• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, despre NGT: ”România își menține încă rezerva de analiză”

    Oana Timar -

    Dacă culturile NGT (New Genomic Techniques, Noi Tehnici Genomice) nu vor fi recunoscute și echivalate și de către țările terțe, în care România face export, țara noastră nu poate susține introducerea acestor noi culturi obținute prin tehnici genomice. Poziția României pentru protejarea fermierilor și a consumatorilor români a fost exprimată astăzi, luni – 20 noiembrie, de către ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la Bruxelles.

    Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, participă astăzi, luni – 20 noiembrie, la Consiliul Agricultură și Pescuit, care are loc la Bruxelles. În cadrul întâșnirilor, statelor membre le-a fost solicitat să își prezinte poziția la acest moment cu privire la introducerea NGT-uri. Prin intervenția României, țara noastră s-a arătat rezervată privind introducerea NGT fără clarificarea unor aspecte importante atât pentru protejarea fermierilor, cât și pentru protejarea consumatorilor.

    „România apreciază prezentarea Comisiei cu privire la stadiul negocierilor și salută intervenția elaborată de Croația pe marginea acestui dosar extrem de important pentru viitorul producției agricole și a comerțului european. România dorește să sublinieze că tratează dosarul cu maximă responsabilitate și își menține încă rezerva de analiză. Consultările pe plan național și nu numai sunt în plină desfășurare. Prioritățile României vizează mai mult aspecte importante pentru producția și exporturile noastre. Deoarece este vizată crearea de soiuri de plante noi, este important ca NGT-urile să poată fi reevaluate de autoritățile specializate ale statelor membre în piața cărora se intenționează comercializarea și utilizarea acestora„, a precizat Florin Barbu în deschiderea intervenției sale de la Bruxelles.

    România cere asigurări de la UE că exporturile de cereale către statele terțe nu vor fi blocate

    În cadrul Consiliului AgriFish, ministrul Agriculturii, Florin Barbu a arătat că România nu este dispusă să își sacrifice exporturile pentru adoptarea NGT-urilor. La acest moment, nu există nicio garanție că statele către care țara noastră face export, în special cereale, sunt dispuse că echivaleze aceste culturi cu soiurile tradiționale. Mai exact, piața egipteană ar putea fi închisă pentru grâul românesc dacă țara arabă va decide că NGT-urile nu sunt decât ”altfel de OMG-uri”, plantele modificate genetic fiind excluse la acest moment din achizițiile statului nord-african, precum și din cele ale altor state către în care ajung  grânele din țara noastră (Algeria, Iran etc.).

    ”Pentru evitarea posibilelor bariere comerciale netarifare, România solicită, de asemenea, garantarea de către Uniunea Europeană, a echivalării categoriei NGT 1 pe piețele terțe, vechi parteneri ai României, pentru asigurarea fluxului comerțului exterior. În caz contrar, considerăm că sunt nu respectate norme de coexistență între culturile NGT 1 și culturile convenționale, astfel încât exportul de cereale convenționale agreat cu țările terțe să nu fie afectat”, a spus Florin Barbu, la Bruxelles.

    România nu susține patentarea NGT-urilor și nici ca aceste plante obținute prin tehnologie genetică să fie asimilare soiurilor convenționale utilizate în agricultura ecologică. Legat de acest aspect, ministrul Agriculturii a subliniat că este important ca statele membre să aibă posibilitatea de controla trasabilitatea și etichetarea produselor obținute din culturi NGT. ”România nu susține NGT 1 pentru sectorul ecologic și patentarea plantelor din categoria NGT 1. Considerăm o reală importanță înființarea de laboratoare oficiale publice specializate, finanțate de către Uniunea Europeană, asigurarea metodelor de control ale NGT, trasabilitatea, etichetarea pentru respectarea consumatorilor de a fi informați și de a alege”, a mai spus Barbu.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!