• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lipsă de calciu la găini, semne. Rețete cu calciu pentru păsări

    Violina Gorcinschi -

    Lipsa de calciu la găini poate fi depistată după anumite semne în comportamentul păsărilor și în producția de ouă. Carența de calciu la găini este o problemă gravă, pentru care, însă, se pot aplica tratamente, urmând câteva rețete cu calciu ce se introduc în furajarea păsărilor de curte.

    Calciu la găini – informații utile

    Calciu la găini – beneficii

    Calciul prezintă numeroase beneficii pentru sănătatea și buna funcționare a organismului unei găini. Astfel, calciul joacă un rol esențial în viața și productivitatea păsărilor de curte. Acest element este cel care stă la baza formării cojii de ou, care este utilizat și eliminat treptat din organism.

    Necesarul de calciu la găini este foarte mare. Conform datelor, pentru a produce șase ouă, o găină consumă aproximativ 40% din rezervele de calciu din corp, localizate în oasele acesteia. În mare parte, calciul este extras din oasele de dimensiuni mai mari (piept, femur, coaste). Lipsa de calciu la găini duce la simptome mai mult sau mai puțin vizibile, în funcție de gradul de evoluție al condiției și de organismul păsării. În acest articol veți afla care sunt principalele semne ale deficienței de calciu la găini, dar și cum să introduceți acest element important în dieta păsărilor.

    Calciul, fosforul, iodul, fierul sunt elemente de nelipsit în organismul păsărilor, în special în cazul găinilor ouătoare care le consumă. În cazul unor carențe, corpul găinilor poate fi grav afectat, prezentând simptome precum șchiopătatul, tremuratul, convulsiile, pierderea penelor etc.

    o persoana care tine in brate o gaina
    De ce apare lipsa de calciu la găini

    Lipsa de calciu la găini. Cauze

    Carența de calciu la găini poate avea cauze diverse. Semnele asociate cu lipsa mineralelor apar, de regulă, dintr-o înlănțuire de cauze, fiecare dintre acestea amplificând-o pe cealaltă, formând un cerc vicios. Printre acestea se numără:

    ou cu coaja moale
    Semnele deficienței de calciu la găini 

    Lipsa de calciu la găini. Simptome

    Semne ale lipsei de calciu la găini sunt vizibile imediat, Lipsa de calciu în dieta găinilor nu numai că afectează productivitatea acestora, dar poate duce și la consecințe negative asupra dezvoltării organismului pe diverse planuri. Nivelul de periculozitate al bolii este determinat de gradul de carență, durata perioadei în care păsările nu sunt hrănite necorespunzător, starea fiziologică a păsării. În funcție de aceste condiții, daunele pot fi diferite – de la o scădere ușoară a productivității și deteriorarea stării penelor până la moartea păsărilor tinere și adulte.

    Printre principalele simptome ale deficienței de calciu, conform selo.guru se numără:

    o gaina care mananca coji de ou
    Remedii pentru lipsa de calciu la găini (foto: newlifeonahomestead.com)

    Lipsa de calciu la găini – prevenire. Rețete cu calciu pentru păsări

    Necesarul de calciu la găini este de măsura, în doză zilnică, la 4-5 grame de calciu. De regulă, cea mai mare parte din doza zilnică (aproximativ 4 grame) este luată de o pasăre în primele ore ale zilei, iar restul se administrează în timpul rămas, în funcție de apetit și de modul în care este hrănită. În același timp, și celelalte elemente (fosfor, zinc, magneziu, mangan, vitamina D3) sunt importante pentru producerea ouălor.

    Astfel, pentru a preveni sau ameliora lipsa de calciu la păsările de curte, este nevoie de ajustarea dietei, dar și de îmbunătățirea condițiilor de întreținere, după caz. Creșterea perioadelor cu expunere la soare poate fi de ajutor, datorită vitaminei D care susțin  absorbția calciului în organism.

    Rețete cu calciu pentru găini

    Există mai multe rețete și tratamente care pot rezolva carența de calciu la găini. În ceea ce privește alimentația, următoarele alimente sunt o sursă bună de calciu pentru păsări, potrivit learnpoultry.com:

    Pe lângă aceste elemente care pot fi incluse în dietă, există suplimente din comerț care furnizează conținutul necesar de calciu în organism.

    Excesul de calciu la găini

    Carențele de calciu sunt periculoase, dar acesta nu trebuie administrat nici în exces, în special păsărilor care au mai puțin de 18 săptămâni. Nivelul de calciu recomandat pentru tineret este de 1% sau mai puțin.

    Excesul de calciu este excretat de rinichi sub formă de acid uric care se transformă, treptat, în cristale și provoacă blocaj renal. Acest lucru duce la o moarte lentă, uneori după câteva luni și, de asemenea, contribuie la dezvoltarea bronșitei infecțioase. Excesul de calciu oprește și absorbția fosforului în organism, provocând rahitismul. Uneori, crezând că este vorba de o deficiență mai degrabă decât un exces, crescătorii de păsări încep să crească doza de calciu, decizie care poate avea urmări letale.


    Te-ar mai putea interesa

    Cultură profitabilă pentru micii fermieri. Se obțin 4-5 tone/ha și kilogramul se vinde cu 35-40 de lei Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători Urări de Paşte 2024. Felicitări şi mesaje frumoase de Învierea Domnului

    Ultimele știri

    Depozitarea în silobag – prețul calculat per tona de cereale Nina Horvath, fermieră: Prima decizie pentru un crescător de Angus – fac producție sau reproducție? Nou val de ploi torențiale și grindină. Județele sub alertă de inundații