxigen) care ar putea produce până la 120.000 de metri cubi de biogaz pe zi din gunoi de grajd.

    Ferma pe 26 de etaje vor include aer condiționat și echipamente moderne, iar acest lucru vine în contextul în care Beijingul își propune să reducă utilizarea terenurilor pentru agricultură.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!