• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Semințe de floarea-soarelui în hrana găinilor. Beneficii, administrare

    Violina Gorcinschi -

    Semințele de floarea-soarelui în dieta unei găini – rolul semințelor de floarea-soarelui în nutriția păsărilor de curte și modul de administrare. Semințele de floarea-soarelui reprezintă o sursă valoroasă de elemente nutritive pentru găini. Care sunt beneficiile acestui aliment și cum se administrează aflați din acest articol.

    Găinile pot mânca în siguranță semințe de floarea-soarelui, însă nu în orice mod. Acestea trebuie să fie fără sare, crude și, ideal, decojite. Semințele sunt bogate în vitamine și minerale, printre care vitamine din complexul B, fier, magneziu, acid folic, fosfor și mangan, pentru un organism sănătos și pentru o producție ridicată de ouă de calitate.

    gaini care mananca seminte de floarea-soarelui
    Semințe de floarea-soarelui – beneficii pentru găini

    Floarea-soarelui la găini. Beneficii

    Semințele de floarea-soarelui la găini le oferă păsărilor un conținut benefic de calciu care ajută la întărirea oaselor, precum și a cojii de ou. De asemenea, dispun de zinc și seleniu, importante pentru organismul păsărilor. Seleniul este un element mineral și antioxidant important atât pentru găini, cât și pentru cocoși, stimulând fertilitatea. Zincul contribuie și el la funcția reproductivă prin menținerea țesuturilor organelor reproductive. Atunci când găinile au o carență de zinc, se dezvoltă mai greu și se îmbolnăvesc mai ușor. În plus, semințele conțin antioxidanți care ajută și în cazul inflamațiilor.

    Găinile iubesc gustul și textura semințelor de floarea-soarelui, consumându-le chiar și atunci când nu sunt înfometate, ca gustare. Cu toate acestea, conținutul ridicat de grăsimi poate duce creșterea în greutate a păsărilor dacă sunt consumate în exces. Astfel, un moment optim pentru a introduce acest aliment în dieta găinilor sau a crește doza este înaintea sezonului rece, mai ales că le va ajuta să treacă prin procesul de năpârlire. De asemenea acumulările de grăsime le vor ține de cald pe timpul iernii.

    Ce semințe de floarea-soarelui sunt bune pentru găini

    În comerț se găsesc semințe de toate felurile – cu coajă, fără coajă, cu sare sau fără, însă nu toate sunt o opțiune sănătoasă pentru găini. Cele mai bune semințe pentru păsările de curte sunt cele nesărate și neprăjite. Pe de altă parte, se găsesc semințe de floarea-soarelui negre și cu dungi. Cele negre au un conținut mai mare de ulei, de peste 40%. Semințele cu dungi sunt mai mari, însă au un conținut mai scăzut de ulei, de circa 25%.

    Semințele negre sunt de preferat pentru că sunt pline de nutrienți, proteine și grăsimi sănătoase, conform Pet Helpful. Procentul de proteine la semințele de floarea-soarelui negre ajunge la 25%, excelent pentru pui și găini.

    Conținutul de grăsimi este ridicat, dar principalul tip sunt grăsimile monosaturate care fac parte din aceeași categorie cu cele ale uleiului de măsline și avocado. Au, de asemenea, omega-3, un element benefic pentru organism ce se găsește și în nuci, semințe de chia și semințele de susan.

    Semințele negre sunt o sursă abundentă de vitamina E, ce ajută la menținerea pielii și a penelor în stare optimă, ajutând, în același timp, la o producție ridicată de ouă, stimulând fertilitatea găinilor.

    Semințe de floare-soarelui care NU sunt recomandate găinilor

    Oamenii consumă cu plăcere semințele asezonate sau sărate, însă nu sunt o opțiune sănătoasă și pentru găini, din cauza conținutului crescut de sodiu. Astfel, păsărilor li se administrează semințe decojite, crude. Acestea sunt mai ieftine și fac mai puțină mizerie.

    Găinile pot mânca doar semințe decojite sau se pot amesteca împreună cu alte gustări, cum ar fi boabele de orez. Crescătorii ar trebuie să fie, însă, atenți ca acest aliment să nu ocupe locul central în dieta găinilor, ci să reprezinte până la un sfert din cantitatea totală de mâncare consumată.

    gaini care mananca seminte de floarea-soarelui
    Cum se administrează semințe de floarea-soarelui găinilor (foto: hobbyfarms.com)

    Semințele de floarea-soarelui în hrana găinilor. Administrare

    Semințele de floarea-soarelui nu pot fi servite puilor abia ieșiți din ou, căci nu și-au dezvoltat suficient corpul ca să poată digera acest gen de mâncare. În plus, dimensiunea acestora este prea mare pentru ciocul puilor. Se pot introduce mărunțite în dieta puilor după ce ajung la vârsta de 30 de zile, când sunt pregătiți să consume furaje mai solide.

    Semințele se pot administra fie amestecate în hrana regulată a găinilor, fie ca gustare, însă în cantități moderate. Un pumn de semințe administrat odată la 2-3 zile este suficient ca acestea să își ia dozele necesare de elemente nutritive, potrivit The Happy Chicken Coop.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till