Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice
Violina Gorcinschi -Stimularea producției de ouă la găini iarna – sporirea ouatului la găinile din gospodării și din ferme. În anumite perioade ale vieții unei găini, au loc procese naturale sau din exterior care îi inhibă producția de ouă. În aceste circumstanțe, crescătorii trebuie să ia măsuri pentru a stimula ouatul găinilor, în special în timpul iernii, folosindu-se de mai multe metode, în funcție de nevoile păsărilor. Aflați din acest articol care sunt acelea.
Ouatul la găini este influențat de mulți factori, precum sezonul, alimentația, nivelul de stres, năpârlitul, condițiile de întreținere. Pentru a stimula producția, păsările trebuie să fie sănătoase și să le fie îndeplinite toate nevoile în mod corespunzător. Acest articol conține sfaturi despre cum se îngrijesc găinile iarna pentru producții mari de ouă, ce factori le pot scădea productivitatea și care sunt cele mai potrivite rase de găini ouătoare.
De ce se opresc găinile din ouat
Găinile sănătoase sunt cele care produc cele mai multe ouă. De la genetică la nivelul de stres, există mulți factori care pot afecta capacitatea găinilor de a face ouă:
- Vârstă: până în primul an, găinile foarte tinere produc ouă în mod neregulat, după care intră într-un ciclu normal de producție. Apoi, începând cu vârsta de 2-3 ani, frecvența ouatului scade lent, pe măsură ce găinile îmbătrânesc.
- Sezonul de năpârlire: de obicei, la începutul toamnei, găinile își consumă energia mai degrabă în schimbarea penajului, decât în producția de ouă.
- Lumina soarelui: găinile au nevoie de 12-15 ore de lumină în fiecare zi pentru a depune ouă în mod constant.
- Nutriție: o nutriție bună este esențială, în special resursele de calciu și proteine.
- Starea de sănătate: protejarea găinilor de paraziți și boli este crucială pentru a le menține sănătoase.
- Nivelul de stres: prezența prădătorilor și starea generală de siguranță a găinilor poate afecta foarte mult producția de ouă.
- Rasa: În timp ce majoritatea raselor moderne de găini au fost adaptate special pentru depunerea ouălor, unele sunt mai productive decât altele.
- Clocitul: o găină care devine cloșcă va sta instinctiv pe ouă în loc să producă mai mult, potrivit starmilling.com.
Stimularea producției de ouă iarna. Rase de găini ouătoare
În fermele și gospodăriile unde scopul este obținerea unui randament mare de ouă, se folosesc rase specifice de găini ouătoare. Fiecare dintre acestea prezintă avantaje și dezavantaje, având randamente și calitate diferită a ouălor. Iată care sunt cele mai productive rase de găini ouătoare:
- Australorp – 364 ouă/365 zile – producție maximă;
- Lohmann Brown Classic – 300-330 ouă/an;
- Araucana – 170-180 ouă/an;
- Rasa italiană de găini ouătoare – 200-280 ouă/an;
- Leghorn – 200 ouă/an;
- Marans – 180-220 ouă/an;
- La Bresse – 160-180 ouă/an;
- Dominicană – 170 ouă/an;
- Hamburg – 150-170 ouă/an;
- Minorca – 150-170 ouă/an;
- Gât Golaș de Transilvania – 130-170 ouă/an;
- Plymouth Rock – 200 ouă/an;
- Rhode Island – peste 200 ouă/an;
- Rasă mixtă Sussex – 230 ouă/an;
- New Hampshire – 240 ouă/an.
Citește și: Cele mai productive rase de găini ouătoare
Stimularea producției de ouă iarna. Condițiile din adăpost
Găinile au nevoie de un spațiu curat, suficient de cald, siguranță și o zonă izolată pentru ouat. Dacă sunt stresate de prezența prădătorilor sau de vremea nefavorabilă, producția de ouă va scădea.
Adăpostul și spațiile exterioare se izolează pentru a nu permite accesul prădătorilor. Printre aceștia se numără vulpile, dihorul, vulturul, chiar și ciorile în unele cazuri. Astfel, toate zonele trebuie să fie împrejmuite, iar gardul țarcului exterior trebuie să fie suficient de înalt, cu 20 de cm îngropat în pământ, pentru a împiedica pătrunderea animalelor pe dedesubt, dar și pentru a nu lăsa găinile să zboare deasupra.
Temperatura aerului din încăperi trebuie să se situeze în intervalul 13-20 grade Celsius, însă limitele ajung la 10-30 grade Celsius. Dacă este mai frig în adăpost, păsările vor consuma mai mult furaj care va fi folosit pentru menținerea temperaturii corpului, nu pentru producerea de ouă. Astfel, temperaturile optime asigură o producție sporită și o economie pe furaje. Adăpostul se izolează termic, iar ușile și ferestrele nu trebuie să aibă crăpături mari pe unde să pătrundă aerul rece. Pe podea, se așază un strat de 5-15 cm de paie sau rumeguș, iar pentru extra căldură se poate instala o lampă.
Un mediu curat și aerisit asigură bunăstarea păsărilor de curte, dar și productivitatea. Astfel, încăperile, adăpătorile, hrănitorile și alte zone din coteț se curăță, iar adăpostul se aerisește regulat (fără curenți de aer), pentru a ține bolile și paraziții departe. Tot la acest capitol, dacă crescătorii își doresc producții mari de ouă, trebuie să se asigure că nu aglomerează prea mult spațiile închise. Într-un adăpost, numărul de găini nu trebuie să depășească 5-7 capete/metru pătrat.
Păsările sunt mai fericite și produc ouă superioare din punct de vedere cantitativ și calitativ dacă au spațiu liber în care să se plimbe. Dacă există posibilitatea, acestea trebuie lăsate să se plimbe în aer liber în fiecare zi, însă fără a fi amenințate de prădători și fără a produce stricăciuni în grădină.
Stimularea producției de ouă iarna. Alimentația
În special iarna, găinile au nevoie de mai multe proteine care pot fi luate din mai multe surse. Se poate administra pudră sau semințe de floarea-soarelui, cu suplimente proteice, dar și cu viermi uscați. Hrana cu proteine se oferă găinilor de două ori pe zi, dimineața și seara, acest lucru încurajând ouatul. Dacă proteinele sunt administrate după depunerea ouălor, acestea vor ajuta corpul găinii să fie gata mai repede să producă în următoarea zi.
Și calciul este important în perioadele în care găinile produc mai puțin deoarece oferă organismului resursele necesare pentru formarea cojii de ou, ce consumă mult din acest element. În acest caz, se pot folosi coji de ouă, scoici, cretă furajeră, pudră de calcar, lactate, resturi de legume. La amestecurile obișnuite de cereale se adaugă cartofi fierți, urzică uscată și opărită, legume tocate mărunt (napi, morcovi, sfeclă roșie, dovleac, dovlecei). Aceste ingrediente se amestecă, iar la fiecare kilogram de preparat se adaugă 10 g de drojdie, 3 g de ulei de pește și 2-3 g de sare. Frecvența administrării este de două ori pe zi, dimineața și seara.
Citește și: Lipsă de calciu la găini, semne. Rețete cu calciu pentru păsări
De asemenea, în perioadele de stres, în apa găinilor se adaugă vitamine sau electroliți pentru a întări organismul în condițiile de mediu mai dificile. În orice caz, păsările trebuie să aibă tot timpul acces la apă proaspătă.
Stimularea producției de ouă iarna. Lumină suplimentară
La începutul toamnei, randamentul de ouă începe să scadă din cauza intervalului mai scurt cu lumină. Găinile au nevoie de 12-15 ore lumină pe zi, interval care scade odată cu intrarea în toamnă. Pentru a optimiza producția de ouă, iluminarea suplimentară în adăpost este o necesitate timp de 3-4 luni, până când orele cu lumină cresc.
O soluție potrivită ar fi becurile cu incandescență de 25-40 W care asigură 3-5 W/mp sau lămpi fluorescente de 1,5-3 W/mp, controlate de un temporizator. Pentru găinile crescute în gospodării, un bec fluorescent compact de 9 wați este suficient. Lumina se conectează la un cronometru și se aprinde dimineața devreme pentru a oferi păsărilor 15 ore de lumină, fapt ce va îmbunătăți producția de ouă pe timp de iarnă.
Lămpile se amplasează astfel încât lumina să acopere toată zona, nu doar cuibarele și se curăță o dată pe săptămână de murdărie deoarece aceasta poate reduce lumina cu până la 15-20%.
Stimularea producției de ouă iarna. Eliminarea stresului
Stresul de sezon poate afecta producția de ouă. Perioadele îndelungate de căldură, dar și cele reci, chiar și de scurtă durată, pot scădea semnificativ productivitatea găinilor. Următoarele măsuri pot ajuta la reducerea stresului la păsări și la o creștere a randamentului:
- Creșterea cantității de proteine consumate ajută, adesea, în perioadele stresante. Astfel, în hrană se administrează suplimente cu proteine sau alimente bogate în acest element;
- Agățarea, deasupra păsărilor, a unei plase cu verdețuri. Acest truc este util mai ales în cazul găinilor închise în adăpost iarna. Acestea se întind spre plasă pentru a ciuguli, consumând energie și alimentându-se cu nutrienți în plus. De asemenea, lucerna, administrată în cantități mici o dată la două zile, va ajuta la menținerea unei culori vii a gălbenușului, precum și la creșterea fertilității;
- Există o serie de produse care stimulează apetitul și funcționează ca un tonifiant pentru găini, adăugate în apa de băut. Acestea pot varia de la amestecuri simple de ardei roșu, usturoi și oregano până la o gamă largă de produse booster comerciale;
- Tot pe vreme rece, crescătorii pot presăra, în mâncarea găinilor, germeni de grâu sau ulei de ficat de cod, de câteva ori pe săptămână, conform ecofarmingdaily.com.