• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Suflat de fier la pomi – când și cum se aplică. Utilizări, concentrații

    Violina Gorcinschi -

    Sulfat de fier pentru pomi și alte plante. Când se aplică sulfat de fier la pomii fructiferi, cum se prepară tratamentul cu sulfat de fier pentru plante, dar și concentrații se folosesc la tratamentul cu sulfat de fier, vă spunem în acest articol.

    Sulfatul de fier este format din cristale mici, de culoare turcoaz, solubile în apă. În mod obișnuit, sulfatul de fier este utilizat sub formă de soluție pentru pulverizare sau intră în componența preparatului cu var pentru pomi și arbuști.

    Sulfatul de fier acționează ca un fertilizant pentru că ajută la tratarea deficiențelor de fier din sol,dar fi ca un fungicid pentru că ajută la prevenirea și combaterea bolilor fungice și la igienizarea pomilor.

    pulbere sulfat de fier
    La ce se folosește sulfatul de fier (foto: chemifloc.com)

    Ce este sulfatul de fier

    Sulfatul de fier este un compus chimic care se formează prin combinarea ionilor de fier cu ioni de sulfat. Există două tipuri principale de sulfat de fier, în funcție de valența ionului de fier:

    Ambele tipuri de sulfat de fier sunt utilizate în diverse aplicații, inclusiv în agricultură ca fertilizatori, în industrie pentru tratarea apei și în medicină veterinară. De asemenea, sulfatul ferros este folosit pentru a trata deficiențele de fier în culturile agricole și ca agent de curățare în diverse procese industriale.

    În general, sulfatul feric (III) (Fe₂(SO₄)₃) este folosit în agricultură, inclusiv pentru tratarea pomilor. Acesta furnizează fier plantelor și poate ajuta la corectarea deficiențelor de fier în sol sau la nivelul plantelor, ceea ce poate îmbunătăți sănătatea și creșterea acestora.

    Sulfatul feric este utilizat în special în situațiile în care există deficiențe de fier în sol, ceea ce poate duce la cloroză, o afecțiune în care frunzele plantelor devin galbene din cauza lipsei de fier. Tratamentul cu sulfat feric ajută la furnizarea plantelor de fier, un nutrient esențial pentru procesele lor de creștere și dezvoltare.

    Concentrații la sulfat de fier pentru pomi. În tratamentele foliare sau în sol, concentrațiile de sulfat de fier pot varia între 0,1% și 0,5%. În tratamentele foliare, de exemplu, se pot utiliza soluții mai diluate, în timp ce pentru aplicarea la sol, concentrația poate fi puțin mai mare.

    Sulfat de fier la pomi. La ce se folosește

    Suflatul de fier la pomi are mai multe întrebuințări. Tratamentele cu acest produs sunt eficiente și simplu de aplicat, ceea ce le face să fie apreciate de către toți cei care fac pomicultură și se îngrijesc de o livadă.

    Sulfatul de fier se folosește la pomi pentru:

    pom cu muschi si licheni
    Curățarea pomilor cu sulfat de fier (foto: olx.ro)

    Sulfat de fier la pomi pentru curățarea de mușchi și licheni

    Sulfatul de fier este foarte eficient la pomi pentru a scăpa de mușchi și licheni, care apar adesea pe copacii bătrâni. Tratamentul cu sulfatul de fier la arbuști fructiferi și speciile sâmburoase de pomi (cireș, vișin, prun) se aplică prin pulverizarea unei soluții în concentrație de 3% (300 g de sulfat de fier la 10 litri de apă). La restul pomilor se aplică tratamentul cu sulfat de fier într-o concentrație mai mare, de 5%, care se prepară din 500 g de sulfat de fier la 10 litri de apă.

    Perioada în care se aplică tratamentul cu sulfat de fier contra mușchi și licheni este la începutul primăverii sau toamnei, după căderea frunzelor. De regulă, sunt suficiente două tratamente la un interval de două săptămâni. După aceasta, mușchii și lichenii mor și cad singuri de pe scoarță.

    Sulfat de fier pentru combaterea bolilor și dezinfectarea pomilor

    Sulfatul de fier este un bun fungicid și dezinfectant pentru pomi. Pentru a combate bolile fungice, tratamentul cu sulfat de fier se aplică într-o concentrație mai slabă, de 0,3%: 30 g de substanță la 10 litri de apă. Îmbăierea prin stropire a pomilor se face de 2-3 ori, o distanță de 5-7 zile între tratamente.

    La dezinfectarea rănilor, fisurilor, golurilor, se diluează 100 g de sulfat de fier în 10 litri de apă, adică avem o concentrație de 1%. Soluția rezultată este utilizată pentru a trata țesuturile deteriorate ale pomilor.

    o persoana care da cu spray niste pomi
    Cum se folosește sulfatul de fier (foto: sunnysidenursery.net)

    Sulfat de fier – rețetă tratamente. Preparare, concentrații

    Sulfatul de fier este o substanță care trebuie folosită cu mare atenție. Pentru a asigura siguranța oamenilor, dar și a plantelor, se recomandă respectarea următoarelor reguli:

    1.  La tratamentele cu sulfat de fier la pomi se urmăresc cu atenție concentrațiile de soluție recomandate în instrucțiuni. Soluțiile cu concentrație de 5-7% pot fi folosite doar primăvara (înainte de deschiderea mugurilor) sau toamna, când plantele nu mai au frunze. În timpul sezonului de vegetație, sunt indicate concentrațiile mai slabe, de 0,1-1%.
    2. Sulfatul de fier se diluează în recipiente de sticlă sau de plastic, niciodată de metal.
    3. În tot procesul în care se lucrează cu suflat de fier se poartă mănuși.
    4. Dacă sulfatul de fier vă intră în ochi, trebuie să vă spălați cu multă apă curată.
    5. Atenție la zona în care se pulverizează! Dacă sulfatul de fier ajunge pe frunze și pe butașii verzi poate provoca arsuri.


    Te-ar mai putea interesa

    Permisele pentru tractoare – lege nouă. A apărut un nou tip de permis pentru tractoriști Amnistie fiscală pentru fermieri. Datorii șterse de la ANAF și primării! ”Telenovela” banilor dați liderilor ciobanilor de către un cunoscut exportator de ovine

    Ultimele știri

    Pesta oilor bate în retragere. Document obligatoriu pentru scoaterea animalelor din fermă Ministrul Barbu negociază simplificarea subvențiilor pentru fermierii români România, cel mai mare exportator de grâu și orz din UE. Prețurile cerealelor, la zi