• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Arenda pe hectar, plătită în ulei și mălai. Cum funcționează înțelegerea dintre fermieri și proprietari

    Angelica Lefter -

    Arenda la hectar, plătită în ulei de floarea-soarelui sau mălai. La solicitarea proprietarilor de terenuri, arendașii au adaptat plata arendei care acum se achită în multe părți ale țării în bani, cereale sau ulei de floarea-soarelui. Nu puțini arendatori aleg uleiul pe care îl pot folosi pentru consumul din gospodărie și care este binevenit toamna, când se pregătesc conservele pentru iarnă.

    În ultimii ani, plata arendei a început să se diversifice. Cum tot mai puțini proprietari mai au în gospodărie animale sau păsări de curte, aceștia preferă să primească, în locul cerealelor – grâu și porumb, fie bani, fie făină, mălăi și chiar ulei. Fermierii spun că în acest fel, oamenii simt că și-au asigurat cămara și nu mai trebuie să meargă să cumpere de la magazin făină sau ulei până la următoarea recoltă.

    Citește și: Arenda la hectar într-un an secetos. Regula de aur pentru fermieri: plata la timp către proprietari

    Plata arendei în alimente, o practică tot mai întâlnită (foto: Facebook/ Vasilică Tănasă)

    Un fermier cu 100 de hectare, în mare parte arendate de la consăteni, ne-a explicat cum reușește să plătească arenda în funcție de opțiunile proprietarilor. Vasilică Tănasă, agricultor din comuna Dobrovăț, județul Iași, i-a anunțat deja pe arendatori că este pregătit să le înmâneze arenda pe anul agricol ce s-a încheiat recent.

    ”În atenția proprietarilor/moștenitorilor ce au teren în arendă la Tănasă Vasilică pe raza comunei Dobrovăț, arenda se va da în data de 8.12.2023 în centrul comunei Dobrovăț astfel: 700 de lei/ha bani; 800 de kg grâu sau porumb/ha; 100 litri ulei/ha. Pentru cei ce au cont în lei vă pot face plata direct în cont începând de azi. Trimiteți numărul de cont pe Whatsapp. Vă mulțumesc!”, a transmis fermierul ieșean.

    Citește și: Impozitul pe arendă: cum se calculează, termen de plată

    Fermierul Vasilică Tănasă: 25% dintre proprietarii de terenuri vor plata arendei în produse finite ca ulei sau făină

    Agricultorul Vasilică Tănasă a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că proprietarii de terenuri preferă deseori să fie plătiți în produse. Uleiul pe care-l dă celor de la care arendează terenurile este din comerț, deși fermierul produce și floarea-soarelui. De asemenea, le poate oferi grâu sau porumb celor care nu doresc bani ori ulei.

    ”Lucrez o suprafață mai mică, 100 de hectare în comuna Dobrovăț. Am și teren proprietate personală, dar mai puțin, în general sunt terenuri arendate. Un procent de 25% dintre proprietarii de terenuri preferă să le fac plata în ulei. Eu cumpăr uleiul din comerț, nu am presa mea, dar fiind o comună de oameni gospodari, aceștia vor mai mult produse. Sunt câțiva care sunt plecați și aceia doresc bani. Este o înțelegere, nu este asta specificat în contract. Persoane sunt foarte multe pentru că au suprafețe mici. Am și proprietari sau moștenitori, care au câte 10 ari. Oamenii preferă uleiul sau făina pentru că nu mai scot ei bani din buzunare pentru a le achiziționa. E multă bătaie de cap, trebuie ținută evidența, dar asta este, ne adaptăm”, a menționat fermierul.

    Vasilică Tănasă s-a declarat nemulțumit de faptul că micii fermieri nu sunt susținuți de stat și a amintit de situația cu limitarea cash-ului, măsură la care prim-ministrul Marcel Ciolacu a renunțat între timp. Fermierul a mărturisit la Agrointeligența – AGROINTEL.RO că ar fi fost o măsură care l-ar fi determinat să renunțe la terenuri pentru că, efectiv, nu ar fi avut cum face plata oamenilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA

    Ultimele știri

    Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Vești excelente pentru salariații din agricultură! Guvernul a modificat Ordonanța ”trenuleț” Subvenții APIA. Fermierii – chemați să depună deconturile pentru plățile-bonus pe cap de animal