• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Limitarea plăților în numerar blochează piața terenurilor agricole! Apelul unui cunoscut fermier!

    Angelica Lefter -

    Limitarea tranzacțiilor cu bani cash este o problemă pentru fermieri, acolo unde, în general, activează și producători mai în vârstă sau unde vânzările se efectuează între oameni simpli, mulți dintre ei neavând un cont la bancă. Agricultorii spun că această măsură nu le vine deloc în ajutor, mai mult încurajează băncile să facă profit pe spatele lor.

    Măsura pe care prim-ministrul Marcel Ciolacu o vede ca pe una necesară pentru lupta împotriva evaziunii fiscale, îi nemulțumește pe fermieri. Ei spun că deseori sunt nevoiți să lucreze cu persoane mai în vârstă, cumpără terenuri de la oameni simpli care au, poate, peste 80 de ani, dar care nu dețin un cont la bancă și nu știu să gestioneze un astfel de cont. La fel se întâmplă și cu contractele de arendă, care vor fi mai greu de făcut dacă persoanei ce deține terenul i se cere și cont în bancă.

    Citiți și: Premierul Ciolacu: Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash!

    Valentin Popa

    Bătrânii care arendează sau vând terenuri ori animale nu vor să facă tranzacții prin bănci

    Fermierul Valentin Popa, Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că mulți dintre cei care dețin terenuri sunt persoane în vârstă care nu știu să folosească aplicațiile de pe un telefon mobil performant, deci nu știu să-și deschidă și să gestioneze un cont. Dacă aceste persoane vor să vândă un teren, în general solicită bani numerar pentru diverse probleme de sănătate și este absurd ca fermierul cumpărător să-l oblige să facă tranzacția prin bancă.

    ”Modificările acestea afectează fermierii, în primul rând și cred că este cel mai grav ca tu să nu gândești, în momentul în care scoți o măsură, cel puțin la modificarea Codului Fiscal, și eu l-aș întreba pe domnul Ciolacu: Dacă Tușa Ioana.., orice femeie mai în vârstă, are 80 de ani, e lucidă la minte și vrea să vândă, are 1 hectar, 2 hectare și cere 50.000 de lei și nu are cont, ce faci? O duci la bancă să-i faci cont, ea nu știe să folosească un telefon mobil performant. În general banca îți cere să ai aplicație pe telefon, altfel nu îți face. Mie mi s-a întâmplat să merg cu cineva să cumpăr un teren și trebuia să-și facă un cont, când m-am dus la bancă, femeia respectivă deși nu avea mai mult de 65 de ani, nu știa să folosească telefonul mobil, aplicațiile. Avea un telefon bun, dar nu știa să folosească aplicațiile, a trebuit să merg cu ea la un CEC Bank să-i fac cont care să nu necesite utilizarea unui telefon performant”, a dat exemplu fermierul din județul Călărași, comuna Sohatu, Valentin Popa.

    Citiți și: Noi reguli pentru numerar. Suma maximă pe care o poți plăti sau încasa cash pe zi

    Agricultorul Valentin Popa este de părere că aceste măsuri ar fi fost necesare de mai mult timp, însă pentru marile companii, multinaționale și nu pentru oamenii care trăiesc de pe o zi pe alta, care acum vor fi nevoiți să plătească comisioane la bănci pentru un cont pe care nu și-l doresc și care nu le este necesar.

    ”Mai mult decât atât, aceste modificări susțin că nu poți să faci plăți eșalonate față de o persoană. Atunci ce facem noi ca fermieri? Poate mătușa vrea să vândă un teren că are o problemă medicală sau copiii ei, nepoții? Asta este problema, că nu gândesc că aceste modificări îl afectează pe cel care produce hrană în țara asta. Despre asta este vorba. Aceste modificări trebuiau să vină mai de mult, dar pentru multinaționale, pentru bănci care ne suprataxează. Și mai este o mare problemă: De ce să plătesc comision la bancă pentru că îmi vând bunul meu personal? Trebuie să faci rulajul prin bancă și de ce fermierul să plătească comision la bancă? De ce punem noi oamenii care trăiesc de azi pe mâine, să plătească comisioane la bănci, că vrea domnul premier?”, a întrebat retoric fermierul.

