• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Scumpiri la pâine. Seceta dă peste cap și planurile brutarilor

    Angelica Lefter -

    Brutarii avertizează românii cu privire la o scumpire a pâinii din cauza situației din agricultură. Producătorii din sectorul de morărit-panificație urmăresc cu îngrijorare efectele secetei, avertizând că acestea vor avea impact direct asupra prețului pâinii.

    La fel ca și în cazul rapiței, fermierii se tem că seceta va da peste cap răsărirea grâului. Profitând de vremea caldă, unii agricultori încă mai înființează și la această dată hectarele cu cereale păioase. În ciuda prognozelor meteo optimiste, ploile nu și-au făcut apariția, așa că boabele puse în pământ întîrzie să încolțească.

    Citiți și: Ploile din ultima perioadă nu au stins seceta. Prețul cerealelor, în creștere pe fondul producțiilor slabe

    Grâul nu a încolțit, din cauza lipsei apei în sol (foto: adevarul.ro)

    În sud-estul țării, fermierii abia reușesc să înființeze plantațiile agricole de toamnă, din cauza solului extrem de uscat. Grâul abia semănat nu dă semne că încolțește, așa cum trebuia să se întâmple la sfârșitul lunii octombrie. Angajații unei brutării din comuna buzoiană Mărăcineni au nevoie de o jumătate de tonă de făină pentru a produce cel puțin o mie de pâini pe zi. Aceasta este cererea în magazinele de desfacere pe care le aprovizionează de două ori pe zi.

    Lucrătorii folosesc numai făină albă, de calitate, din care prepară trei tipuri de pâine coaptă la vatră, în diferite gramaje. Ei spun că făina contează foarte mult atunci când vine vorba despre calitatea pâinii. Pentru a produce pâinea, brutăria folosește ca materie primă făina românească superioară, după cum au spus angajații brutăriei pentru Adevărul.

    Citește și: Un tânâr fermier a investit 90.000 de euro într-o brutărie unde produce pâine pe vatră și în oală pe varză

    Prețul pâinii vor rămâne la fel atât timp cât vor dura stocurile de făină deja existente

    Brutăriile, precum cea din Mărăcineni, își permit să mențină prețurile neschimbate la pâine, atât timp cât încă folosesc materia primă din stoc. Acolo unde făina a fost cumpărată cu mai puțin de doi lei kilogramul, în cantități mari, o pâine de 400 sau 500 de grame nu costă mai mult de 3 lei. Brutarii cred că prețurile nu vor rămâne mult timp așa, din cauza problemelor din agricultură, cauzate de secetă și căldura nefirească din octombrie, iar lipsa precipitațiilor ar putea compromite întregul an agricol.

    Grâul semănat în această perioadă pe un sol foarte uscat nu va răsări fără ploaie, iar fermierii sunt la mila naturii.

    ”Uitați cum arată solul, plin de bolovani, praful se ridică la câțiva metri în sus. Până la prima ploaie va rămâne în pământ ca și cum ar fi la noi în magazie, în sacul de semințe”, a spus Georgian Calotă, un fermier din comuna buzoiană Balta Albă.

    Acesta a arătat că până la sfârșitul anului apar deja indicii care ne vor lămuri dacă vom avea grâu sau nu în vara anului viitor. În cazul în care semnalele vor fi negative, acestea vor influența imediat prețul la grâu și la produsele de panificație.

    ”Dacă nu se va face deloc, prețurile vor exploda, indiferent de influența grâului din Ucraina. Acum există prețul ăsta, de 80 de bani, și ca urmare a influenței din Ucraina. Terenul este uscat, cel puțin doi, până la patru metri este uscat la suprafață”, a adăugat Georgian Calotă.

    Și la rapiță vor fi probleme. Aceasta a fost semănată în august și nu a încolțit decât pe terenurile irigate. Unde terenul a fost foarte uscat, lucrările agricole precum aratul, discuitul și semănatul, au necesitat costuri de două ori mai mari decât au fost în anii agricoli buni, mai spun agricultorii.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români