Lipsă de calciu la găini, semne. Rețete cu calciu pentru păsări
Violina Gorcinschi -Lipsa de calciu la găini poate fi depistată după anumite semne în comportamentul păsărilor și în producția de ouă. Carența de calciu la găini este o problemă gravă, pentru care, însă, se pot aplica tratamente, urmând câteva rețete cu calciu ce se introduc în furajarea păsărilor de curte.
În acest articol:
Calciu la găini – beneficii
Calciul prezintă numeroase beneficii pentru sănătatea și buna funcționare a organismului unei găini. Astfel, calciul joacă un rol esențial în viața și productivitatea păsărilor de curte. Acest element este cel care stă la baza formării cojii de ou, care este utilizat și eliminat treptat din organism.
Necesarul de calciu la găini este foarte mare. Conform datelor, pentru a produce șase ouă, o găină consumă aproximativ 40% din rezervele de calciu din corp, localizate în oasele acesteia. În mare parte, calciul este extras din oasele de dimensiuni mai mari (piept, femur, coaste). Lipsa de calciu la găini duce la simptome mai mult sau mai puțin vizibile, în funcție de gradul de evoluție al condiției și de organismul păsării. În acest articol veți afla care sunt principalele semne ale deficienței de calciu la găini, dar și cum să introduceți acest element important în dieta păsărilor.
Calciul, fosforul, iodul, fierul sunt elemente de nelipsit în organismul păsărilor, în special în cazul găinilor ouătoare care le consumă. În cazul unor carențe, corpul găinilor poate fi grav afectat, prezentând simptome precum șchiopătatul, tremuratul, convulsiile, pierderea penelor etc.
Lipsa de calciu la găini. Cauze
Carența de calciu la găini poate avea cauze diverse. Semnele asociate cu lipsa mineralelor apar, de regulă, dintr-o înlănțuire de cauze, fiecare dintre acestea amplificând-o pe cealaltă, formând un cerc vicios. Printre acestea se numără:
- aport insuficient de minerale din alimente;
- lipsa grăsimilor care facilitează absorbția mineralelor;
- patologia tractului gastrointestinal al păsărilor de curte;
- prezența paraziților interni;
- condiții de trai necorespunzătoare (încăperile aglomerate, iluminare insuficientă, saturația aerului cu gaze nocive).
Lipsa de calciu la găini. Simptome
Semne ale lipsei de calciu la găini sunt vizibile imediat, Lipsa de calciu în dieta găinilor nu numai că afectează productivitatea acestora, dar poate duce și la consecințe negative asupra dezvoltării organismului pe diverse planuri. Nivelul de periculozitate al bolii este determinat de gradul de carență, durata perioadei în care păsările nu sunt hrănite necorespunzător, starea fiziologică a păsării. În funcție de aceste condiții, daunele pot fi diferite – de la o scădere ușoară a productivității și deteriorarea stării penelor până la moartea păsărilor tinere și adulte.
Printre principalele simptome ale deficienței de calciu, conform selo.guru se numără:
- pierderea masei musculare;
- convulsii;
- înmuierea ciocului;
- subțierea cojilor de ou;
- oprirea din ouat;
- fragilitatea oaselor;
- scăderea în greutate.
Lipsa de calciu la găini – prevenire. Rețete cu calciu pentru păsări
Necesarul de calciu la găini este de măsura, în doză zilnică, la 4-5 grame de calciu. De regulă, cea mai mare parte din doza zilnică (aproximativ 4 grame) este luată de o pasăre în primele ore ale zilei, iar restul se administrează în timpul rămas, în funcție de apetit și de modul în care este hrănită. În același timp, și celelalte elemente (fosfor, zinc, magneziu, mangan, vitamina D3) sunt importante pentru producerea ouălor.
Astfel, pentru a preveni sau ameliora lipsa de calciu la păsările de curte, este nevoie de ajustarea dietei, dar și de îmbunătățirea condițiilor de întreținere, după caz. Creșterea perioadelor cu expunere la soare poate fi de ajutor, datorită vitaminei D care susțin absorbția calciului în organism.
