• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agențiile din Ministerul Agriculturii care scapă de reorganizare

    Angelica Lefter -

    Forma finală pentru noua structură de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), adoptată în urma necesității unei reorganizări, este gata, a afirmat chiar secretarul de stat, Adrian Pintea, cel care coordonează grupul de lucru pentru reorganizarea MADR.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, la ediția de luni – 6 noiembrie, Adrian Pintea a vorbit detaliat despre Proiectul de reorganizare al Ministerului Agriculturii, accentuând faptul că atât angajații din instituțiile subordonate MADR cât și fermierii nu vor avea de suferit în urma schimbărilor.

    Citiți și: Reorganizare la MADR! Mai puțini șefi și mai puțină birocrație. Lista structurilor vizate!

    Adrian Pintea, MADR: Nimeni nu va rămâne fără un loc de muncă

    Secretarul de stat în MADR, Adrian Pintea, a dat asigurări că fermierii nu vor mai merge din instituție în instituție pentru a-și rezolva problemele, iar salariații nu își vor pierde locurile de muncă.

    ”Toți salariații sau fermierii trebuie să știe un lucru: pe de o parte salariații – trebuie să știe că niciunul nu va rămâne fără un loc de muncă, din actualii angajați, iar fermierii nu vor avea de suferit. Noi ne dorim, ca în multe țări ale Uniunii Europene, ca un fermier care a venit într-o instituție a Agriculturii să nu fie plimbat de pe o stradă pe alta, de la o instituție la alta, deci toate informațiile le găsești acolo și problema ta să fie rezolvată, fără să mai meargă în zece locuri”, a menționat Adrian Pintea.

    APIA, AFIR și ANIF nu vor fi afectate de restructurarea administrativă

    Conform celor spuse de Adrian Pintea la Agrostrategia, în special instituțiile care lucrează cu fonduri europene, nu vor suferi absolut nicio schimbare.

    ”Vor rămâne ca instituții de sine stătătoare să le spun așa: APIA, AFIR, pentru că sunt instituții care gestionează fondurile europene și ar fi un lucru rău din punctul meu de vedere și al Ministerului, un sistem care funcționează, fiind și în plin proces de acordare a plăților, cei de la AFIR fiind într-un plin proces de lansare a unor proiecte, noi acum să ne apucăm….ca jumătate de an să nu primească nimeni nimic. Și ANIF…restul instituțiilor publice, subordonate Ministerului Agriculturii, vor intra sub umbrela Direcțiilor Agricole Județene, la nivel local”, a menționat coordonatorul procesului de restructurare din MADR, secretarul de stat, Adrian Pintea.

    Agenția pentru Domeniile Statului va fi Direcție generală în cadrul ministerului

    Unele schimbări vor fi, totuși resimțite, astfel că ANF ar putea deveni o instituție independentă, ADS va fi o direcție generală la nivelul Ministerului Agriculturii, la fel și ANZ, a explicat Adrian Pintea.

    ”La nivel central, cum e de exemplu ADS-ul, va fi o direcție generală la nivelul Ministerului Agriculturii. La fel va fi și ANZ-ul și celelalte instituții. Zona fitosanitară, aici avem o discuție, probabil o să rămână așa cum sunt în multe state membre în care să fie cumva omologul ANSVSA-ului, astfel încât această instituție să primească o denumire, Autoritatea Română de Siguranță Fito-Veterinară a României. De ce? Pentru că sunt foarte multe deplasări, Așa cum merge Ministerul Agriculturii la DIGI Agri, la fel și ei, merg ambele instituții, atât ANSVSA-ul cât și ANF-ul, astfel încât să știm: această instituție se ocupă ”de om” și pe parte vegetală și pe parte animală, astfel încât siguranța alimentară a omului să fie asigurată. Nu se vrea unificare, ci cumva să-i pui în paralel și o pălărie deasupra, că nici să-i bulversezi, cumva structurile să se păstreze sub o umbrelă”, a punctat Adrian Pintea.

    Citiți și: Reorganizarea MADR intră în linie dreaptă. Când va fi aprobată de Guvern

    Adrian Pintea: Avem o formă finală a noii structuri 

    Pentru a realiza un proces de restructurare cât mai eficace, secretarul de stat Adrian Pintea a arătat că a coordonat grupul de lucru, fiind numit de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, special pentru această misiune.

    ”S-a format un grup de lucru și într-adevăr așa am spus, am fost desemnat de ministrul Barbu să coordonez acest grup de lucru din care face parte juridicul și Secretarul General și toți cei care avem putere de decizie, categoric sub coordonarea ministrului Barbu. Am avut întâlniri de lucru după promulgare, noi deja oricum creionasem ceva, acum fiind și formă oficială, pentru că știți că au circulat și alte variante. Asta este forma finală, lucrul important este că cele două instituții, nici APIA, nici AFIR-ul, niciun fermier nu va fi bulversat, nici funcționarii APIA, toată lumea va rămâne exact în aceeași formă cum sunt astăzi, la fel și colegii de la AFIR. Nimic nu se va schimba. Fermierul când se duce la direcțiile agricole trebuie să-și rezolve toate probleme exceptând APIA sau AFIR, aici fiind cu fonduri europene, la cele două instituții care răspund de acest lucru, iar în rest, orice fel de problemă ar avea un fermier dintr-un județ X, la Direcția Agricolă trebuie să-și găsească rezolvarea”, a spus Adrian Pintea.

    Direcțiile Agricole Județene rămân în subordinea ministerului

    Fermierii își vor putea rezolva majoritatea problemelor la Direcțiile Agricole Județene. Mai mult angajații din unele structuri ale MADR vor putea beneficia chiar de măriri de salariu, însă posturile vacante vor fi tăiate din organigramă.

    ”Direcțiile Agricole rămân în continuare în subordinea Ministerului Agriculturii și vom face, cum am eu, ca secretar de stat, coordonez toate direcțiile agricole din țara asta. Va fi o structură centrală care se va ocupa, orice problemă are Direcția Agricolă din județul X, va transmite la Central și de acolo la Secretarul de stat. Și organigrama Ministerului Agriculturii nu vrem să fie foarte stufoasă. Prin această lege, undeva peste 700 de posturi au fost vacantate, adică cele vacante au fost scoase din organigramă, au fost tăiate, să-i spunem așa, au rămas doar posturile unice și posturile de conducere și în urma organizării cu siguranță va rămâne un beneficiu din punct de vedere bugetar, dacă ne referim la bugetul țării, dar și din punct de vedere salarial, sunt unele instituții unde vor crește salariile, dar din toată creșterea care va fi, tot va fi un beneficiu pentru bugetul statului”, a declarat secretarul de stat Adrian Pintea, la Agrostrategia, emisiune ce poate fi urmărită de luni până joi, la TVR1, de la ora 10:00.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!