• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Muștarul Alex și mazărea Frosen de la ITC Seeds aduc recolte bogate și sol sănătos

    Adrian Radu -

    În ferma ITC Seeds din Popești Leordeni, județul Ilfov, loturile semincere pentru muștar și mazăre au o importanță aparte. Campania de vânzări de toamnă este pregătită cu atenție. Beatrice Tavares, administratorul ITC Seeds, a vorbit despre beneficiile pe care le aduce fermierilor această genetică dezvoltată de companie.

    Cu o experiență de peste 33 de ani în cultivarea muștarului, ITC Seeds a dezvoltat soiul Alex cu grijă și pasiune. Inițial destinat exportului, muștarul Alex a cucerit inimile fermierilor din România și s-a dovedit a fi o alegere ideală pentru înverzire în țări precum Franța, Germania, Italia, Austria, Belgia și Olanda.

    Muștarul Alex se remarcă prin faptul că este un muștar antinematodic de clasă 2, capabil să elimine între 70% și 90% din nematozii prezenți în sol. Această proprietate îl face deosebit de eficient pentru culturile de cartofi sau sfeclă de zahăr, contribuind la obținerea unor culturi sănătoase și protejate. De asemenea, muștarul lasă în sol azot, îmbunătățind astfel fertilitatea acestuia și pregătind terenul pentru culturile viitoare.

    ”Soiul Alex este un soi tardiv, cu o perioadă lungă de vegetație, astfel, el nu va intra la perioada de înflorire sau chiar fructificare pe timpul toamnei. Un avantaj suplimentar față de alte culturi de acoperire este faptul că muștarul îngheață la temperaturi de -4, -5 grade.  Asta înseamnă că fermierul nu va fi nevoit să facă o lucrare de distrugere a vegetației, a covorului vegetal”, a explicat Beatrice Tavares.

    Un alt avantaj al muștarului Alex este acela că poate fi utilizat în diferite moduri: cultură principală, element în cultura secundară sau cultură de acoperire sau înverzire, adaptându-se nevoilor fermierilor. Prin utilizarea muștarului în această ultimă variantă, agricultorii au beneficiat de un sol sănătos și fertilizat. Asta a dus la recolte sporite și economii semnificative în ceea ce privește costurile de semănat.

    ”Fermierii care au folosit muștarul în cultură principală, adică semănat primăvara devreme și recoltat în luna iulie, au raportat că la următoarea cultură, de obicei păioase, au un câștig de minimum 500 kg / ha. Asta arată că muștarul ajută la fertilizarea solului și este foarte bun în rotația culturilor”, a mai precizat administratorul ITC Seeds.

    Mazărea Frosen, un atu pentru fermierii din România

    O altă cultură de succes dezvoltată de ITC Seeds este mazărea Frosen. Este rezistentă la secetă și la temperaturi scăzute. ”Principala temere a fermierului care nu a mai cultivat până acum mazărea de toamnă este <<Oare rezistă peste iarnă?>>. Da, întrucât mazărea Frosen are rezistență de până la -18 grade Celsius, fără să fie acoperită de zăpadă. Este cultivată cu succes în toate zonele din România, inclusiv în județe precum Satu Mare și Maramureș”, a explicat Beatrice Tavares.

    Epoca optimă de semănat pentru mazărea de toamnă Frosen începe de la sfârșitul lunii octombrie până la începutul lunii decembrie, iar perioada de recoltare este în luna iunie, fiind potrivită chiar și cu cultura de orzoaică de toamnă sau alte culturi de primăvară.

    Rezistentă la secetă și scuturare, cu un conținut ridicat de proteină și producții impresionante de peste 5 tone / ha, mazărea Frosen este o alegere excelentă pentru a încheia cu succes campania agricolă. Chiar și în anii secetoși, s-au obținut 3.5 tone / ha.

    Utilizarea mazării Frosen în rotația culturilor aduce multiple avantaje. Fermierii pot obține un câștig de producție semnificativ la următoarea cultură, datorită capacitatii mazării de a fixa azotul în sol. De asemenea, mazărea Frosen ajută la respectarea procentului de fixatoare de azot propus de APIA, ceea ce poate aduce un venit suplimentar pe hectar. În plus, nu are nevoie de îngrășăminte cu azot, iar tratamentele necesare sunt reprezentate de un erbicid, un fungicid și două insecticide.

    Detalii suplimentare despre soiul de muștar Alex, mazărea Frosen, dar și despre alte produse ITC Seeds puteți găsi pe www.itcseeds.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!

    Ultimele știri

    Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Vești excelente pentru salariații din agricultură! Guvernul a modificat Ordonanța ”trenuleț” Subvenții APIA. Fermierii – chemați să depună deconturile pentru plățile-bonus pe cap de animal