• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Usturoiul a răsărit toamna. Cauze, soluții

    Violina Gorcinschi -

    Usturoiul a încolțit toamna și a răsărit înainte de venirea iernii. O problemă cu care se confruntă unii cultivatori și pentru care există și soluții, dar și măsuri de prevenire.

    Usturoiul plantat toamna riscă să încolțească mult mai devreme față de momentul optim. Astfel, acesta necesită măsuri suplimentare de protecție iarna. Aflați din acest articol cum putem proteja usturoiul, chiar și încolțit, în timpul iernii.

    Usturoiul de toamnă este o cultură ce rezistă cu brio înghețurilor de iarnă. Cu toate acestea, dacă încolțește înainte momentului optim, nu va rezista condițiilor unei ierni grele. În ultimii ani, răsărirea încă din toamnă a usturoiului apare din ce în ce mai des, ceea ce necesită măsuri suplimentare de protecție aplicate imediat, înainte de sosirea gerului.

    rasaduri de usturoi
    De ce încolțește usturoiul de toamnă prea devreme (foto: xochristine.com)

    De ce răsare usturoiul toamna. Cauze

    Cauza pentru care usturoiul răsare de toamna, înainte de venirea iernii este de obicei vremea neobișnuit de caldă din sezonul de toamnă. Când temperaturile calde persistă și, dacă există și umiditate, cățeii încolțesc și firișoarele de usturoi se ițesc din pămân.

    Cel mai bine ar fi ca usturoiul să fie plantat înainte de venirea iernii, dar și să aibă timp să-și dezvolte rădăcinile, iernând în această formă. Ultimele câteva ierni se deosebesc prin temperaturi ridicate anormal de prelungite, care servesc ca un impuls pentru vegetația plantelor. Unele culturi reușesc nu numai să-și dezvolte rădăcinile, ci și să încolțească. Ca exemplu, același proces poate avea loc și la unele plante cu bulbi, inclusiv flori, ceapă sau usturoi.

    Citiți și: Trei secrete pentru căpățâni mai mari la usturoiul de grădină!

    Pentru a evita astfel de situații pe viitor, culturile de toamnă se plantează luând în considerare prognoza meteo pe termen lung, nu doar tehnologia agricolă convențională (chiar și aici poate fi greu de ghicit momentul optim). În același timp, apariția prematură a firelor de usturoi nu este, în sine, periculoasă și poate fi ușor corectată.

    Dacă frunzele răsărite de usturoi nu depășesc înălțimea de 10 cm, problema nu este una majoră. Mai mult, rebuie să rețineți că și dacă unii din bulbi mor, după trecerea iernii, se poate planta usturoi de primăvară în locul respectiv.

    usturoi crescut in zapada
    Protecția usturoiului de toamnă (foto: laidbackgardener.org)

    Ce facem cu usturoiul care încolțește toamna

    Pentru a preveni răsărirea și dezvoltarea usturoiului înainte de venirea iernii, se poate lua măsura acoperirii culturii cu un strat protector. Usturoiul de toamnă se acoperă cu orice material pentru protecție: fân, paie, gunoi de grajd, frunze, mușchi, chiar și plante uscate din grădină. Pentru siguranță, se aplică un strat de mulci cu o grosime de 10-15 cm. Dacă va ninge, se creează un strat de protecție suplimentar pentru cultura de toamnă.

    Citiți și: Plantarea usturoiului de toamnă. Cum poți avea distanțe perfecte la semănat!

    Dacă mulciul este ușor, acesta poate fi protejat de vânt cu folie, agrotextil sau carton. Cel mai important lucru este ca acestea să fie fixate bine la marginea parcelei, folosind scânduri, de exemplu.

    Pentru a preveni germinarea, se recomandă plantarea cățeilor de usturoi la o adâncime de 10 cm, iar bulbii întregi, cu 4-5 căței mari, – la 15 cm.

    Chiar dacă, din cauza toamnelor tot mai lungi, ați fi tentați să semănați usturoiul în primăvara, avantajele usturoiului de toamnă sunt mai mari.


    Te-ar mai putea interesa

    Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură