• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Grâu încolțit în noiembrie. Daniel Alexandru, ANM, dă șanse mari culturilor semănate târziu

    Oana Timar -

    Grâul a încolțit în noiembrie. Recentele ploi, deși nu în cantități mari, au reușit să aducă în sol umiditatea necesară pentru sămânța de cereale păioase de toamnă. Mai ales în sudul țării, fermierii au amânat semănatul până după mijlocul lunii octombrie, dezamăgiți de deficitul de apă din sol.

    Unul dintre fermierii care au anunțat zilele acestea încolțirea și răsărirea grâului este și Ion Olteanu. Aceasta a publicat pe contul său de Facebook mai multe imagini cu grâul care a profitat din plin de ultimele precipitații. ”După 4 luni fără strop de apă, Domnul a adus două ploițe! Domnului să mulțumim! Începutul unui drum – no till, se pare singura variantă azi, în sudul României!”, a transmis fermierul care lucrează teren în județele învecinate cu Capitala.

    Fermierul Ion Olteanu a publicat imagini cu câmpul în care grâul a încolțit aproape de intrarea în iarnă

    Toamnă cu deficit mare de ploi

    Despre fenomenul semănatului tardiv a vorbit în cadrul emisiunii AgroStrategia și Daniel Alexandru, Șeful Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie. Aceasta a menționat că toamna aceasta a venit cu temperaturi anormal de ridicate, dar și cu un mare deficit de ploi.

    ”Ceea ce a compensat puțin, dar nu integral lipsa de precipitații pentru pregătirea patului germinativ și semănat culturi cerealiere de toamnă a fost primul weekend al lunii noiembrie în care am avut cantități de precipitații pe sudul României. Ele s-au cifrat de la 15 l/mp, 20 l/mp chiar 30 de litri pe mtru pătrat, am avut niște vârfuri de 31 de litri la Slobozia, 24 de litri la Brăila, 28 de litri la Galați. De asemenea, în zona Olteniei am avut foarte multe puncte – Oltenița, Bechet, cu 30 de litri pe mp, o ploaie așezată care cel puțin pentru primii 10 cm a creat condiții bune pentru terenurile care încă nu fuseseră semănate. E adevărat că târziu, dar totuși au venit (ploi – n.r.), iar aportul de precipitații pentru perioada de semănat este de 10-15 litri pe metru pătrat pentru ca plantele să poată să germineze și să răsară”, a declarat Daniel Alexandru care a menționat că în această toamnă, precipitațiile din luna septembrie au fost cu 60% mai mici față de normalul perioadei, care era la 45-46 l/mp și s-au cifrat undva la 17 l/mp, ca medie pe țară. ”În octombrie, la fel un deficit de 55% față de normalul perioadei”, a mai punctat șeful Laboratorului de Agrometeorologie.

    Grâul începe să răsară la mijlocul lunii noiembrie

    Grâul are nevoie de zile cu temperaturi cât mai ridicate

    Daniel Alexandru a arătat că în perioada următoare vor mai exista episoade locale de precipitații, va scădea regimul termic, dar nu cât să ajungă la normalul perioadei.

    ”Partea pozitivă pe care am putea să o luăm din punct de vedere climatic pentru regiunile în care s-a semănat deja grâu – acum deja e este prea târziu să se mai încerce acest lucru, chiar dacă s-a semănat mai târziu, la finalul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie, este bine că temperaturile încă se mai mențin ridicate. Grâul, după ce sămânța este pusă în sol, pentru germinație, răsărire și apariția primului internodiu din care care apar primele două frunze, suficient pentru a intra în iarnă, are nevoie de 40 de zile sau chiar mai puține în care să se acumuleze 400-500 de unități active de temperatură. Adică tot ce înseamnă peste zero, să se acumuleze în următoarea lună. Este un obicetiv realizabil. Dacă ne situăm în continuare cu temperaturi maxime de 15 grade Celsius pe timpul zilei, atunci această sumă de grade se poate acumula în 20 de zile și grâul ar putea să parcurgă primele etape de vegetație chiar dacă suntem târziu din punct de vedere al anotimpoului. Climatic, însă, nu e târziu”, a spus Daniel Alexandru la AgroStrategia.

    Specialistul a arătat că ANM dispune de 68 de puncte unde se fac observații săptămânale fenologice pentru culturile de câmp. ”Sunt foarte mari suprafețe pe care nu s-a reușit semănatul sau suprafețe agricole care au fost semănate, dar încă nu au răsărit culturile sau, dacă au răsărit, această răsărire este neuniformă. Vorbim și despre rapiță. Sunt areale din România, din informațiile măsurate, unde s-a ajuns la 60, până la 70 de zile fără precipitații în ultimele 4 luni, ceea ce indică într-adevăr probleme mari. Chiar dacă agricultorii au semănat, vor fi probleme dacă nu vor ajunge și în acele zone, în perioada următoare, niște precipitații”, a mai spus Daniel Alexandru.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Daniel Alexandru, ANM (13.11.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!