Dumitru Gal a pornit la drum cu o dubiță împrumutată și astăzi conduce cea mai mare cooperativă de fructe de pădure din România
Daniel Befu -Cooperativa Grădina Noastră din Beiuș, județul Bihor, este lider la nivel național pe piața fructelor de pădure, o performanță ce a pornit din dorința lui Dumitru Gal de a ajuta micii producători să își vândă producția la un preț corect. În prezent, cooperativa bihoreană deține propriul centru de sortare, ambalare și depozitare, iar fructele sunt vândute în supermarketurile Carrefour în baza unui contract ferm.
În ultimii ani, numărul plantațiilor de fructe de pădure a crescut în România, însă nu toți cei care au investit într-o asemenea afacere au și reușit să facă profitul sperat. În județul Bihor, la Beiuș, succesul a peste 40 de mici producători se datorează unei cooperative fondate de Dumitru Gal, cel care a gândit întreaga strategie de promovare și vânzare a fructelor de pădure.
”Cooperativa Grădina Noastră din Beiuș are undeva la 40 de membri în acest moment și suntem tot în creștere. În acest moment din avem undeva la 60-70, peste 70 de hectare de produse, fructe de pădure, afine, zmeură, coacăze, mure, căpșuni. Suntem în plină dezvoltare și suntem furnizori pe Carrefour România. Pe parte de fructe de pădure suntem lideri de piață la nivel național cu o suprafață de peste 40 de hectare de fructe de pădure, cooperativa fiind creștere. Chiar acum avem un proiect de peste 2 milioane de euro pentru încă 15 hectare de afine, zmeură și căpșune. Pe partea de spații protejate avem patru hectare și așteptăm să ne iasă proiectul, unde o să avem cele încă 15 hectare protejate”, ne-a explicat Dumitru Gal în cadrul unui interviu realizat la sediul Coooperativei Grădina Noastră din Beiuș.
Cooperativa de astăzi a pornit cu o dubiță închiriată și încrederea unui producător de afine
Cooperativa modernă pe care am vizitat-o în județul Bihor a fost la început doar un vis. Totul a pornit de la zero, dintr-o colaborare onestă, bazată pe dorința lui Dumitru Gal de a ajuta micii producători să răzbească pe piață. În 2017, cu un spațiu și o dubiță închiriată, tânărul a încheiat prima sa colaborare.
”De mic copil am fost ciobănel, după, la 14 ani am plecat de acasă, am văzut lumea și m-am întors cu foarte multe cunoștințe și am vrut să pun bazele unei afaceri la noi în țară. Am început activitatea în 2017, am fost în chirie și cu o dubiță care nu era plătita. Am plătit-o ulterior și mi-aduc aminte foarte bine că primul furnizor de afină, domnul Nicu Vaida, mi-a dat și banii de motorină ca să am să transport marfa de la el la supermarket. Prin Binecuvântarea Lui Dumnezeu am reușit să mă dezvolt foarte mult. La început am achiziționat de la mici producători. Eu practic eram un intermediar, mergeam la ei, încărcam marfa, o împachetam, o ambalam direct la ei, o duceam la Carrefour Oradea și Carrefour Era. Pe urmă am început să livrez pe platforma din Deva și apoi pe platforma Cefin, tot Carrefour”, își amintelte tânărul care și-a dorit de la început să ajute micii producători să facă pasul următor, cel de valorificare a producției.
În 2019, Dumitru Gal s-a decis să devină fermier
De la simplu intermediar, Dumitru Gal s-a transformat în producător. Și-a dat seama că vrea să fie implicat total în agricultură, că vrea la rândul său să investească într-o plantație de fructe de pădure. Se întâmpla în 2019, într-un moment în care cererea din partea Carrefour era în creștere, așa că avea nevoie de o cantitate mai mare de fructe. ”Am achiziționat o plantație de trei hectare de afine și pe urmă am mai luat încă două hectare de afine, apoi un hectar de căpșune, un hectar de mur și tot așa”, rememorează Dumitru Gal drumul său de la intermediar la fermier.
Propria plantație de fructe de pădure a venit la pachet și cu noi provocări. Dumitru Gal a aflat repede ce înseamnă să îngrijești culturile, să cauți oameni, să lucrezi cu un tehnolog care să te ajute să obții producțiile la standardele de cantitate și de calitate pe care le dorești. ”Am reușit să găsesc pe cineva să ma ajute pe partea cu producția și în paralel cu fructele de pădure de cultură, am lucrat și cu ciuperci și fructe de pădure din flora spontană. Pe partea de ciuperci și fructe de pădure colaborez cu 14 județe din România unde avem centre de colectare. Mașinile care îmi duceau marfă la market se întorceau goale și ca să nu se întoarcă goale, le aducem prin centrele de colectare din țară unde achiziționam ciuperci și fructe de pădure din flora spontană, le aduceam la noi la firmă, le ambalam, le prelucram și le trimiteam la export. Doar pentru export sunt ciupercile și fructele de pădure din flora spontană pe care le trimitem în Italia, Austria, Germania, Franța și Spania, țări unde am găsit clienți prin intermediul a diferite prezentări și evenimente”, explică Dumitru Gal.
Producție de fructe de pădure din mai până aproape de decembrie
Producția din fermele cooperativei începe în luna mai și ține până toamna târziu, uneori aproape de decembrie, când se recoltează ultimele fructe. De această activitate a cooperativei se ocupă astăzi Gabriela Olivia Vlad. Aceasta coordonează o echipă de peste 100 de angajați care s-aun specializat în îngrijirea și recoltarea fructelor de pădure cultivate în câmp sau în solar.
”Avem foarte mulți angajați, foarte mulți zilieri care s-au întors din Italia, din Spania, care au lucrat acolo în același domeniu și s-au întors deoarece aici sunt acasă, sunt bine plătiți și sunt mai bine tratați. Noi ca echipă suntem foarte mândri, foarte bucuroși că reușim să producem aceste fructe divine, gustoase care ajung la rafturile magazinelor și chiar la dumneavoastra în casă”, spune Gabriela Olivia Vlad.
Hală de 3.000 mp pentru sortarea, ambalarea și depozitarea fructelor de pădure
Alături de Dumitru Gal, în cooperativă au venit cu timpul și alți producători din zonă. Vânzările au crescut și a fost nevoie de noi investiții pentru a răspunde cererii venite din partea retail-ului modern: fructe sortate, de calitate, ambalate cu grijă și care să aibă o trasabilitate completă.
”În urma investițiilor succesive realizate în acest timp am reușit să închidem lanțul de la producție la livrare. Avem o hală de ambalare de 3.000 metri pătrați cu camere frig și mai ales această linie de ambalare, una dintre cele mai performante linii de ambalare din Europa. Linia de ambalare am inaugurat-o acum câteva zile, după ce am testat-o câteva săptămâni. Are 69 de posturi, fiecare post are un cântar și două cod QR care ne permit să monitorizăm volumul de muncă a fiecărei persoane care lucrează la postul respectiv, cât și calitatea produsului. Dacă un lucrător, din greșeală sau neatenție, pune un fruct neconform în caserolă și căserola se întoarce de la supermarket, noi știm din care loc, de la care lucrător a plecat acea caserolă. În acest fel putem să ne dăm seama ce s-a greșit și să nu mai repetăm acea greșeală.
50% din consumul de energie, asigurat de panouri solare
Banda de lucru prin care trec fructele de pădure este la cel mai înalt nivel de performanță și include un tunel de ionizare pentru prospețime, dar și un sistem care semnalizează dacă o caserolă nu are greutatea stas.
”În depozitul de ambalare și camerele de refrigerare noi lucrăm cu foarte mult frig și asta necesită un consum foarte mare de energie electrică. De aceea am accesat și fonduri europene pentru panouri solare care mă ajută undeva la 50% din consumul de energie electrică. În acest moment avem instalat undeva la 180 de kilowați”, ne spune președintele Cooperativei Grădina Noastră din Beiuș.
Proiectele de viitor ale lui Dumitru Gal rămân la fel de ambițioase. Bihoreanul are în plan creșterea cooperativei din Beiuș pe care vrea să o transforme în cea mai importantă cooperativă din Europa în sectorul fructelor de pădure. ”Acesta este visul meu. Planul meu de viitor e să creștem cooperativa să fie una dintre cele mai importante din Europa. Pare un vis prea întrăzneț pentru un tânăr de Beiuș, dar având în vedere ce am realizat în ultimii 6 ani, nimic nu este imposibil”, ne spune Dumitru Gal.