Plantarea usturoiului primăvara – tehnologia completă
Violina Gorcinschi -Plantare usturoi primăvara. Când și cum se plantează usturoiul de primăvară, care sunt recomandările pentru a cultiva usturoi la începutul anului, sunt informații pe care le veți găsi în acest articol.
- Diferența din usturoiul de toamnă și cel de primăvară;
- Cultivarea usturoi primăvara – avantaje;
- Când se plantează usturoiul de primăvară;
- Usturoi de primăvară – unde se seamănă, pregătirea solului;
- Usturoi de primăvară – pregătirea cățeilor pentru semănat;
- Cum se plantează usturoi primăvara;
- Usturoi de primăvară – îngrijirea culturii;
- Usturoi de primăvară – necesar de apă, irigare culturii;
- Tratamente la cultura de usturoi de primăvară;
- Când se recoltează usturoiul de primăvară;
Diferența din usturoiul de toamnă și cel de primăvară
Usturoiul se plantează de obicei toamna, dar sunt și cultivatori care aleg plantarea de primăvară pentru usturoi. Când se seamănă la după ieșirea din iarnă, se aleg soiuri cu o perioadă de vegetație mai scurtă.
Dacă ne referim la diferența între usturoiul de toamnă și cel de primăvară, cele două tipuri sunt ușor de recunoscut. În cazul usturoiului de iarnă – cel pus în pământ toamna, căpățâna este formată din căței mari, acoperiți cu o coajă roz-violet, adunați în jurul unei tulpini comune. La usturoiul semănat primăvara nu vom avea tulpină (cu excepția soiului Gulliver) și se vor forma 10-30 de căței mici, dispuși pe mai multe rânduri, ceea ce îl face mai ușor de curățat.
Cultivarea usturoi primăvara – avantaje
Usturoiul de primăvară este preferat de micii cultivatori și de cei care cultivă pentru propriul consum. Usturoiul pus în pământ de toamna își pierde ușor suculența, se maturizează până la venirea verii, iar toamna este deja uscat.
Usturoiul de primăvară are producții mai mici, dar și o serie de avantaje. Cel mai mare avantaj este acela că își menține calitatea pentru o perioadă îndelungată, timp de 12 luni. În plus usturoiul de primăvară are un gust mai delicat, planta este mai rezistentă și, în majoritatea cazurilor, nu este atacată de dăunători, deci nu e nevoie de multe tratamente.
Când se plantează usturoiul de primăvară
Plantarea usturoiului primăvara nu este dificilă nici măcar pentru un grădinar fără experiență, dar merită să luați în considerare unele nuanțe, respectând momentul și tehnica de plantare.
Perioada de semănat la usturoi primăvara este deosebit de importantă. Trebuie ales momentul în care nu mai există pericol de îngheț.
Plantarea cățeilor de usturoi primăvara poate începe din luna martie.
Dacă vă întrebați când se seamănă usturoi primăvara, atunci luați în calcul faptul că timpul optim pentru plantare este perioada în care temperatura solului atinge 5- 10 grade Celsius. Este important să nu amânați semănatul deoarece sezonul de creștere al usturoiului de primăvară este mai lung decât cel al usturoiului de iarnă (90-100 de zile față de 75-90).
Cantitatea de sămânță necesară pentru plantarea usturoiului de primăvară este de circa 500-600 kg de căței la hectar.
Usturoi de primăvară – unde se seamănă, pregătirea solului
Locul de plantare a usturoiului de primăvară trebuie să fie expus luminii solare, ferit de curenții de aer, de preferință pe un deal. Solul ideal este unul ușor argilos, cu aciditate neutră (pH de aproximativ 6,5 – 7). În cazul acidității crescute, este nevoie de un amendament pe bază de calciu (var), iar dacă solul este mai alcalin, adăugați cenușă.
Rotația culturilor la usturoiul de primăvară este și ea extrem de importantă. Nu plantați usturoi în locurile unde au fost cultivate, în sezonul anterior, roșii sau cartofii. Aceste plante au boli și dăunători comuni, astfel că riscul atacurilor crește. De asemenea, trebuie să se evite cultivarea usturoiului, pentru 3-4 ani, în zonele unde au crescut legumele bulboase.
Leguminoasele, varza, castraveții, pepenii și muștarul sunt fi buni predecesori.
Dacă solul nu a fost fertilizat de toamna, pentru plantarea usturoiului de primăvară se aplică îngrășăminte la săparea atentă a solului, cu câteva săptămâni înainte de plantare. Se recomandă administrarea unei găleți de humus pe 1 metru pătrat. Cu o zi înainte de plantare, puteți slăbi din nou solul. Acest lucru ajută sistemul radicular al usturoiului să absoarbă mai multă apă.
Usturoi de primăvară – pregătirea cățeilor pentru semănat
Usturoiul se reproduce vegetativ – cu căței sau bulbi. Dacă intenționați să cumpărați materialul săditor din comerț, nu uitați să întrebați dacă soiurile de usturoi pe care le-ați ales sunt potrivite pentru regiunea în care doriți să plantați. Altfel, riscați să obțineți recolte mici sau să nu aveți deloc producție.
Ager este un soi autohton, ideal pentru cultivarea usturoiului de primăvară. Este foarte popular în România, având producții de 7-8 tone la hectar.
Înainte de plantare, selectați materialul săditor – separați cu grijă cățeii și selectați-i pe cei mai mari și mai sănătoși, fără coajă deteriorată.
Înfășurați sămânța de usturoi într-o cârpă umedă și puneți-o timp de o săptămână într-un loc răcoros, de preferință pe rafturile inferioare ale frigiderului – în acest fel, veți grăbi procesul de germinare.
Înainte de plantare, semințele sunt scoase și apoi înmuiate în apă caldă timp de cel mult 12 ore. În plus, le puteți trata cu un stimulent de creștere sau soluție de permanganat de potasiu.
Cum se plantează usturoi primăvara
Plantarea usturoiului primăvara se face în pământ bine umezit și afânat, în șanțuri dinainte pregptite. Dacă solul nu este suficient de afânat, mai întâi poate fi turnat un amestec de nisip și cenușă la fundul săpăturii.
Adâncimea de semănat la usturoiul de primăvară este de 3-4 centimetri.
Ca distanțe de semănat, la usturoi de primăvară se merge pe o distanță de 5-6 cm între plante pe rând și o distanță de 15-20 cm, chiar 25 cm între rânduri.
Cățeii de usturoi de seamănă cu capul sau mustățile în jos.
Nu este necesar să presați cățeii de usturoi în pământ și nici să acoperiți culturile, usturoiul fiind o cultură destul de rezistentă la frig.
În schimb este nevoie de mulcirea culturii de usturoi cu un strat de paie parțial descompus, așchii de lemn, rumeguș sau turbă uscată zdrobită, de 7-10 cm grosime. Mulciul va ajuta la crearea condițiilor favorabile pentru creșterea și dezvoltarea culturii, reținerea umidității în sol, împiedicarea creșterii buruienilor, izolarea solului în caz de înghețuri neprevăzute în nopțile de primăvară și prevenirea crăpării și uscării pământului în căldura verii.
Răsărirea usturoiului plantat primăvara – lăstarii de usturoi de primăvară apar, de obicei, în a doua săptămână după plantare. Pentru dezvoltarea normală a sistemului radicular al plantelor, în această perioadă, este necesar să se mențină o umiditatea moderată a solului.
Usturoi de primăvară – îngrijirea culturii
După apariția primilor lăstari, usturoiul de poate fertiliza cu îngrășăminte pe bază de azot – soluție de sulfat de amoniu sau soluție de uree (1 lingură de îngrășământ la 10 litri de apă).
În timpul sezonului de vegetație, usturoiul de primăvară trebuie fertilizat de cel puțin două ori. A doua fertilizare se efectuează la aproximativ 2-3 săptămâni după prima.
În timpul formării căpățânilor, fertilizați usturoiul de primăvară cu îngrășământ cu fosfor, care îi accelerează dezvoltarea. De exemplu, aplicați superfosfat la o rată de 40 g de îngrășământ la 10 litri de apă. De asemenea, este bine să folosiți un amestec complex de fosfor și potasiu.
Citiți și: Tăierea săgeților de usturoi. Când și cum se taie tulpinile florale la usturoi
Usturoi de primăvară – necesar de apă, irigare culturii
Necesarul de apă este ridicat la usturoiul de primăvară. Este nevoie de irigare sau udare a culturii de usturoi toată primăvara și vara.
Usturoiul nu se udă cu apă rece, iar udarea se face atunci când soarele nu este activ (seara sau dimineața foarte devreme). Lipsa de apă la usturoiul de primăvară se vede prin îngălbenirea usturoiului și uscarea vârfurilor frunzelor.
Îngrijirea usturoiului de primăvară include combaterea buruienilor, slăbirea solului dintre rânduri și mulcirea. Nu aplicați mulci în perioadele ploioase, perioadă în care acesta ar trebui, dimpotrivă, îndepărtat. Mulciul poate dăuna în acest caz pentru că va contribui la dezvoltarea bolilor bacteriene și fungice.
Citiți și: Legarea usturoiului – beneficii. Când și cum se înnoadă frunzele la usturoi
Tratamente la cultura de usturoi de primăvară
Aplicarea măsurilor de protecție împotriva bolilor și dăunătorilor se efectuează după necesitate. În cazurile bune, plantele eliberează fitoncide care le fac rezistente la atacuri. Totuși, ar trebui să monitorizați cultura – usturoiul poate fi atacat de fuzarioză, mană și putregai. Plantarea gălbenelelor sau a morcovilor lângă usturoi poate ajuta împotriva bolilor.
În ceea ce privește insectele dăunătoare, usturoiul este afectat de aceleași care atacă ceapa (trips, nematode, musca de ceapă etc) – puteți să scăpați de acestea prin metodele cunoscute de combatere.
Când se recoltează usturoiul de primăvară
Recoltarea usturoiului de primăvară se începe atunci când frunzele se îngălbenesc și se usucă, tulpina plantei se înmoaie, iar bulbii ajung la maturitate. Perioada de recoltare la usturoiul semănat primăvara este în perioada iulie-august.
În a doua jumătate a sezonului de vegetație, udarea usturoiului este redusă complet și, cu câteva săptămâni înainte de recoltare, este oprită complet, astfel încât capetele să se usuce înainte de această procedură.
Bulbii de usturoi trebuie săpați pe vreme uscată, cu grijă, scuturați de sol, lăsați să se usuce câteva ore chiar pe pământ și apoi, la fel de atent (toate șocurile mecanice și deteriorarea reduc foarte mult calitatea de păstrare a capetelor), transferați într-un loc uscat, ventilat, unde păstrează pentru depozitarea ulterioară.