• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Casa Verde Fotovoltaice 2023, suspendat. Noi informații importante pentru beneficiari

    Violina Gorcinschi -

    Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 este încă „în aer”. După ce Curtea de Apel Oradea a decis, pe 26 septembrie, suspendarea programului, Agenția Fondului pentru Mediu (AFM) a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Potrivit lui Laurențiu Neculaescu, președintele AFM, ICCJ încă nu a stabilit termenul de judecată. Dacă nu ar fi intervenit hotărârea instanței, 30.000 de familii ar fi avut deja sistemele instalate pe casă și documentațiile depuse la distribuitorul de energie.

    AFM așteaptă ca ICCJ să stabilească termenul de recurs pentru hotărârea Curții de Apel Oradea prin care a fost suspendat Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023. Potrivit președintelui AFM într-un interviu la DC News, Laurențiu Neculaescu, problema care a dus la hotărârea de a suspenda programul ar fi plecat de la o solicitare în sistem digital care nu ar fi fost primită de către un operator economic, aspect infirmat de informațiile de la Microsoft care se ocupa de acel server.

    Citiți și: Programul Casa Verde Fotovoltaice – suspendat prin decizia unei instanțe! 

    cladirea ICCJ
    AFM așteaptă termenul pentru recurs de la ICCJ (foto: g4media.ro)

    Programul Casa Verde Fotvoltaice 2o23, în continuare suspendat. AFM așteaptă termenul de la ICCJ

    Președintele AFM, Laurențiu Neculaescu, a vorbit despre situația Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 care a fost suspendat de către Curtea de Apel Oradea luna trecută, pe 26 septembrie.

    „Situația este un pic delicată. Pentru prima dată am avut un buget record alocat pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023, respectiv 1,75 miliarde lei. În acest buget au fost cuprinși 87.500 de beneficiari, de familii, care urmau să beneficieze de această independență energetică, prin intermediul finanțării acordate de Administrația Fondului pentru Mediu, dar și peste 530 de companii, care urmau să instaleze aceste sisteme fotovoltaice. După cum știți, pe data de 26 septembrie 2023 Curtea de Apel Oradea a suspendat programul în urma unei reclamații depuse de un agent economic care a considerat că a fost nedreptățit în cadrul procesului de evaluare”, a explicat Neculaescu.

    În acest moment, programul este încă suspendat. A fost depus un recurs contra deciziei Curții de Apel Oradea la Înalta Curte de Casație și Justiție, însă AFM nu a primit încă un termen de soluționare.

    „Suntem, din păcate, și acum cu programul suspendat. Administrația Fondului pentru Mediu a întreprins toate demersurile pentru deblocarea lui. Am făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Am notificat de vreo 2-3 ori și Curtea de Apel Oradea, pentru a transmite cu celeritate dosarul către Înalta Curte, cu scopul de a primi un termen cât mai rapid de soluționare a situației. Deocamdată, nu avem un termen stabilit de Înalta Curte. Așteptăm să îl stabilească pentru acest recurs, astfel încât cele aproape 90.000 de familii să beneficieze de finanțarea gândită de Administrația Fondului pentru Mediu”, a declarat președintele AFM.

    Laurențiu Neculaescu: „Acum ar fi fost deja 30.000 de familii cu sistemele instalate pe casă”

    Totul a pornit de la o simplă problemă invocată de agentul economic nemulțumit în legătură cu o anumită solicitare pe care nu ar fi primit-o în sistem digital. Acest lucru ar fi fost infirmat de informațiile primite de la Microsoft.

    „Situația a fost extrem de simplă. Noi, adică serverul, a trimis o solicitare de clarificări, iar agentul economic spune că nu a primit-o. Din rapoartele noastre solicitate celor de la Microsoft, deoarece acest program s-a derulat într-un parteneriat cu Microsoft și STS, ne-a rezultat că acel e-mail a fost transmis la data și ora respectivă, cu toate confirmările din server”, a declarat Neculaescu.

    Președintele AFM a declarat că proiectul ar fi avansat destul de mult dacă nu ar fi intervenit hotărârea Curții de Apel de suspendare.

    „Gândiți-vă că noi am primit această hotărâre Curții de Apel de suspendare a programului pe 26 septembrie. Era o zi de marți. Noi deja întrunisem cu o zi înainte Comitetul director de avizare și urma în 26 septembrie să aprobăm, spre finanțare, primii 29.000 de solicitanți. Era primul punct pe ordinea de zi a Comitetului director. La momentul când s-a dat hotărârea de suspendare, din cei 87.500 de participanți aveam aproape 63.800 care deja și-au ales un instalator. Mai mult, dintre cei 63.800, peste 29.000 fuseseră deja validați de instalatori, adică au fost evaluați, aprobați și considerați eligibili pentru semnarea contractelor și a primi finanțarea din partea AFM. Adică, în momentul de față ar fi fost deja 30.000 de familii care, probabil, aveau sistemele pe casă și documentațiile depuse la distribuitorul de energie pentru a deveni prosumatori și a trece la independența energetică”, a spus președintele AFM.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till