    Evaziunile fiscale nu se fac la fermieri, iar băncile nu sprijină agricultorii

    În opinia lui Valentin Popa, cei care fac marea evaziune fiscală nu sunt fermierii, în breasla acestora astfel de cazuri fiind izolate. Agricultorul călărășean consideră că băncile nu ajută fermierii, ci încearcă de fiecare dată să obțină de la ei comisioane cât mai mari, indiferent de anii grei agricoli cu care se confruntă uneori.

    Noi de ani de zile ”facem oameni” băncile pentru că dacă ne uităm la tranzacțiile pe care le facem prin bănci, ei doar stau și le intră banii. Noi muncim de dimineața până seara și plătim comision. Eu sunt de acord, dar evaziunile fiscale nu se fac la fermieri, atenție! Poate în alte domenii, dar nu la fermieri. Facem excepție, poate că 1% nu sunt foarte serioși, dar 99% dintre fermierii din țară nu fac evaziune, ei plătesc comisioane și paracomisioane la bănci! Păi, a venit vreodată banca să mă ajute cu vreo dobândă rezonabilă și care în perioada critică, cum este 2023, când o ducem foarte greu, să ne eșaloneze datoriile? Eu am cerut eșalonare pe un an de zile la niște rate și mi s-a spus nu. De ce? Pentru că ei vor să te prindă în perioada critică, iar tu în loc de 1 leu, să plătești 3 lei”, a spus Valentin Popa pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Valentin Popa: ”Această măsură reprezintă un atentat la siguranța alimentară a românilor!”

    Fermierul călărășean a oferit și soluția pentru această problemă creată de guvernanți: să poți face plăți în fața notarului de până la 50.000 de lei. Totodată a menționat că aplicarea unor asemenea măsuri restrictive pentru tranzacțiile cash reprezintă un atentat la siguranța alimentară a românilor.

    ”Tocmai asta nu îmi place, mă deranjează, cum îi pui tu pe oamenii bătrâni să facă conturi! Tatăl meu nu are cont, daca vrea să își vândă casa trebuie să-și facă un cont, e prea bătrân acum să știe să gestioneze un cont. Și cu arendarea, noi le cerem deja oamenilor pentru contractul de arendare să ateste că este moștenitor și le aduc greu, trebuie să le explici de ce trebuie, dar să îi mai duci la bănci să le faci conturi, vor crede că ai alt interes că vrei să faci altceva! Sunt greu de convins oamenii care au trecut de exemplu de 60 de ani. Soluția este că trebuie să rămână ca până acum, să poți să faci plăți în fața notarului de până la 10.000 de euro, adică 50.000 de lei și dacă este a doua zi, a treia zi, să poți să faci alt contract dacă suma este mai mare de 10.000 de lei. Dacă un om în zona de munte deține 10 vaci și vrea să vândă 3 vaci și mai are niște bani deoparte și vrea să cumpere un teren, el trebuie să dea socoteală domnului premier că trebuie să vândă vaca aia, îi trebuie un cont? Este strigător la cer, adică este un atentat la siguranța alimentară a românilor! Asta înseamnă că noi susținem băncile ca ele să trăiască și nouă să ne dea dobândă cu 15-20%, trăind din comisioanele noastre, asta este o mare nenorocire față de fermierii români!”, a punctat fermierul Valentin Popa.


    Te-ar mai putea interesa

    Micul fermier care vinde porcul de Crăciun în viu cu 52 de lei kilogramul! O celebră fabrică de tractoare a fost cumpărată de un afacerist din Ucraina Programul Rabla pentru Tractoare, lansare. Se dublează sumele pentru fermieri

    Ultimele știri

     Dăunătorii sunt activi chiar și la temperaturi scăzute. Protejează-ți culturile cu Biatox! Avans APIA 2024. Sumele transferate până astăzi în conturile fermierilor Asociația AGRICOLA i-a premiat pe liceenii aspiranți-Chef