• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plante capcană și benzi înierbate – mijloace de sporire a gradului de reziliență în culturile ecologice

    Oana Timar -

    Folosirea plantelor companion reprezinta o strategie bine-cunoscută de a gestiona insectele dăunătoare și de a sprijini o populație de pradatori naturali prin diversificarea vegetației. Cooperativa Agricola Rodagria Produce din sat Ogoru, județul Călărași, reprezentată prin Bogdan Mihalcea, este partener în proiectul ResBerry și contribuie la testarea eficienței unor verigi tehnologice inovative menite să sporească biodiversitatea supra și subterană în culturile de zmeur și căpșun în sistem ecologic, în scopul dezvoltării unor sisteme de cultură cu reziliență crescută în fața bolilor și dăunătorilor.

    Proiectul de cercetare ResBerry ”Obținerea unor culturi ecologice reziliente de arbuști fructiferi prin aplicarea unor strategii inovative de management și creșterea biodiversității“ este un proiect derulat la nivel european, de tip ERA-NET, fiind finanțat de Comisia Europeană prin programul CORE Organic Cofund 2021.

    Proiectul se derulează în perioada noiembrie 2021- octombrie 2024 și este coordonat de Universitatea Hochschule Geisenheim din Germania, în parteneriat cu Universitatea de Științe Agronomice şi Medicină Veterinară din București, University of Copenhagen (UCPH) din Danemarca, National School of Agriculture in Meknès (ENAM) și Faculty of Sciences Moulay Ismail University (UMI) din Maroc, Research Institute of Horticulture – National Research Institute (INHORT) din Polonia și Cooperativa Agricolă Rodagria Produce din România.

    Infrastructura de cultură

    Cooperativa Rodagria are misiunea de a promova și asigura vânzarea producției romanești de fructe proaspete (căpșuni, cireșe, zmeură, mure) și produsele procesate din acestea. Astfel, activitatea cooperativei se axează pe 3 direcții principale: logistica – atât la nivel de colectare, condiționare cât și aprovizionarea clienților cu produse proaspete; marketing și vânzare – promovarea produselor, dezvoltarea unei identități proprii; procesare – valorificarea produselor derivate din produsele primare, investiția în unități de producție post-recoltă.

    În cadrul proiectului ResBerry, pentru realizarea testelor experimentatele, s-a alocat o suprafața de 560 mp cultura de zmeură și 1040 mp în ferma I.I. Mihalcea Bogdan, membră a cooperativei Rodagria. Ferma deține culturi de zmeură, căpșuni în spații protejate (macrotunele) pe o suprafață de 3,2 ha, cireși în sistem superintensiv, cultură mare circa 23 ha, culturi experimentale de mur, cais, păr, nectarin, prun.

    Culturile de zmeură și căpșuni beneficiază de instalații moderne de irigații prin picurare, stație meteo, stație de tratare și fertilizare ce permite administrarea de rețete multiple de fertilizare. Apa provine de la 2 foraje de mare adâncime cu un debit total de 60 m3/h. pH-ul apei este corectat înainte de irigare cu ajutorul unui modul de tratare apa de la Priva, Olanda. Macrotunelele au o înălțime de 4.70-5m și o deschidere de 8 m, iar lungimea este între 70 și 132 m.

    Culturile de căpșuni și zmeură sunt dispuse în interior pe biloane, protejate împotriva buruienilor cu folie de mulcire. Temperatura și umiditatea sunt corectate cu ajutorul sistemului de ceață și microaspersie.

    Testarea plantelor capcană și a benzilor înierbate

    Cultivarea plantelor capcană este un de tip de strategie utilizată în mod tradițional pentru gestionarea insectelor dăunătoare prin diversificarea vegetativă utilizată pentru a atrage dăunătorii departe de culturile principale într-o perioadă critică de timp, oferindu-le o alternativă preferată de vegetație. Culturile capcană nu numai că atrag insectele pentru hrănire și depunerea larvelor, dar acționează și ca mecanism de stopare pentru orice agent patogen care poate fi un vector.

    Astfel, la Cooperativa Rodagria au fost efectuate mai multe cercetări asupra diferitelor culturi de plante capcan pentru a dezvolta strategii îmbunătățite de gestionare a dăunătorilor. Modelului experimental pentru testarea plantelor capcană și a benzilor înierbate include utilizarea de plante companion în producția culturilor ecologice de zmeur și căpșun. În scopul dezvoltării unor sisteme de cultură cu reziliență crescută în fața bolilor și dăunătorilor, au fost înființate experiențe în câmp, în care au fost utilizate plante companion sub formă de benzi înierbate (Borago officinalis L., plante perene, plante anuale), plante sanitar și acoperitori de sol (amestec de graminee, microclover).

    Acoperitor de sol cu amestec de graminee
    Acoperitor de sol cu microclover
    Benzi înierbate cu Borago officinalis L (stânga) și cu plante anuale (dreapta)
    Benzi înierbate cu plante perene

    Un avantaj al sistemului ce foloseste plantele capcană față de controlul biologic bazat pe inamicii naturali eliberați artificial ar putea fi faptul că plantele capcană reprezintă un mediu atractiv pentru inamicii naturali ce pot conserva prădătorii naturali.

    În producția ecologică, managementul dăunătorilor se bazează în primul rând pe manipularea habitatului și amenajarea tipurilor de cultura. S-a observat că folosirea mai multor specii de plante capcana duc adesea la mai puține daune de la dăunători decât folosirea unei singure specii de plante capcana. O explicație pentru aceste fapt poate fi aceea ca policulturile de plante capacana ofera o capacitate mai mare de găzduire a inamicilor naturali, complicând simultan habitatul dăunătorilor. O manipulare a habitatului prin cultivarea cu plante capcană trebuie să conducă la dezvoltarea un perimetru natural de apărare a culturii principale vizate.

    Există încă nevoie de mai multe cercetări privind plantele gazdă specifice implicate, împreună cu dăunătorii lor, culturile-capcană adecvate și inamicii lor naturali, în special interacțiunile lor între ele, pentru a îmbunătăți și implementa programe de control biologic de succes folosind sisteme de culturi-capcană. Sunt necesare, de asemenea, studii suplimentare privind aplicarea eficientă a culturilor-capcană, inclusiv modelul de cultură (de exemplu, scheme de plantare perimetrală, secvenţială, procentele totale în comparaţie cu cultura comercială, precum şi detaliile de întreţinere.

    Mai multe informații despre activitatea desfășurată în cadrul proiectului ResBerry  (Director de proiect: Bogdan Mihalcea) puteți găsi pe paginile web: https://projects.au.dk/; https://www.rodagria.com/cercetareproiect-respberry, http://www.usamv.ro/.

    „This work was supported by a grant of the Ministry of Research, Innovation and Digitization,
    CNCS/CCCDI -UEFISCDI, project number ERANET-COREORGANIC-ResBerry-1, within PNCDI III”.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă