• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Marile magazine sufocă micii fermieri. Studiu de caz: cartofii mov aduși din Belgia – la jumătate din prețul celor românești

  agrointeligenta.ro -

  Cartofii mov, așa cum sunt cunoscuți în România cartofii din soiul Vitelotte Noir, au fost anul acesta cea mai profitabilă cultură agricolă pentru micii fermieri. Astfel, chiar și cei care au lucrat 1000 sau 2000 de metri pătrați au reușit să facă profit din vânzarea cartofilor violeți, puternic promovați ca făcând parte dintre cele mai sănătoase legume din lume. Planurile micilor producători agricoli sunt însă în pericol după ce și marile magazine și-au dat seama de potențialul cartofilor mov și au început să importe masiv tuberculi de Vitelotte Noir din Belgia. Prețul cartofilor din străinătate sunt și de trei ori mai mici decât prețul mediu cu care cartofii mov sunt comercializați de producătorii români.

  Vitelotte sau Vitelotte Noir, Negresse sau Trufe de China sunt o varietate franțuzească a cunoscuților cartofi mov-violeți. Acest soi se cultivă în Europa încă din secolul XIX, fiind adus din Peru.

  Cartofii violeți sunt, potrivit unor studii recente, cea mai sănătoasă legumă din lume, având un conținut ridicat de antocianină, o substanță puternic antioxidantă, deci cu proprietăți de prevenire și combatere a cancerului. Din acest motiv, după ce presa a relatat despre beneficiile consumului de tuberculi violeți, aceștia au devenit foarte căutați și în România, unde fermierii au investit în înființarea culturilor de cartofi mov.

  Totuși, nu doar agricultorii se pare că au fost interesați de afacerea cu cartofi mov. Rețeaua Mega Image este primul loc în care reporterii Agrointeligența au remarcat apariția cartofilor mov din import. La vrac, aduși din Belgia, tuberculii de Vitelotte Noir se vând cu 7,99 de lei kilogramul. Mai mult, pe rafturi se găsesc și chipsuri din aceiași cartofi violeți, iar prețul unei pungi se apropie de 12 lei.

  VitelotteÎn același timp, producția românească de cartofi mov încearcă să țină piept acestor importuri. La târguri, în magazinele online sau chiar pe site-urile cu anunțuri, micii fermieri își vând recolta din 2014 cu prețuri ce variază între 9 lei și 30 de lei. Spre exemplu, în București, prețul mediu al cartofilor mov este de 12 lei, cu mult peste cei 7,99 de lei cu cât același soi importat se vinde în Mega Image.

  Citiți și: Cartoful mov, apreciat ca fiind cea mai sănătoasă legumă. Fermier din Piatra Neamț: ”Am contractat 90% din producție înainte de recoltare”

  Cum vor evolua lucrurile este evident: pentru că supermarketuri au mulți dintre clienții interesați de cartofii mov, numărul celor care vor cumpăra de la micii producători va scădea. Unde mai pui că în magazin, cumpărătorul are opțiunea de a-și alege cartofii și poate cumpăra orice cantitate dorește (chiar și câteva sute de grame), în timp ce majoritatea fermierilor vând prin comezi și livrează gratuit doar pentru o cantitate minimă de 5 kilograme. Cu alte cuvinte, importurile de cartofi mov la prețuri mult mai mici vor îngropa și această cultură de nișă cu care mulți producători autohtoni sperau să facă profit chiar și pe suprafețe mici și foarte mici.

  Foto: Wikipedia

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Cultivatorii de cartofi, semnal de alarmă: ”Cerem MADR stoparea concurenței neloiale și intermedierea unei întâlniri cu marile magazine!” Cine câştigă în urma embargoului impus de Rusia produselor din UE: Belarus exportă cantităţi uriaşe de cartofi în ţara lui Putin Prima ediție a Convenției Naționale a Cartofului

  Ultimele știri

  Mesaj ferm de la Bruxelles privind subvențiile fermierilor: Nu purtăm negocieri în secret cu statele membre! Bayer a deschis perioada de trimitere a aplicațiilor pentru Grants4Ag! Sprijin financiar pentru abordări noi în cercetarea culturilor Ordin de ministru – ÎN VIGOARE pentru terenurile care primesc subvenții de la APIA!

  Căutare în articole