• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asigurare obligatorie pentru locuință – noi prețuri. Cât costă azi o poliță PAD

    Oana Timar -

    Asigurare obligatorie pentru locuințe – noi prețuri în vigoare de ieri, sâmbătă, 11 noiembrie. O lege adoptată în primăvară prevede majorarea prețurilor pentru asigurarea obligatorie pentru locuințe – polița PAD.

    Legea 115/2023 a fost publicată pe 11 mai și a intrat în vigoare sâmbătă, 11 noiembrie, cu majorări de prețuri pentru asigurarea obligatorie pentru locuințe – polița PAD. O primă schimbare adusă de noul act normativ este creșterea primei de asigurare la 130 de lei. Totodată, clădirile cu bulină roșie pot fi asigurate facultativ, iar asigurarea obligatorie poate fi făcută și pe mai mulți ani.

    Asigurare obligatorie locuințe – noi prețuri (foto: storia.ro)

    Cât costă o asigurare de locuință – lege în vigoare

    Asigurare obligatorie locuință – preț. Până acum, prima de asigurare ce trebuie plătită pentru încheierea unei polițe PAD era exprimată în euro, iar pentru asigurarea locuințelor situate în imobile cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră ori cărămidă arsă înainte prima era de 20 de euro (circa 100 de lei). Legea nr. 115/2023 stabilește această primă la 130 de lei, adică cu o majorare de circa 30 de lei.

    Pe de altă parte, pentru asigurarea locuințelor cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/ sau chimic (întâlnite, de cele mai multe ori, în mediul rural), primele rămân cam la același nivel. Mai exact, ele sunt 50 de lei – față de 10 euro (aproximativ 50 de lei).

    De asemenea, sumele asigurate sunt exprimate tot în lei, nu în euro, ca până acum – 50.000 de lei, față de 10.000 de euro, respectiv 100.000 de lei, față de 20.000 de euro (tot în funcție de materialele din care este făcută locuința).

    Citiți și: Primăriile ar putea fi obligate să le răspundă fermierilor în maxim 10 zile

    Astfel, noua lege prevede că următoarele modificări:
    Art. 5. –
    (1) Pentru contractele anuale, suma asigurată care se acordă în temeiul prezentei legi, denumită în continuare sumă asigurată obligatoriu, este:
    a) 100.000 lei, pentru fiecare locuinţă de tip A;
    b) 50.000 lei, pentru fiecare locuinţă de tip B.
    (2) Primele anuale cuvenite pentru sumele asigurate prevăzute la alin. (1), denumite în continuare prime obligatorii, sunt următoarele:
    a) 130 lei, pentru suma prevăzută la alin. (1) lit. a);
    b) 50 lei, pentru suma prevăzută la alin. (1) lit. b)”.

    Asigurare facultativă pentru clădirile încadrate în clasa I de risc seismic

    Apoi, pentru clădirile încadrate în clasa I de risc seismic, legea prevede că, din noiembrie 2023, poate fi încheiată o asigurare facultativă. În mod obișnuit, asigurarea facultativă se putea încheia până acum numai dacă exista deja o asigurare obligatorie, însă clădirile cu risc seismic mare nu puteau fi acoperite de polița PAD înainte de a fi consolidate.

    Citiți și: Succesiune: moștenitori, termene, acte necesare, costuri

    De asemenea, în cazul unor dezastre naturale, conform noii legii, ”statul îşi rezervă dreptul de a nu acorda despăgubiri proprietarilor de locuinţe avariate prin dezastre naturale, atunci când locuinţele nu sunt asigurate printr-un contract PAD”.

    Asigurare pentru locuințe – perioade, plată anuală a primei de asigurare

    Asigurare obligatorie locuință – preț, perioadă. Asigurarea obligatorie se va putea emite și pentru perioade mai lungi de un an, în condițiile stabilite între asigurător și asigurat, dar numai în multiplu de 12 luni. Din moment ce nu este trecut un termen maxim, rezultă că locuințele pot fi asigurate și pe cinci sau zece ani, de exemplu, cu plata anuală a primei de asigurare.

    Pentru a stimula punerea în aplicare a sancțiunilor, amenzile contravenționale pentru neasigurarea locuințelor se vor duce integral la bugetul autorităților locale din localitatea de domiciliu a contravenientului.

    Potrivit Legii 260/2008, persoanele fizice și juridice riscă să fie amendate cu sume cuprinse în 100 și 500 de lei pentru lipsa poliței PAD. Printr-un proiect de lege înregistrat la Senat în 2017, parlamentarii propun ca și furtunile să apară pe lista dezastrelor acoperite de asigurarea obligatorie. Acum, prin PAD, locuințele sunt asigurate împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, potrivit Avocatnet.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă