• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un fermier român s-a specializat în semănatul ierbii pe lângă autostrăzi folosind tehnica hydroseeding

    Roxana Dobre -

    Un cunoscut fermier român s-a specializat în amenajarea vegetației din proximitatea autostrăzilor, respectiv înierbarea și plantarea arborilor de protecție. Emil Turdean, fermier din județul Cluj, a mărturisit că utilizează metoda de hydroseeding pentru semănatul covorului vegetal de pe lângă cele mai tranzitate drumuri din țara noastră.

    Emil Turdean, cunoscut fermier din zona Ardealului care lucrează circa 2.000 de hectare, nu se bazează în afacerea sa doar pe cultură mare sau sfeclă de zahăr ci și pe hydroseeding, o tehnologie ”împrumutată” de la americani. Turdean a povestit în cadrul unui podcast cum a ”împrumutat” de la americani, o tehnologie de însămânțare a ierbii pe lângă autostrăzi, căi ferate. Inspirația i-a venit în Olanda unde a făcut o specializare în agricultură, iar acum se poate lăuda cu mii de hectare însămânțate, cel mai popular contract fiind cu americanii de la Bechtel.

    Citiți și: Subvenție APIA de 102,6 euro/hectar pentru iarba necosită

    Fermierul Emil Turdean

    Fermierul clujean a mărturisit în cadrul unui interviu că pe lângă producția din cultura mare se axează și pe înierbarea fâșiilor de teren de lângă autostrăzi.

    ”Noi avem contracte și am investit în echipamente pentru înierbare pe lângă autostrăzi, pentru eroziunea solului. Deci, vedeți ce înseamnă școala de afară. Când am fost în 1996 în Olanda, am văzut lângă autostradă un lucrător care ”picta” cu ceva verde și l-am întrebat pe îndrumătorul meu de atunci ce se petrece. Și mi-a răspuns că se seamănă iarbă. Atunci am aflat de tehnologia hydroseeding, hidroînsămânțarea sau însămânțarea umedă cu mulci. Și m-am interesat la acel moment ce presupune, de unde este echipamentul etc. Echipamentul era din Statele Unite ale Americii, din statul Iowa. Ulterior am făcut rost de echipament, de acolo a pornit ideea, eu știam că în România se vor construi autostrăzi, că se vor amenaja căi ferate etc. Și m-am pus cu burta pe carte să văd cum se face tehnologia. Și au venit americanii de la Bechtel care căutau companii de hidroînsămânțare. Și de acolo am început să lucrez și în Slovacia”, a spus fermierul invitat în podcastul lui George Buhnici.

    Citiți și: O cooperativă cu 21 de fermieri își face propria fabrică de ulei în valoare de 45 de milioane de euro

    Ce este însămânțarea umedă cu mulci – hydroseeding

    Emil Turdean a explicat cum se seamănă iarba de pe lângă autostrăzi și ce presupune tehnologia de însămânțare a acesteia.

    ”Se bagă sămânța de iarbă într-un cazan unde există un agitator, se adaugă mulci, un polimer care coagulează apa și o face ca o gelatină, se bagă îngrășământ organic, să bagă grow activator, acid humic, și se lasă la amestecat. După 5 minute de amestecat ai un tun, stai pe echipament și apeși pedala de la conectare pompă și fain frumos, așa verde rămâne după tine, Și în două săptămâni el pleacă. Mulciul acela protejează firuțul de iarbă de insolație și îți pleacă, răsare iarba. Și mulciul până crește iarbă are rolul de a sparge microparticulele de apă să nu facă șanțuri și să se acumuleze pământ. Deci e o tehnologie inovativă făcută de americani, nu trebuie să inventăm noi nimic, ci doar să punem în practică. Dar eu am fost deschis și dacă nu eram în Olanda în momentul acela și să văd ce se întâmplă, nu aveam ocazia. Putea să o facă altcineva, dar am fost eu primul”, a mai punctat producătorul agricol.


    Te-ar mai putea interesa

    Județul cu cea mai valoroasă suprafață de pajiști din țară Fermierii trebuie să anunțe primăria cu 48 de ore înainte de a stropi. Stuparii, obligați să ia acordul fermierilor pentru a amplasa stupii Soiul de cireșe care a trecut cu bine de îngheț și va avea producție normală în livada lui Gelu Bogdan

    Ultimele știri

    Economie de bani și de timp cu adjuvantul Ecobind 400 de la Agro-Est Muntenia Un român este acuzat că a furat tractoare de sute de mii de euro AAC la COPA COGECA – discuții cu directorul DG CLIMA și membrii COM AGRI din Italia și Finlanda