Rețete cu calciu pentru găini
Există mai multe rețete și tratamente care pot rezolva carența de calciu la găini. În ceea ce privește alimentația, următoarele alimente sunt o sursă bună de calciu pentru păsări, potrivit learnpoultry.com:
- Scoicile la găini. Scoicile se numără printre cele mai bune surse de calciu pentru găini deoarece conțin diverse vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea acestora. Scoicile trebuie zdrobite pentru a fi consumate mai ușor de către păsări și pentru a spori absorbția mineralelor în corp. Acestea pot fi obținute atât online, cât și de la magazinele specializate în creșterea păsărilor.
- Pudra de calcar este o altă sursă excelentă de calciu. Calcarul conține un nivel ridicat de minerale și este adesea folosit în prepararea alimentelor pentru consum uman și a hranei pentru animale, deoarece s-a dovedit a fi benefic pentru organism. În plus, calcarul este relativ mai ieftin decât alte surse de calciu. Singurul dezavantaj este că tinde să formeze niște reziduuri în ciocul găinilor. Prin urmare, poate fi necesară verificarea și să îndepărtarea surplusului, pentru a permite hrănirea adecvată. Nu se recomandă administrarea calcarului dolomitic în hrana păsărilor. Dolomitul conține 10% magneziu, care concurează cu calciul în procesul de absorbție și duce la o deficiență a celui din urmă.
- Cojile de ouă la găini reprezintă o opțiune excelentă introducerea calciului în dieta păsărilor. Cojile sunt păstrate, zdrobite, amestecate cu alte furaje sau administrate separat. Pentru găinile ouătoare, o cantitate zilnică de coajă de ou de 3,5 de grame este suficientă, iar pentru pui, necesarul zilnic este de 1,1-1,3 g.
- Lactatele sunt o sursă de calciu pe care majoritatea crescătorilor de păsări o evită. Cu toate acestea, consumul de lactate aduce multe beneficii în sănătatea găinilor. După posibilitate, se recomandă adăugarea produselor lactate proaspete, cu un conținut scăzut de grăsimi, în furajele pentru păsări. Alte surse de calciu, de origine animală, sunt: peștele, făina de oase, ouăle, atâta timp cât nu sunt alterate.
- Resturile de legume, alte alimente bogate în calciu pe care crescătorii de păsări nu le iau în considerare. Resturile de legume sunt un mod natural și sănătos de a suplimenta organismul găinilor cu conținutul necesar de calciu. În plus, oferă puiului o gamă largă de nutrienți, vitamine și fibre esențiale pentru o sănătate adecvată. Legumele bogate în calciu sunt: verdeața, frunzele proaspete de castraveți, frunzele de varză, varza kale, dovleceii, părțile verzi de la napi.
- Creta furajeră este o pulbere albă, omogenă, inodoră. Conținutul de calciu este de 37%, însă sunt prezente și alte elemente, cum ar fi: sodiu, potasiu, fosfor, siliciu. Doza recomandată depinde de starea fiziologică a păsării și de vârsta acesteia. Găinile de 1-17 săptămâni au nevoie de 30 de grame, cele de 17-25 de săptămâni – 50 g, 25-50 săptămâni – 80 g, mai mult de 50 de săptămâni – 90-100 g.
Pe lângă aceste elemente care pot fi incluse în dietă, există suplimente din comerț care furnizează conținutul necesar de calciu în organism.
Excesul de calciu la găini
Carențele de calciu sunt periculoase, dar acesta nu trebuie administrat nici în exces, în special păsărilor care au mai puțin de 18 săptămâni. Nivelul de calciu recomandat pentru tineret este de 1% sau mai puțin.
Excesul de calciu este excretat de rinichi sub formă de acid uric care se transformă, treptat, în cristale și provoacă blocaj renal. Acest lucru duce la o moarte lentă, uneori după câteva luni și, de asemenea, contribuie la dezvoltarea bronșitei infecțioase. Excesul de calciu oprește și absorbția fosforului în organism, provocând rahitismul. Uneori, crezând că este vorba de o deficiență mai degrabă decât un exces, crescătorii de păsări încep să crească doza de calciu, decizie care poate avea urmări letale.