Ministrul Florin Barbu vrea să îi scape pe fermieri de creditele ”sufocante” și de executări
Angelica Lefter -Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a dat asigurări că fermierii nu vor putea fi executați de entitățile financiare de la care au luat bani pentru a putea face mai departe agricultură în urma unor calamități naturale. Cu alte cuvinte, ministrul Agriculturii a menționat că trebuie acționat printr-un act normativ cu ajutorul căruia fermierii pot refinanța acele credite ”sufocante”.
Șeful de la Agricultură, Florin Barbu a arătat ieri, marți – 14 noiembrie, la Călărași, că există societăți care au sufocat fermierii cu credite foarte mari. Mai mult, a dat asigurări că sprijinul pentru fermieri va consta în refinanțări cu dobândă de 1,95%.
Citiți și: Guvernul va lansa Creditul Fermierilor pentru capital de lucru cu dobândă de 1,95%
Sprijinul pentru fermieri trebuie să vină imediat, reprezentând una dintre urgențele Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a mai spus ministrul Barbu, la Călărași.
”Imediat practic trebuie să acționăm printr-o forță majoră în agricultură, în zonele în care au fost probleme cu calamitățile, astfel încât pe o perioadă de 6 luni sau un an, cu un act normativ, să suspendăm partea de executare a societăților sau a acelor IFN-uri care deja au sufocat fermierii români cu datorii foarte mari. Așa cum am spus, vrem să venim până la 30% cu un credit doar cu 1,95% (n.r referitor la dobândă), prin care pot să-și refinanțeze aceste credite care sunt sufocante pentru fermierii români”, a menționat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Citiți și: S-a votat! Credite cu dobânzi reduse pentru tinerii care vor să cumpere teren agricol
Ministerul Agriculturii își dorește să iasă în sprijinul fermierilor, cu 1,95% dobândă, ROBOR-ul și toate taxele să fie achitate
Șeful MADR a mai adăugat că există deja discuții în acest sens cu Comisia Europeană și există deja semnale că fermierii vor putea fi ajutați cu dobândă de 1,95% , dar și cu ROBOR-ul și toate taxele să fie achitate de către Ministerul Agriculturii.
”Sunt sigur că în trei săptămâni încercăm să scoatem toate actele normative având o mică problemă, pentru că nu depinde de noi prelungirea cadrului Ucraina, suntem în discuții cu Comisia Europeană și pe data de 20 voi merge la Comisia Europeană. Avem promisiuni că va fi prelungit cadrul Ucraina până pe 20 iunie și automat putem să ieșim în sprijinul fermierilor, așa cum am spus cu 1,95% dobândă, iar ROBOR-ul și toate taxele să fie achitate de către Ministerul Agriculturii”, a promis ministrul Florin Barbu.