• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisia Europeană a aprobat! Ajutor de 280.000 de euro pe fermă până pe 30 iunie 2024!

    Angelica Lefter -

    Comisia Europeană a adoptat o modificare a Cadrului temporar de criză şi de tranziţie pentru ajutoarele de stat prin care prelungeşte cu şase luni un număr limitat de secţiuni ale cadrului, astfel încât să ofere un răspuns în contextul crizei rezultate ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi a creşterii fără precedent a preţurilor la energie.

    Potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, ţinând seama de feedback-ul primit de la statele membre, modificarea amână eliminarea treptată a dispoziţiilor care le permit statelor membre să acorde cuantumuri limitate ale ajutoarelor (secţiunea 2.1 din cadru) şi ajutoare prin care se oferă compensaţii pentru preţurile ridicate la energie (secţiunea 2.4 din cadru). Graţie acestei ajustări parţiale a calendarului de eliminare treptată a Cadrului temporar de criză şi de tranziţie, statele membre îşi vor putea menţine schemele de sprijin şi în perioada de încălzire corespunzătoare sezonului de iarnă viitor, ca plasă de siguranţă în cazul în care anumite întreprinderi vor fi în continuare afectate de perturbările economice cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Totodată, statele membre vor dispune de o perioadă mai lungă după încheierea perioadei de încălzire corespunzătoare sezonului rece pentru a pune în aplicare măsurile pe care vor trebui probabil să se adopte. Acest răstimp suplimentar le va ajuta pe statele membre în contextul punerii în aplicare concrete a măsurilor de sprijin, potrivit Agerpres.

    ”După aproape doi ani, vedem deja că pieţele energiei sunt mai stabile, iar situaţia economică este în curs de îmbunătăţire. Acesta este motivul pentru care am decis că instrumentele de criză prevăzute de cadru pot fi eliminate treptat. Ne confruntăm însă în continuare cu incertitudini în ceea ce priveşte perioada de încălzire corespunzătoare sezonului de iarnă viitor. Ajustarea limitată a calendarului eliminării treptate a măsurilor pe care am implementat-o astăzi le va permite statelor membre, dacă va fi nevoie, să ofere o plasă de siguranţă întreprinderilor afectate şi să faciliteze aplicarea procedurilor administrative pentru statele membre”, a declarat comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenţei, Didier Reynders.

    Ţinând seama de feedback-ul primit de la statele membre în cadrul unui sondaj din 20 iulie 2023 şi al unei consultări din 6 noiembrie 2023, Comisia a adoptat modificări ale dispoziţiilor Cadrului temporar de criză şi de tranziţie care le permit statelor membre să acorde: cuantumuri limitate ale ajutoarelor (secţiunea 2.1 din cadru) – această secţiune va fi prelungită cu şase luni, până la 30 iunie 2024.

    În plus, plafoanele stabilite pentru cuantumurile limitate ale ajutorului sunt majorate pentru a acoperi perioada de încălzire corespunzătoare sezonului de iarnă: de la 250.000 euro la 280.000 euro pentru sectorul agricol; de la 300.000 euro la 335.000 euro pentru sectoarele pescuitului şi acvaculturii şi de la 2 milioane euro la 2,25 milioane euro pentru toate celelalte sectoare; ajutoare prin care se oferă compensaţii pentru preţurile ridicate la energie (secţiunea 2.4 din cadru) – această secţiune va fi prelungită cu şase luni şi va continua să se aplice până la 30 iunie 2024. În cadrul acestei secţiuni, statele membre vor putea să ofere în continuare sprijin întreprinderilor prin acoperirea parţială a costurilor suplimentare cu energia ale acestora în cazul în care preţurile la energie depăşesc în mod semnificativ nivelurile anterioare crizei.

    Aceste două modificări le vor permite statelor membre, în cazurile în care acest lucru va fi necesar, să prelungească acordarea schemelor lor de sprijin şi să se asigure că întreprinderile care vor fi afectate în continuare de criză nu vor rămâne brusc fără sprijinul necesar în următoarea perioadă de încălzire corespunzătoare sezonului de iarnă. În acelaşi timp, această prelungire va facilita aplicarea practică de către statele membre a schemelor de sprijin prin faptul că statele vor avea la dispoziţie suficient timp pentru a face acest lucru până la sfârşitul lunii iunie 2024.

    În schimb, celelalte secţiuni ale cadrului legate de criză (şi anume, secţiunile 2.2 şi 2.3. referitoare la sprijinul de lichiditate sub formă de garanţii de stat şi de împrumuturi subvenţionate şi secţiunea 2.7. referitoare la măsurile ce vizează sprijinirea reducerii cererii de energie electrică) nu vor fi prelungite dincolo de data lor de expirare prevăzută, şi anume 31 decembrie 2023.

    De asemenea, secţiunile cadrului referitoare la tranziţia către o economie cu zero emisii nete, necesară pentru decarbonizarea în continuare a economiei europene şi accelerarea creşterii independenţei de combustibilii fosili (secţiunile 2.5, 2.6 şi 2.8), nu sunt afectate de modificarea introdusă astăzi şi vor rămâne disponibile până la 31 decembrie 2025.

    Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţiile economice şi este pregătită să răspundă rapid în cazul unei noi situaţii de criză. Comisia nu intenţionează însă pentru moment să organizeze din nou consultări cu statele membre cu privire la instrumentele specifice de criză prevăzute în Cadrul temporar de criză şi de tranziţie care vor fi eliminate la 30 iunie 2024.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români